Objavili smo

Galette des rois - francoska tradicija kraljeve torte

02 / 2020

Sredi januarja sta Francosko veleposlaništvo v Sloveniji in veleposlanica Florence Ferrari v sodelovanju s Francosko-slovenskim poslovnim klubom in Francoskim inštitutom v Hotelu Slon pripravila sprejem ob »galette des rois«. Gre za tradicionalno obeleževanje praznika svetih treh kraljev (6. januarja). Takrat v Franciji postrežejo kraljevo torto ali galette des rois.

Pravzaprav gre za pito iz listnatega testa, ki je v originalu nadevana s slaščičarsko kremo frangipan, mešanico mletih mandljev, masla, jajc in sladkorja. Kremo naj bi prvi pripravil markiz iz znamenite družine Frangipane, ki je pred nekaj stoletji živela v Firencah. Zlato zapečeno listnato testo na vrhnji strani krasijo vrezani ornamenti. Posebnost je, da se v torti skriva presenečenje – majhna figurica ali bob. Kdor jo dobi, postane kralj oziroma kraljica večera.
Francozi sicer poznajo različne priprave kraljeve torte, tudi takšne s čokoladnim nadevom, jabolki, kandiranim sadjem… Njena peka predstavlja velik izziv francoskim slaščičarskim mojstrom, ki se vsako leto merijo v pripravi izvirnih galette des rois. Za slovenski večer jih je pripravil Jaka Čižman, kuharski mojster v francoski rezidenci, in receptu dodal svojo osebno noto...

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2020.

Tekst in foto: Francosko veleposlaništvo v Sloveniji

Recept:
- Galette des rois (kraljeva torta), kot jo pripravi chef Jaka Čižman  

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.