Objavili smo

Gault&Millau Slovenija 2023

05 / 2023

DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ!
Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska imena, ki navdušujejo s svojim edinstvenim kulinaričnim pogledom in razvojnim potencialom. Letos se s štirimi, najvišjim številom kap, ponaša deset restavracij, dve več kot lani, podeljenih je bilo tudi 8 posebnih priznanj.

Deset restavracij s 4 kapami, bučen aplavz chefu leta 
Vse do slavnostne razglasitve, ki se je odvila v ljubljanskem Best Western Premier Hotelu Slon, so bile informacije o letošnjih dobitnikih najvišjih priznanj kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija skrbno varovana skrivnost. Po krajšem zabavnem programu voditelja večera Lada Bizovičarja, je direktorica slovenske izdaje Mira Šemić najprej razglasila in podelila priznanja desetim restavracijam, ki so si z oceno nad 17 točk (od 20 možnih) prislužile štiri, največje možno število kuharskih kap. Osmim lanskim dobitnikom – Hiša Franko, Gostilna Pri Lojzetu - Dvorec Zemono, Hiša Denk, Ošterija Debeluh, Grič, Restavracija Mak, Restavracija Pavus, Restavracija Strelec – sta se pridružili Restavracija JB (lani tri kape, a tik pod vrhom) in Restavracija Milka s chefom Davidom Žefranom na čelu. Slednja je kot novinec na kulinarični sceni sploh prvič uvrščena v vodnik. Gostinski lokal mora namreč delovati najmanj pol leta in imeti reden delovni čas, preden ga anonimni inšpektorji Gault&Millau Slovenija lahko vzamejo pod drobnogled. 
Sledil je težko pričakovani del z razglasitvijo posebnih priznanj, tokrat jih je bilo osem v sedmih kategorijah. Prejemnik najprestižnejšega med nazivi, Chef leta, je postal Janez Bratovž (Restavracija JB), ki je požel iskren in najbolj glasen aplavz publike. Pred petimi leti mu je Gault&Millau že podelil priznanje za razvoj slovenske gastronomije, tokratna nagrada pa je dokaz, da mu strasti in ustvarjalnega zagona ne zmanjkuje ...

Celoten članek s foto utrinki je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 5/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Dodatne informacije:
si.gaultmillau.com

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.