Objavili smo

Gostilna Lesnika, Mozirje - chef Ervin Podbregar

04 / 2022

SREDI MOZIRSKEGA TRGA JE ZADIŠALO PO ODLIČNI HRANI…
Aprila v Mozirskem gaju zacveti na stotine tulipanov, a to ni edini razlog, zakaj se odpraviti v Zgornjo Savinjsko dolino oziroma Mozirje. V njegovem urejenem starotrškem jedru je družina Potočnik obnovila 160 let staro hišo in v njej pred tremi leti in pol odprla gostilno Lesnika. Ta ne navdušuje le z lesom navdahnjenim ambientom, ampak tudi kreativno kulinarično ponudbo, ki nastaja pod taktirko chefa Ervina Podbregarja.

HIŠO REŠILI PROPADANJA
Zgodovina hiše, ki jo je leta 1862 zgradila družina Kolenc in ji zato še danes pravijo Kolenčeva hiša, je dolga in zanimiva. Zgodovina gostilne Lesnika, ki v njej domuje, pa je kratka, saj se je začela pisati šele z odprtjem novembra leta 2018. Za njo sta eno normalno in dve koronski leti z vsemi zapiranji vred, zato pravzaprav še vedno velja za novo gostilno, ki jo dobrojedci šele dobro odkrivajo. »Po eni strani nam je čas korone prišel prav, da smo vmes razvijali koncept gostilne, da smo začutili, kaj zares hočemo. Začeli smo z malicami in klasičnimi kosili, potem šli na kosila na višji ravni in jedi po naročilu. Nekako od lanskega maja je ekipa v kuhinji stalna in smo na poti, za katero mislim, da je prava - Savinjski dolini želimo ponuditi nekaj več. Takrat je kmalu sledilo povabilo k sodelovanju v jesenskem Tednu restavracij, ki je močno pripomogel k naši prepoznavnosti in privabil goste tudi z drugih koncev Slovenije,« pripoveduje mladi lastnik Luka Potočnik, doma iz Rečice ob Savinji...

KREATIVNI CHEF ERVIN
Lesnika je bila konec marca in v začetku aprila že drugič eno od prizorišč Tedna restavracij, tokrat spomladanskega. Zopet je pokala po šivih od vseh, ki so želeli spoznati in okusiti njeno kulinariko. V kuhinji je glavni kreativni chef Ervin Podbregar. Njegova desna roka je Tom Čopar, ki ga odlikuje natančnost, zato skrbi za vso nabavo in urnike. Ob njiju sem med lonci dokazujeta še kuharja Tim Kremer in Leon Blatnik. 36-letni Ervin prihaja iz kuharske družine, saj sta bila v tem poklicu že njegova mama in oče. Kot pove, je v drugem razredu osnovne šole vedel, da želi postati kuhar tudi on. Ko ga vprašam o zadnji kreaciji, še pod vtisom nedavnega Tedna restavracij odgovori: »Za glavno mesno jed smo postregli razstavljen pujskov krožnik – zanj smo uporabili čisto vse dele, od možganov do potrebušine in parkljev.« Všeč mu je, da s fanti v kuhinji sami pečejo tudi kruh, izdelujejo testenine, vlagajo in fermentirajo zelenjavo, zorijo meso. Da je mojster modernih tehnik in tekstur ter kombiniranja okusov in barv, se prepričam na lastne brbončice. Rad se naslanja na savinjsko kulinarično tradicijo in prisega na sezonska, po možnosti lokalno pridelana živila. Tako je hladna predjed z govejim jezikom variacija na govedino v solati ali »esigflajš«, na ribje bogastvo reke Savinje opozorijo postrvi iz bližnje ribogojnice, ravioli obujajo nekoč priljubljeno žabje meso, pastirske testenine pa iščejo navdih v rastlinah z okoliških travnikov...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Goveji jezik, bučno olje, čebulni kaviar
-Pastirske testenine, skuta, čemaž
-Raviol žabe v travniški omaki
-Govedina, zelena, šparglji
-Lesnika (sladica)

Dodatne informacije o restavraciji:
LESNIKA, Na trgu 32, 3330 Mozirje
http://lesnika.eu/, info@lesnika.eu, 05 / 916 64 77

Deli na
06 / 2022
Bistro Grad Štanjel - chef Simo Komel
V OBJEMU KRAŠKIH OKUSOV IN ROMANTIKE Bistro Grad Štanjel, ki naj bi se kmalu preimenoval v restavracijo in bar, smo obiskali v času, ko na Krasu vse cveti in se edinstvena strnjena vas z ozkimi kamnitimi ulicami, impozantnim gradom in cerkvijo, prečudovitim Ferrarijevim vrtom in neskončnim razgledom...
06 / 2022
dr. Polonca Andrejčič Mušič - Jedi lahko obogatimo tudi s hidrolati in oljčnimi listi
Čeprav je Ljubljančanka dr. Polonca Andrejčič Mušič po poklicu gradbenica in se na svoji karierni poti v prvi vrsti ukvarja s prometno varnostjo in urbanističnimi ureditvami kolesarskega prometa, je tudi zelo velika ljubiteljica narave. Ta je njen stalni vir raziskovanja in ustvarjalnega navdiha,...
06 / 2022
Frankfurt, mesto tradicije in sodobnosti
Frankfurt je resda sodobna metropola, vendar pa je v njej dovolj prostora tudi za tradicijo in druge neskončne možnosti za preživljanje prostega časa. Svoj čar mu dajejo reka Majna, obilica znamenitosti, prijetne pivnice, ki točijo domač jabolčnik, priznani muzeji, parki in narava. Slovenci...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.