Objavili smo
06 / 2022
V OBJEMU KRAŠKIH OKUSOV IN ROMANTIKE
Bistro Grad Štanjel, ki naj bi se kmalu preimenoval v restavracijo in bar, smo obiskali v času, ko na Krasu vse cveti in se edinstvena strnjena vas z ozkimi kamnitimi ulicami, impozantnim gradom in cerkvijo, prečudovitim Ferrarijevim vrtom in neskončnim razgledom spremeni v pravo doživetje za romantike. A tukaj boste na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji kraških vin in izvrstne kulinarike, za katero skrbi chef Simo Komel.
Ko te na Krasu pozdravi istrska oliva
Morda vas bo presenetil pozdrav iz kuhinje, pri katerem je vsa pozornost namenjena eni sami veliki zeleni olivi. Pred vami jo iz kozarčka, v katerem se kopa v ekstra deviškem oljčnem oljem, kraških začimbah in piranski soli, stresejo na krožnik. Je odličnega okusa in tudi v dobri družbi drugih pozdravnih grižljajev, a utegnili bi pomisliti, da ni najbolj tipična predstavnica Krasa. Toda zgodba z olivo ima svoj začetek in morda prav kmalu tudi nadaljevanje. »Oliva je spomin na Slovensko Istro, od koder prihajam, in je podpis hiše vse od takrat, ko sem na Krasu začel pisati samostojno gostinsko pot. Po novem pa bo, če bo sezona dobra, na njeno mesto stopila vložena drnulja, ki ji pravijo tudi kraška oliva. Prve poizkuse z njenim vlaganjem smo naredili že lani,« pripoveduje gostinec in chef Simo Komel.
Poklicna in življenjska pot ga je iz Seče najprej peljala v Novo Gorico, kjer je tudi spoznal ženo Farzilo. Kot mlado dekle je prišla iz rodne Bosne in po končani srednji gostinski šoli v Izoli poiskala zaposlitev v enem od novogoriških gostinskih lokalov. »Takrat so se najine poti križale in takoj mi je padla v oči,« v smehu poudari Simo...
Inovativna kulinarika nežnih in sezonskih okusov
Kulinarika chefa Simota odraža okuse, sestavine in sezono kraške kuhinje in zemlje - skoraj vsa zelenjava pride z velikega, pozimi pokritega noninega vrta v Bukovici. A kot že rečeno, rad seže tudi drugam. »Zadnje čase mi je zelo všeč kombiniranje kopnega in morja, mesa in ribe,« razlaga, ko pohvalim surovo hladno predjed iz uležanega govejega mesa in morskih kozic. V nadaljevanju je hči Gaja, ki zdaj že nekaj let vodi strežbo in je mojstrica izdelave odličnih hišnih sirupov in koktajlov iz njih, v krožnik nalila juho iz spomladanskih poganjkov. Njena barva in poln okus tako navdušujeta, da jo menda želijo imeti celo mladoporočenci na svojih poročnih menijih. A zdaj se ta božanska juha počasi poslavlja in prihaja hladna jagodna s sipo. Lani jo je Simo že pripravljal za spomladanski Teden restavracij in gostje so bili nad njo navdušeni. Ustvarjalno ga najbolj navdihujejo prav juhe in tudi rižote, ob čemer doda: »Rad imam nežne in harmonične okuse. Poleg tega ne maram predolgo toplotno obdelovati živil, če to ni potrebno. Naj ohranijo svojo prepoznavnost. Držim se tudi nasveta, ki mi ga je nekoč dal chef Janez Bratovž – da v eni jedi ni več kot pet različnih okusov.«
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2022. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti, objavljeni v članku:
-Pozdravi iz kuhinje
-Govedina in gamberi s črno soljo, kalčki in limonovim oljčnim oljem
-Kremna juha iz spomladanskih poganjkov s kozjim jogurtom in koruznim hrustkom
-Domači njoki v raguju iz kopuna s sirovo peno in hrustljavo rukolo
-File umbrine v objemu gomoljne zelene in mandljev
-Sladoled z orehi, rozinami in rumom, lešnikovim drobljencem in jajčno kremo
Dodatne informacije o restavraciji:
Bistro Grad Štanjel, Štanjel 1a, 6222 Štanjel
www.gradstanjel.si / info@gradstanjel.si / 041 - 447 854