Objavili smo

Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2020

12 / 2019

Znani so najboljši po izboru svetovnega gastronomskega vodnika Gault&Millau za Slovenijo v letu 2020! Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so letošnje leto obiskali preko 180 restavracij, nekatere tudi po večkrat ter skladno s standardi ocenjevanja Gault&Millau pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Na osnovi njihovih ocen je v vodniku za leto 2020 z ocenami in opisi predstavljenih 157 restavracij, 76 priljubljenih zbirališč (POP), kot so bistroji, lokali z ulično hrano, ponudniki burgerjev, picerije, tapas bari, vinski bari, slaščičarne… ter 57 vinskih kleti (pri vsaki je so ocenjena tri vina). 

Chefinja leta 2020 je Ana Roš (Hiša Franko), najboljša restavracija je Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono, chef tradicije Uroš Štefelin (Vila Podvin), chef prihodnosti pa Jure Tomič (Ošterija Debeluh). Med prejemnike posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija 2020 so se uvrstili Simon Sitar (HIT Hotel Park - Restavracija Tiffany) - najboljši natakar in sommelier, Jakob Pintar (TaBar) - mladi talent, Ksenija Krajšek Mahorčič (Gostilna Mahorčič) - najboljša slaščičarka. Za najboljše pop zbirališče je bil izbran bistro Bazilika. 

Med najvišje ocenjenimi restavracijami, ki so prejele oceno »4 kuharske kape« od 5 možnih, ni bilo presenečenj. Tako kot v letu 2019 se z njimi ponaša šest restavracij oz. gostiln: Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu (17,5 točk od 20 možnih), Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono (17,5 točk), Hiša Denk, Zg. Kungota (17 točk), Ošterija Debeluh, Brežice (17 točk), Restavracija Strelec, Ljubljana (17 točk) in Restavracija Mak, Maribor (17 točk).

Z oceno »3 kuharske kape« pa se lahko pohvali 29 restavracij in gostiln (lani 25): 16,5 točk – JB restavracija, Restavracija Maxim, Pavus, Vila Podvin, 16 točk – Restavracija Calypso, Dam restavracija, Restavracija Julijana, Gostišče Grič, Gostilna Repovž, 15,5 točk – Restavracija Atelje, Hiša Fink, Galerija okusov, Gostilna Kobjeglava, Gostilna Krištof, Gostilna Mahorčič, Restavracija Evergreen, Špacapanova hiša, Pikol, Restavracija Rizibizi, Restavracija Pule, Danilo, Majerija, 15 točk – COB, Gostilna As, Gostilna Rakar, Gostilna Rajh, Hiša Torkla, Restavracija Cubo in Restavracija Harfa.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Chef Alexandru Simon - restavracija Glasswing, The Amauris Vienna
CHEF, KI GA NAVDIHUJEJO RAZLIČNE DRŽAVE, LJUDJE IN KULTURE Rad ima nenavadne kombinacije živil in okusov, v čemer se odraža njegovo odraščanje in delo v različnih državah. A enako pomembni se mu zdijo dobri delovni odnosi v njegovi kuharski ekipi, saj verjame, da bo le tako lahko gostom zagotovljena...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.