Objavili smo

Gastrofuzija, Ljubljana - chef Boštjan Palčič

04 / 2021

ŠAMPINJONI LJUBIJO ŠETRAJ, MAJARON IN TIMIJAN
Nekateri ga boste prepoznali kot kuharja iz tv oddaje Dobro jutro, drugi kot idejnega vodjo in promotorja kulinaričnega festivala Zagorje ob žlici, morda pa ste se kdaj okrepčali na njegovi stojnici na pohodu od Litije do Čateža… Eno je zagotovo - 47-letni chef Boštjan Palčič ni človek rutine. Ljubi svobodo, zato ga bolj kot delo v klasični kuhinji zanimajo novi izzivi in stik z ljudmi. Vse to lahko zdaj uresničuje v kulinaričnem centru Gastrofuzija v Ljubljani, kjer je posebej za revijo Pet zvezdic pripravil nekaj okusnih jedi s šampinjoni gobarstva Smuk.

Intervju

Hvala da ste se odzvali našemu povabilu in pripravili nekaj klasičnih jedi s šampinjoni. Katere so začimbe, ki se z njimi lepo dopolnjujejo?
Boštjan:
 Zagotovo so to šetraj, majaron in timijan. To so glavne tri. Jedem jih dodamo ob koncu kuhanja. So dišavnice, ki bi s predolgim kuhanjem izgubile svojo aromatiko. Česen pa je najboljše dodati na začetku kuhanja, a z njim ne smemo pretiravati. Drugače velikokrat rečem, da sem kot kuhar človek Mediterana - rad imam šetraj, timijan, majaron, rožmarin, baziliko in podobne začimbe. Ti okusi in enostavnost priprave jedi so mi zelo blizu. Rad se tudi poigram s kombinacijami naravnih ojačevalcev okusa, kot so česen, inčuni, parmezan, sušene gobe. Sicer sem sezonski človek. Spomladi se vedno razveselim špargljev, pa morskih špargljev (Salicornia), za katere marsikdo sploh ne ve, kako se jih pripravi. Ko pride čas, uporabljam ogromno brokolija, pora, paradižnika. Nasploh so mi zelenjavne jedi blizu, tudi šampinjoni. 

Se vam zdi, da smo Slovenci tradicionalisti kar se tiče uporabe začimb?
Boštjan: Ja, smo. Najraje imamo klasiko – sol, poper, česen, baziliko, tudi malo bolj pikantne začimbe. Ampak kombinatorika nam pa ne gre. Sam kuham po navdihu in glede na to, kaj imam tisti dan v hladilniku. Nato se obrnem proti polici z začimbami in poskušam ugotoviti, kaj mi tisti dan paše. Odprem dozo, povoham in vzamem tisto, kar mi zadiši. To, da se je treba poslušati, učim tudi na svojih delavnicah. Ni se potrebno omejevati z recepti ali ker je tako napisal avtor neke knjige...

Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Šampinjonov karpačo
-Regratova juha s šampinjoni, šitakami in slanino (za pripravo poglej YouTube video)
-Šampinjoni s polži in gorgonzolo na pireju iz listov redkvice
-Pastirska pita
-Črna rižota s šampinjoni in šparglji
-Govedina stroganov

Deli na
09 / 2021
Šunkarna in restavracija Kodila, Markišavci - chefa Boštjan Lačen in Daniel Sukič
V HIŠI PREKMURSKE ŠUNKE IN DRUGIH MESNIH DOBROT Družina Kodila je leta 2013 z novim kulinaričnim centrom, pod streho katerega so združene predelava in zorilnica mesa, trgovina in restavracija, še nadgradila svojo uspešno poslovno zgodbo. Šunkarna Kodila tako ni več le raj za ljubitelje mesnih...
09 / 2021
Norma 23, Ljubljana - chef Mickaël Alix
CRÊPES IN GALETTES Pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici po novem pečejo palačinke s francoskim stilom! Zakonca Mateja Todić Curk in Predrag Todić sta se namreč odločila, da svojemu lokalu Norma 23 poleg imena (prej Grand Cafe Ljubljana) spremenita tudi vsebino in v glavno...
09 / 2021
Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega
Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.