Objavili smo
07 / 2021
KOKOS, TROPSKI RAJ V DOMAČI KUHINJI
Ste se že kdaj ujeli, da sanjarite o počitnicah, nekje daleč v tropih, kjer se na plaži v vetrcu nežno zibajo kokosove palme? Na njih pa kokosovi orehi, ki se predvsem v tajski, vietnamski in indijski kuhinji uporabljajo že stoletja. Kokosovo mleko je v azijski in pacifiški kuhinji nenadomestljiva sestavina za najrazličnejše karije, juhe ter ostale slane in sladke jedi. V kulinarične namene se uporabljajo tudi kokosova voda, meso, olje, smetana in ostali kokosovi izdelki. Vsi so skozi celo leto na voljo v naših trgovinah, zato se lahko tudi sami lotimo kokosovega kulinaričnega ustvarjanja. Tokrat nekaj idej za hitro pripravljena sladka kokosova razvajanja v vročih poletnih dneh.
KOKOSOV OREH
Ste vedeli, da kokosov oreh ne spada v družino oreščkov, ampak je koščičasto sadje, tako kot breskve, češnje, slive in olive? Nezrel mlad kokos ima zeleno zunanjo lupino in belo notranjo ter je poln kokosove vode. Poznan je tudi pod imenom tajski kokos.
Zrel kokosov oreh vsebuje manj kokosove vode kot zeleni. Njegovo meso je bogato z vitamini C in B, antioksidanti, kalcijem, kalijem, magnezijem, natrijem in železom. 100 g svežega kokosa ima približno 354 kalorij, od tega 3 g beljakovin, 34 g maščob in 4 g vlaknin...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Guliver/Stockfood
Recepti:
-Mango - kokos sladoled na palčki
-Kokosove kroglice iz bele čokolade
-Hitra riževa rezina s kokosom, pistacijo in borovnicami
-Kokosova karamela z makadamijo
-Cheesecake brez pečenja s kokosovimi poljubčki in sadjem
-Pisane kokosove kocke
-Kokosov sladoled
-Kokosove ledene kocke