Objavili smo

Frankfurt, mesto tradicije in sodobnosti

06 / 2022

Frankfurt je resda sodobna metropola, vendar pa je v njej dovolj prostora tudi za tradicijo in druge neskončne možnosti za preživljanje prostega časa. Svoj čar mu dajejo reka Majna, obilica znamenitosti, prijetne pivnice, ki točijo domač jabolčnik, priznani muzeji, parki in narava.

Slovenci mu rečemo preprosto Frankfurt, Nemci pa ga največkrat poimenujejo s celim imenom Frankfurt ob Majni (Frankfurt am Main), da ga ločijo od Frankfurta ob Odri. Ob omembi tega največjega mesta v zvezni deželi Hessen in petega največjega v Nemčiji mnogi najprej pomislimo na svet bančništva in letališče. Tukaj je sedež Evropske centralne banke in eno največjih evropskih letališč, ki je z rednimi leti povezano tudi z Letališčem Ljubljana. Ker leži ob reki Majni in se ponaša z visokimi nebotičniki, mu pravijo tudi »Mainhattan«. 
V tej hessenski metropoli se stoletja stara kultura srečuje z najnovejšimi trendi, tradicija s sodobnostjo in narava z urbanim utripom – in vse to v samem osrčju Evrope, mestu, ki ima izvrstne prometne povezave z vsem ostalim svetom. 

Romantika novega starega mestnega jedra
Frankfurtsko Novo staro mestno jedro (Neue Altstadt) vse od prenove, ki je trajala od leta 2012 do 2018, spada med glavne znamenitosti Frankfurta. V četrti so rekonstruirali in na novo zasnovali 35 stavb in tako temu koščku mesta vrnili nekaj zgodovine. Četrt Neue Altstadt po sredini prečka ulica Krönungsweg, ki povezuje frankfurtsko stolnico Kaiserdom z zgodovinskim trgom Römerberg. V stolnici so nekdaj volili nemške kralje in kronali rimske cesarje ter je še danes ena glavnih znamenitosti mesta. Če se povzpnete na njen zvonik, se vam bo odprl čudovit pogled na mestno veduto. V Römerbergu pa boste našli zgodovinsko mestno jedro z mestno hišo (Römer) in čudovitimi hišami predalčne lesene gradnje. Na obisku Frankfurta si morate vsekakor ogledati tudi cerkev sv. Pavla (Paulskirche), kjer je leta 1848 potekala prva nemška narodna skupščina. Pomen tega zgodovinskega kraja osvetljuje stalna razstava.
Frankfurt se ponaša tudi s številnimi muzeji in znamenitim Muzejskim bregom (Museumsufer). Vsaka na svojem umetniškem področju slovijo tudi galerije, kot so muzej Städel, galerija SCHIRN ali muzej sodobne umetnosti MMK.

Kulinarika za ljubitelje tradicije, a tudi zvezdic
V mestu na Majni ljubitelji dobre hrane ne boste ostali razočarani. Tukaj mednarodni trendi stojijo ob boku domači regionalni kuhinji. Poleg znamenitih frankfurtskih klobas je regija znana tudi po zeleni omaki iz sedmih zelišč, ki jo običajno postrežejo s krompirjem in jajci. Ter torti Frankfurter Kranz, imenovani tudi krona, katere recept naj bi izviral iz 18. stoletja. Sestavljena je iz biskvita, pečenega v obročastem modelu, maslene kreme in jagodne ali češnjeve marmelade. Zunanjost je v celoti premazana z masleno kremo in posuta s hrustljavimi lešniki ali mandlji. Obvezno morate poskusiti tudi frankfurtsko jabolčno vino ali jabolčnik. To nacionalno pijačo Frankfurtčani pijejo čisto ali razredčeno z vodo (kisli špricer oz. sauergespritzter). Tradicionalno jo postrežejo v posebnem keramičnem vrčku, ki mu pravijo bembel, ali v kozarcu z diamantnim vzorcem, ki mu pravijo geripptes.
Na svoj račun boste prišli tudi tisti, ki si želite vrhunske kulinarike. Vodnik Michelin je za leto 2022 desetim restavracijam v Frankfurtu podelil eno in dvema po dve zvezdici. Z dvema se ponašata restavraciji Gustav v Westendu in Lafleur v Palmengartenu, z eno pa Carmelo Greco, Erno's Bistro, Français v Steigenberger Frankfurter Hof, Restavracija Villa Merton, Seven Swans (ki se je zapisala v gastro zgodovino kot prva veganska restavracija na svetu z Michelinovo zvezdico) in Weinsinn. Med novima prejemnicama ene zvezdice sta restavracija Maintower v 53. nadstropju in japonska kuhinja Masa na Hanauer Landstrasse.

