Objavili smo

Čas je za jajčne jedi - Jajce, simbol novega začetka

04 / 2020

Jajce že stoletja simbolizira plodnost, novo življenje, radost in blagostanje, v krščanski ikonografiji vstajenje Jezusa Kristusa, ponovnega rojstva in upanja. Od nekdaj so ob veliki noči jajca barvali rdeče, da bi ponazorili Kristusovo kri. Danes na velikonočni mizi ne smejo manjkati lepo pobarvani ali okrašeni pirhi. Iz jajc, teh majhnih čudežev, polnih hranljivih snovi, pa lahko pripravimo tudi slastne prigrizke. Objavljamo nekaj nasvetov in enostavne recepte, ki bodo polepšali praznike. 

Pobarvajmo jih z naravnimi barvami! Jajca lahko lepo pobarvamo z barvami, ki jih ponuja narava. Skuhamo jih v vodi, ki ji dodamo izbrano rastlino. Da se barva lepše oprime lupine, dodamo še dve žlici belega vinskega kisa. Jajca skuhamo do trdega, nato jih v obarvani vodi pustimo stati še kakšno uro. Ali pa jih skuhamo posebej in nato za nekaj časa položimo v pripravljeno barvo (skuhamo vodo z zelenjavo, precedimo in v obarvano tekočino dodamo malo kisa). Rumena barva – žafran, žafranika ali kurkuma; rjava – suha lupina rjave čebule; rdeča – lupina rdeče čebule, grobo naribana rdeča pesa, semena granatnega jabolka ali rdeče vino; zelena – špinačni listi ali nekaj žličk spiruline; svetlo modra – sveže borovnice; temno modra – naribano rdeče zelje, skoraj črna – pravi čaj. Končni odtenek barve je odvisen tudi od tega, kakšne barve je jajčna lupina v osnovi (bolj bela ali rjavkasta). Za lepšo in svetlečo barvo osušene pirhe premažemo s koščkom slanine ali oljem, ki smo ga kanili na papirnato servieto...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2020.

Tekst in foto: © StockFood / Great Stock via Guliver

Recepti:
- Orientalska velikonočna juha z marmoriranimi jajci
- Jajca, nadevana z rdečo peso in avokadom
- Jajca s sirom, hrustljavo slanino in šparglji
- Vložena kokošja in prepeličja jajčka
- Sladoledno čokoladno presenečenje v jajčni lupini
- Jajca z limonino meringo
- Rjavček (brownie) v jajcu

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Buče, kraljice jeseni
Naj gre za pravljico o Pepelki in njeni polnočni kočiji ali za praznovanje noči čarovnic na zadnji oktobrski dan, v obeh primerih ima pomembno vlogo buča. Ta vrtnina je seveda zelo uporabna tudi za pripravo okusnih jesenskih in zimskih dobrot! Iz buče je mogoče hitro pripraviti okusne juhe,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.