Objavili smo
12 / 2020
Koktajl mora biti eleganten, zapeljiv, malce skrivnosten, tudi eksotičen. Tako pravi 37-letni barman Tomaž Fartek, zato ni čudno, da je prav orhideja postala njegova priljubljena dekoracija in zaščitni znak. Z umetnostjo priprave koktajlov se ukvarja več kot dvajset let. Kot član Društva barmanov Slovenije in dvakratni državni prvak je nastopil tudi na dveh svetovnih barmanskih prvenstvih. In leta 2018 v Estoniji postal svetovni vice prvak v kategoriji aperitivnih koktajlov.
Rad pripravlja vse stile mešanih pijač, od nekdaj pa izstopa prav po njihovi okrasitvi in drugih posebnostih. Postregel jih je že v kozarcu iz ledu, na posebnih stojalih in podstavkih, z dodatkom dimljenja, infuzij in mangovega »kaviarja«, narejenega po principu molekularne kuhinje, s čokoladnimi ploščicami, limonsko travo, umetelno prepleteno z izrezljano sadno lupino, cvetovi. »Vem, da včasih hodim po tankem ledu. A če hočeš biti opazen, moraš izstopati,« v smehu pove Tomaž...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti za koktajle:
-Polnočni zmenek
-Vroči mucek
-Kavna kraljica
-Sladka orhideja
MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!"