Objavili smo

Čas je za jagode

06 / 2022

Ste vedeli, da je jagoda edini sadež, ki na svoji zunanji strani »nosi« v povprečju kar 200 semen? Da niso le okusne, ampak tudi nizkokalorične in izjemno zdrave? S svojo aromatiko nas razveseljujejo od zgodnje pomladi in v poletje. So bogate z vitamini C, A in K, beta karotenom, folno kislino in minerali, kot so železo, natrij, kalij, kalcij, mangan, fosfor.
Na svetu se jih pridela okoli 10 milijonov ton letno, največ na Kitajskem in v Združenih državah Amerike, kjer vodi Kalifornija. Pri nas je največ pridelovalcev jagod v Posavju, odlično uspevajo tudi na Štajerskem, v Prekmurju, osrednji Sloveniji in drugod. Naše podnebje jim s svojimi nekoliko hladnejšimi nočmi namreč omogoča odlično kakovost! 
Ste vedeli, da so bile prav jagode prvo sadje pri nas, ki se lahko pohvali s certificiranimi pridelovalci? Na zabojčku jagod poiščite znak Izbrana kakovost Slovenija, ki jamči, da so pridelane v Sloveniji, da je pridelovalec certificiran, pridelava dodatno kontrolirana in da kakovost jagod presega predpisane osnovne standarde. 
Rdeče, sladke, sočne, dišeče in polne okusa so jagode odlične ne samo sveže, ampak tudi v pijačah, sladoledih in ostalih sladkih jedeh. Zato nekaj predlogov, kako z jagodami v sladicah presenetiti svoje najbližje in prijatelje.

Recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, št. 6/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Recepti, objavljeni v članku:
-Jagodna osvežitev z ginom
-Beljakova torta z jagodami, jogurtom in medenim prelivom
-Smetanov semifredo z jagodami in jagodno čežano
-Žele iz jagod, lubenice in rožne vode ter sladoled z ratlukom (klik za recept)
-Puhasti ingverjevi piškotki z jagodno-ingverjevo marmelado
-Jagode v sirupu s smetano in mandljevim drobljencem
-Jagode in maline z muškatnim sirupom in ledom

Deli na
06 / 2022
Bistro Grad Štanjel - chef Simo Komel
V OBJEMU KRAŠKIH OKUSOV IN ROMANTIKE Bistro Grad Štanjel, ki naj bi se kmalu preimenoval v restavracijo in bar, smo obiskali v času, ko na Krasu vse cveti in se edinstvena strnjena vas z ozkimi kamnitimi ulicami, impozantnim gradom in cerkvijo, prečudovitim Ferrarijevim vrtom in neskončnim razgledom...
06 / 2022
dr. Polonca Andrejčič Mušič - Jedi lahko obogatimo tudi s hidrolati in oljčnimi listi
Čeprav je Ljubljančanka dr. Polonca Andrejčič Mušič po poklicu gradbenica in se na svoji karierni poti v prvi vrsti ukvarja s prometno varnostjo in urbanističnimi ureditvami kolesarskega prometa, je tudi zelo velika ljubiteljica narave. Ta je njen stalni vir raziskovanja in ustvarjalnega navdiha,...
06 / 2022
Frankfurt, mesto tradicije in sodobnosti
Frankfurt je resda sodobna metropola, vendar pa je v njej dovolj prostora tudi za tradicijo in druge neskončne možnosti za preživljanje prostega časa. Svoj čar mu dajejo reka Majna, obilica znamenitosti, prijetne pivnice, ki točijo domač jabolčnik, priznani muzeji, parki in narava. Slovenci...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.