Objavili smo

Čas je za kokos

07 / 2021

KOKOS, TROPSKI RAJ V DOMAČI KUHINJI
Ste se že kdaj ujeli, da sanjarite o počitnicah, nekje daleč v tropih, kjer se na plaži v vetrcu nežno zibajo kokosove palme? Na njih pa kokosovi orehi, ki se predvsem v tajski, vietnamski in indijski kuhinji uporabljajo že stoletja. Kokosovo mleko je v azijski in pacifiški kuhinji nenadomestljiva sestavina za najrazličnejše karije, juhe ter ostale slane in sladke jedi. V kulinarične namene se uporabljajo tudi kokosova voda, meso, olje, smetana in ostali kokosovi izdelki. Vsi so skozi celo leto na voljo v naših trgovinah, zato se lahko tudi sami lotimo kokosovega kulinaričnega ustvarjanja. Tokrat nekaj idej za hitro pripravljena sladka kokosova razvajanja v vročih poletnih dneh.

KOKOSOV OREH
Ste vedeli, da kokosov oreh ne spada v družino oreščkov, ampak je koščičasto sadje, tako kot breskve, češnje, slive in olive? Nezrel mlad kokos ima zeleno zunanjo lupino in belo notranjo ter je poln kokosove vode. Poznan je tudi pod imenom tajski kokos.
Zrel kokosov oreh vsebuje manj kokosove vode kot zeleni. Njegovo meso je bogato z vitamini C in B, antioksidanti, kalcijem, kalijem, magnezijem, natrijem in železom. 100 g svežega kokosa ima približno 354 kalorij, od tega 3 g beljakovin, 34 g maščob in 4 g vlaknin...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Recepti:
-Mango - kokos sladoled na palčki
-Kokosove kroglice iz bele čokolade
-Hitra riževa rezina s kokosom, pistacijo in borovnicami
-Kokosova karamela z makadamijo
-Cheesecake brez pečenja s kokosovimi poljubčki in sadjem
-Pisane kokosove kocke
-Kokosov sladoled
-Kokosove ledene kocke

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.