Objavili smo

Bužinel - restavracija, vina & sobe, Plešivo

04 / 2021

NA KROŽNIKU NAJBOLJŠE IZ MORJA, V KOZARCU BRIŠKA SAPCA!
Ste za surove ostrige, škampov karpačo, pečeno morsko ribo, vse skupaj začinjeno s prijaznostjo gostiteljev, čudovitim razgledom in odličnimi briškimi vini? Morska ponudba v Goriških Brdih je pred desetletji sprva naletela na začudenje, zdaj je Restavracija Bužinel po njej znana daleč naokoli. Predstavljamo gostinsko-vinarsko zgodbo, ki jo skupaj s svojimi tremi sinovi pišeta Katja in Elvis Bužinel.

Ko sta zakonca Katja in Elvis Bužinel leta 1992 v Medani v Goriških Brdih najela gostilno in začela ponujati morske jedi, se je marsikdo začudil rekoč »Kaj, ribe v Brdih?!«. Zdaj je restavracija, ki sta jo leta 2007 »preselila« v novogradnjo na kmetiji in tik ob vinski kleti Bužinel na Plešivem, daleč naokoli znana po ponudbi »še včeraj v morju, danes na krožniku«. Elvis je skozi leta vzpostavil pristne osebne kontakte z ribiči na slovenski, hrvaški in italijanski obali, kamor se dvakrat tedensko skoraj sredi noči odpravi po morski živelj zadnjega ulova. Kuhinja, v kateri se poleg Katje in zdaj občasno že tudi sina Jakata, več let trudita kuharja Primož Čermelj in Simon Bizjak, prisega na čiste morske okuse. Prepoznavna je po surovih morskih dobrotah, od ribjega in škampovega karpača, do celih, le očiščenih sladkih jadranskih škampov, kozic in ostrig.

Hrana in vino sta sicer del družinske tradicije več generacij po obeh straneh, tako Elvisovi kot Katjini, in ni čudno, da so vanjo vedno bolj vključeni tudi njuni trije sinovi. Najstarejši, 23-letni Rok, se je podal v ekonomske vode. Šolanje sta zaključila tudi 21-letna dvojčka Jure in Jaka...

Predstavitev z recepti je objavljena v reviji Pet zvezdic, št. 4/2021.  Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Surove morske dobrote (za pripravo si oglej YouTube video)
-Gratinirane jakobove pokrovače
-Školjke na belo buzaro
-Testenine z morskimi sadeži
-Kobariški štruklji

Deli na
08 / 2022
Nemška tradicija – pivo, kruh in klobase
Ko je govora o Nemčiji, kaj hitro pomislimo tudi na pivo. Pivska kultura je nepogrešljiva sestavina nemške družbe. Podobno je s kruhom in pekovskimi izdelki, saj se Nemčija ponaša tudi z edinstveno pekovsko kulturo. Če Nemca v tujini vprašate, kaj iz svoje domovine najbolj pogreša, bo med naštetimi...
07 / 2022
Vinska klet in restavracija Dveri-Pax, Jarenina - chef Gregor Šagi
V DVERI-PAXU ZDAJ POLEG ODLIČNIH VIN TUDI IZVRSTNA KULINARIKA! Na posestvu vinske kleti Dveri-Pax v Poličkem vrhu v Jarenini lahko obiskovalci uživajo ne le v pokušini vrhunskih vin, ampak tudi degustacijskih menijih izkušenega chefa Gregorja Šagija. V obokani kleti obnovljenega Jareninskega...
07 / 2022
Zebra Patisseries, Ljubljana - chef Tomi Češek
ZA PRIHODNOST SLAŠČIČARSTVA PRI NAS SE SPLOH NE BOJIM! Majhna slaščičarna v ljubljanskih Kosezah deluje kot zlatarna. V vitrinah z barvami in oblikami vabijo dragulji – sladke miniature, ki jih kupci izbirajo s svetlečimi očmi in odnašajo domov v lični embalaži. Tortice, sladice v kozarčkih,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.