Objavili smo

Gostilna Jež, Jagnjenica pri Radečah - chef Rok Martinčič

07 / 2021

TAKO DOMAČE, A VENDAR ZAPELJIVO DRUGAČE! 
V Posavju, le nekaj kilometrov pred Radečami, se razteza vas z nenavadnim imenom Jagnjenica. Stari zapisi ga omenjajo že leta 1351, od kod izvira, pa ni čisto jasno. In prav tukaj stoji domača Gostilna Jež, ki se ponaša z več kot 100-letno tradicijo. V zadnjih dveh letih je pod taktirko lastnika in chefa Roka Martinčiča, ki skupaj z ženo Aneto nadaljuje družinsko gostilničarsko tradicijo, zaživela v sveži, sodobnejši preobleki. 

Krškopoljec ljubi brusnice, fazan koruzo
»Skrbi pustite pred vrati in uživajte,« je bilo s kredo napisano na eni od tabel ob vhodu v Gostilno Jež, iz katere je že v zgodnjih dopoldanskih urah prijetno dišalo. »Trenutno kuhamo meso za paštete,« je razložil Rok Martinčič in v širokem nasmehu dodal: »Idejo o Ježevih hišnih paštetah sem začel razvijati že pred korono, v času zaprtja zaradi epidemije pa sem jo tudi uresničil. Hitro so postale priljubljene in to me je vzpodbudilo, da zdaj razmišljam še o nekaterih drugih izdelkih, ki jih bodo gostje prav tako lahko vzeli ali naročili tudi za domov.« Sestavine za vse tri paštete so skrbno izbrane, njihov okus pa odličen in tudi izviren: krškopoljec z brusnico, fazan s pečeno koruzo in račka s konjakom in suhimi slivami. »Ja, ne boste verjeli, fazan je slovenski,« je poudaril Rok, ki skupaj z ženo Aneto kot četrta generacija nadaljuje Ježevo gostinsko tradicijo. 
Okoliščine so nanesle, da je Rok pred devetimi leti po očetovi smrti prevzel vajeti gostilne Jež, čeprav sta z ženo svojo skupno poslovno pot že začela graditi na drugem področju. »A ko je prišlo do vprašanja, kaj bo z našo družinsko gostilno, sva sprejela izziv, da nadaljujeva tradicijo. Nenazadnje sem rastel gor v gostilni, imam rad dobro hrano in tudi mama, ki je od nekdaj kuhala v gostilni, še vedno pomaga,« je razlagal Rok, medtem ko je simpatična in zgovorna Aneta za pozdrav iz kuhinje ob pašteti postregla pravkar pečen kruh...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Pozdrav iz kuhinje
-Tatarljata
-Koprivna juha z ocvrtim rumenjakom (YouTube video)
-Gosja jetra s krvavico, jabolkom in smrekovim sirupom
-Kunec s korenčkovim pirejem in jurčki
-Slivov cmok z vaniljevo kremo

Deli na
07 / 2021
Hotel in restavracija Lipa, Kranjska Gora
ZA LJUBITELJE NARAVE IN MIRU, A TUDI KULINARIČNEGA RAZVAJANJA! Butični družinski hotel Lipa v Kranjski Gori, ki ga vodita dve generaciji družine Perkolič, je po prenovi leta 2015 zasijal v novi podobi. Od nekdaj je Lipa znana tudi kot restavracija, ki s kulinaričnim in vinskim izborom ter postrežbo...
07 / 2021
Čas je za kokos
KOKOS, TROPSKI RAJ V DOMAČI KUHINJI Ste se že kdaj ujeli, da sanjarite o počitnicah, nekje daleč v tropih, kjer se na plaži v vetrcu nežno zibajo kokosove palme? Na njih pa kokosovi orehi, ki se predvsem v tajski, vietnamski in indijski kuhinji uporabljajo že stoletja. Kokosovo mleko je v azijski...
07 / 2021
Restavracija Salon 1905, Beograd - chef David Šimunić
ODSEV TRADICIJE SKOZI NOVE OKUSE Salon 1905 se nahaja v srcu starega mestnega jedra Beograda, v ikončni zgradbi Geozavod. Tukaj glavni chef David Šimunić na moderen način predstavlja dediščino srbske kulinarike skozi vrhunske nove okuse in umetniško prezentacijo. Pravi užitek za oči in brbončice!  Slovenci...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.