Objavili smo
04 / 2019
V središču Maribora, na vogalu Glavnega trga in živahne Poštne ulice, ki vedno bolj postaja prepoznavna po raznoliki gostinski ponudbi, stoji Fudo. Urbani gostinski lokal je v zgolj treh letih postal priljubljena točka mladih in starejših, domačinov in turistov. V prvi vrsti zaradi »iskrene kuhinje«, kot ji pravi Fudova lastnica Simona Zdovc, a tudi bogatega vinskega izbora, prijetnega vzdušja in nenazadnje simpatične ekipe zaposlenih.
Pomaham ji in Simona, idejna vodja in duša Fudota, z nasmehom pokima skozi stekleno steno, ki v kuhinjo odpira ravno toliko pogleda, da gostje vidijo šefico in ona njih. »Še nekaj malega pripravim,« navrže skozi nihajna vrata in odhiti nazaj v kuhinjo. Medtem si ogledam velik kos papirja na steni, kjer je z roko napisana trenutna ponudba najmanj ducata vin na kozarec. Lep izbor z različnih koncev naše dežele, med njimi je precej ekoloških pridelovalcev. Kljub minimalizmu notranjost deluje prijetno, tudi na račun toplih barv, simpatičnih detajlov (papirnati pogrinjki, potiskani z besedami, ki ponazarjajo Fudovo filozofijo) in skrbno izbrane, ne preglasne glasbe. A večina se zdaj, ko toplo vreme že vabi na gostinske vrtove, raje zadržuje zunaj. Tudi tam se takoj opazi skrb za dobro počutje gostov. Lepo urejen vrt, na katerem mize krasijo lončnice s svežimi zelišči, je velikokrat zaseden do zadnjega stola...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2019.
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
- Grahova juha z meto
- Skutni štruklji z omako in bukovimi ostrigarji
- Črna rižota z rakci v tempuri
- Jetra z vermutom, sladkim krompirjem in slivami v slanini
- Pistacijina rezina z mascarpone kremo in belo čokolado