Objavili smo

Davide Argentino - intervju z italijanskim mojstrom peke

11 / 2019

Davide Argentino je svetovno znan italijanski mojster peke, ki s svojim znanjem o peki kruha in pic navdušuje ljudi po vsem svetu. Novembra 2018 je na tekmovanju picopekov v Šanghaju na Kitajskem med dvesto udeleženci osvojil naziv svetovnega prvaka v peki neapeljske pice (Pizza Napoletana World Champion). Oktobra 2019 pa je na povabilo D(r)oživetja prvič obiskal tudi Slovenijo in njegova dvodnevna delavnica je bila razprodana v zgolj dveh dneh! Svojo zanimivo poklicno pot je zaupal tudi nam.

Kot veliki mojster peke potujete po vsem svetu in svoje znanje delite na delavnicah. Od koga vse ste se učili? 
Davide: Res je, ogromno potujem in seznam mest, kjer sem predaval, je resnično zelo dolg - od rodne Italije vse do Kitajske, tokrat sem prvič tudi v Sloveniji. Še ko sem obiskoval srednjo šolo, sem med poletnimi počitnicami vedno tri mesece delal v piceriji in pekarni, ki je last družine mojega svaka. Nato sem začel delati še med božičnimi prazniki in kaj kmalu sem bil v pekarni vsak dan. Tam me je učil velik italijanski mojster peke Piergiorgio Giorilli. V Neaplju so ga klicali kar »Maradona kruha«. Res sem se veliko naučil od njega! Nekoč, ko sem po njegovih navodilih pekel pico, je bil s hrbtom obrnjen stran od peči in ni videl, kaj počnem. Kar naenkrat je rekel »Dovolj bo, pica je pečena, vzemi jo ven«, ne da bi sploh pogledal v peč. Po zvoku in vonju te- sta je vedel, kdaj je pica ravno prav pečena. Zdaj imam tudi sam že takšne izkušnje, da na delavnicah težko povem natančno, kako dolgo naj se pica peče. Izkušnje so tiste, s katerimi se naučiš prepoznavati ma- lenkosti in idealen čas pečenja...

Kakšni so trendi na področju priprave in peke pic? Od kod črpate ideje?
Davide:
Najprej bi rad poudaril, da nisem pi- copek, sem pek. A tudi pica se je rodila iz kruha in peki na leto porabimo toliko moke za vse svoje izdelke, kot je picopeki v celem svojem življenju. Znanje in samozavest, ki ju pek pridobi s fermentacijo in testom, je res ogromno. Veste, pri mojstru Piergiorgiu sem se nau- čil peči najrazličnejše kruhe in kasneje tudi pice iz različnegatesta. A on prihaja s severa Italije, jaz pa z juga, zato pri svoji peki uporabljam tehnike s severa in mentaliteto juga, s čimer ustvarjam noveproizvode, ki se razlikujejo od ostalih. Če bi vsi delali enake izdelke, bi bilo dolgčas, zato zelo rad poizkušam nove stvari, eksperimentiram... (smeh)

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2019.

Tekst: Veronika Cvilak Križmančič  Foto: D(r)oživetje

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Chef Alexandru Simon - restavracija Glasswing, The Amauris Vienna
CHEF, KI GA NAVDIHUJEJO RAZLIČNE DRŽAVE, LJUDJE IN KULTURE Rad ima nenavadne kombinacije živil in okusov, v čemer se odraža njegovo odraščanje in delo v različnih državah. A enako pomembni se mu zdijo dobri delovni odnosi v njegovi kuharski ekipi, saj verjame, da bo le tako lahko gostom zagotovljena...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.