Objavili smo

Gostilna Jež, Jagnjenica pri Radečah - chef Rok Martinčič

07 / 2021

TAKO DOMAČE, A VENDAR ZAPELJIVO DRUGAČE! 
V Posavju, le nekaj kilometrov pred Radečami, se razteza vas z nenavadnim imenom Jagnjenica. Stari zapisi ga omenjajo že leta 1351, od kod izvira, pa ni čisto jasno. In prav tukaj stoji domača Gostilna Jež, ki se ponaša z več kot 100-letno tradicijo. V zadnjih dveh letih je pod taktirko lastnika in chefa Roka Martinčiča, ki skupaj z ženo Aneto nadaljuje družinsko gostilničarsko tradicijo, zaživela v sveži, sodobnejši preobleki. 

Krškopoljec ljubi brusnice, fazan koruzo
»Skrbi pustite pred vrati in uživajte,« je bilo s kredo napisano na eni od tabel ob vhodu v Gostilno Jež, iz katere je že v zgodnjih dopoldanskih urah prijetno dišalo. »Trenutno kuhamo meso za paštete,« je razložil Rok Martinčič in v širokem nasmehu dodal: »Idejo o Ježevih hišnih paštetah sem začel razvijati že pred korono, v času zaprtja zaradi epidemije pa sem jo tudi uresničil. Hitro so postale priljubljene in to me je vzpodbudilo, da zdaj razmišljam še o nekaterih drugih izdelkih, ki jih bodo gostje prav tako lahko vzeli ali naročili tudi za domov.« Sestavine za vse tri paštete so skrbno izbrane, njihov okus pa odličen in tudi izviren: krškopoljec z brusnico, fazan s pečeno koruzo in račka s konjakom in suhimi slivami. »Ja, ne boste verjeli, fazan je slovenski,« je poudaril Rok, ki skupaj z ženo Aneto kot četrta generacija nadaljuje Ježevo gostinsko tradicijo. 
Okoliščine so nanesle, da je Rok pred devetimi leti po očetovi smrti prevzel vajeti gostilne Jež, čeprav sta z ženo svojo skupno poslovno pot že začela graditi na drugem področju. »A ko je prišlo do vprašanja, kaj bo z našo družinsko gostilno, sva sprejela izziv, da nadaljujeva tradicijo. Nenazadnje sem rastel gor v gostilni, imam rad dobro hrano in tudi mama, ki je od nekdaj kuhala v gostilni, še vedno pomaga,« je razlagal Rok, medtem ko je simpatična in zgovorna Aneta za pozdrav iz kuhinje ob pašteti postregla pravkar pečen kruh...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Pozdrav iz kuhinje
-Tatarljata
-Koprivna juha z ocvrtim rumenjakom (YouTube video)
-Gosja jetra s krvavico, jabolkom in smrekovim sirupom
-Kunec s korenčkovim pirejem in jurčki
-Slivov cmok z vaniljevo kremo

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.