Zelena omaka, Goethejeva najljubša jed
V zvezi s frankfurtsko zeleno omako kroži priljubljena zgodba, da je bila to najljubša jed Goetheja, slavnega Frankfurtčana. Omako mu je bojda pripravljala mati Aja. Tako imenovana salsa verde je bila poznana že davno pred Goethejem, med starimi Rimljani. V Frankfurt naj bi jo pripeljali legionarji z Orienta in vplivne italijanske družine. To je sicer malo verjetno, saj Italijani svojo salso verde pripravljajo z olivnim oljem. Veliko verjetneje je, da je zelena omaka v deželo Hessen prišla iz sosednje Francije. Recept za francosko sauce verte je namreč veliko bolj podoben tistemu za Grie Soß, kot omaki pravijo Frankfurtčani. Francoska sauce verte je zeliščna majoneza, medtem ko je frankfurtska zelena omaka narejena iz kisle smetane, skute, jogurta ali majoneze.
Najpomembnejša pa so zelišča. V omaki jih mora biti vsaj sedem, in sicer krebuljica, peteršilj, mala strašnica, kislica, drobnjak, kreša in boraga. Nekateri dodajajo tudi koper, a tu se mnenja krešejo - puristi kopra ne dodajajo! Če ste bolj liberalni, lahko v to okusno in zdravo omako vmešate tudi drobnjak, luštrek, regrat ali druga divja zelišča. Za Frankfurtčane zelena omaka ni šala. Ta od leta 2011 nosi zaščiteno označbo porekla. Vsaj 70% zelišč mora prihajati iz frankfurtske regije. Poleg tega je lahko v omaki le sedem zelišč, ki ne vključujejo kopra.

Parki in razgled iz mestnega vinograda
Če si boste želeli nekoliko odpočiti od mestnega vrveža in pobegniti v naravo, ste v Frankfurtu z okolico v dobrih rokah. Mesto se s številnimi parki uvršča med najbolj zelena v državi. V njem lahko najdete veliko zelenih površin, denimo prostran park Günthersburgpark ali park Nizza s sredozemsko mikroklimo, ki leži neposredno ob Majni. V središču mesta je tudi najstarejši živalski vrt v Nemčiji. Potem je tu še botanični vrt Palmengarten, v katerem je na 9.000 m2 rastlinjakov in 20 ha odprtih površin zastopano rastlinstvo iz vseh podnebnih pasov in kjer se redno odvijajo različni dogodki. Palmengartna se na severovzhodu drži Grüneburgpark, ki je idealen za tek, kolesarjenje ali sprostitev. 
V osupljivem razgledu na mesto lahko uživate tudi na bližnjem griču Lohrberg, kjer se nahaja edini frankfurtski vinograd. Celotno mestno vinorodno območje, ki sodi v znamenito vinsko regijo Rheingau, se sicer razprostira na okoli 25 ha. Večina ga je na bregovih reke Majne v trideset kilometrov oddaljenem Hochheimu, ki mu pravijo tudi mesto vina in sekta (nemško peneče vino).

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: © DZT / Felix Meyer

Recept, objavljen v članku:
-Frankfurtska zelena omaka

Deli na
11 / 2023
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče
H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO! Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo,...
11 / 2023
Hiša Putr, Trzin
V PUTRU SO GOSTOM VRATA VEDNO ODPRTA Hitro se je razširil glas o trzinskem Putru, ki da je stalno poln, všečen tako tistim, ki tja zahajajo na malico ali kosilo, kot tistim, ki naročajo jedi po naročilu, cenovno prijazen. Ko ga je opazil in v svoj gastro vodnik za leto 2023 uvrstil še avstrijski...
11 / 2023
Jeruzalemske gorice
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se tokrat odpravili v Prlekijo. Odzvali smo se povabilu k odkrivanju lepot in dobrot destinacije Jeruzalem Slovenija in mesta Ormož, ki letos praznuje častitljivih 750 let od njegove prve pisne omembe. Skozi bogat dvodnevni program, ki so nam ga...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.