Objavili smo

Gostilna Murko, Slovenj Gradec

04 / 2024

STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO

V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so dobrodošli vsi, tako ljubitelji tipičnih koroških jedi kot tudi tisti, ki si želijo modernejših okusov. Gostilna se lahko pohvali celo s svojim ginom!

Mežerli so koroška posebnost
Če ne poznate mežerlov, okusne tradicionalne koroške jedi iz mlete drobovine, potem morate obvezno obiskati Gostilno Murko v Slovenj Gradcu! Čeprav je bila nekoč jed povezana s kolinami in so jo pripravljali ob zakolu prašiča v poznem jesenskem ali zimskem času, je v tej gostilni med gosti tako priljubljena, da je na voljo skozi celo leto. Kajti poleg njene originalne izvedbe, ki jo postrežejo s krompirjevo solato, jih pripravijo tudi kot nadev v štrukljih ali v obliki simpatičnih majhnih ocvrtkov na palčkah. »Na ta način tudi mlajši generaciji, ki drobovine dandanes skorajda ne je, nekako lažje približamo okus mežerlov,« pove Cvetka Murko Hajtnik in hitro doda: »Tega se je spomnila hčerka Lucija, medtem ko je za kakovost mesa zadolžen mož!«

Okusi med tradicijo in novimi trendi
V Gostilni Murko je zgodaj dopoldan precej živahno, saj v prvem prostoru, takoj za šankom, že strežejo dobre poslovne malice, kmalu pridejo na vrsto tudi dnevna kosila. Medtem v restavracijski sobi pripravljajo pogrinjke za večerno praznovanje. Za zaključene družbe je precej priljubljena tudi soba, ki jo tokrat zasedeva midva s fotografom. »Koroška turistično ni toliko razvita, da bi lahko živeli samo od turistov – teh je sicer največ poleti, poleg tega so cestne povezave takšne, da se jih gostje iz drugih delov Slovenije raje izognejo. Zato se moramo truditi in znati privabiti tudi domačine in poslovneže iz okoliških podjetij, vse tja do Velenja,« je to, da prijazno sprejmejo vsakega gosta in imajo ponudbo za različne okuse, izpostavila Cvetka...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.4/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Mežerlovi ocvrtki
-Hišna pašteta z robidovo meringo in rjavim maslom
-Chefova rižota s šparglji in ocvrtim rumenjakom
-Goveja potrebušina z omako iz sladkega refoška, pirejem z zelišči in karameliziranim korenčkom
-Hišna sladica Huga Wolfa

Deli na
01 / 2025
Ošterija Žogica, Solkan
DNEVI NAJOKUSNEJŠE ZIMSKE ROŽE V HIŠI SUKENSKEGA REGUTA  Ošterija Žogica, ki stoji na nabrežju reke Soče in v neposredni bližini znamenitega solkanskega kamnitega mostu, je lani praznovala okroglih 30 let obstoja. Zdaj je v družinsko gostinsko zgodbo že uspešno vpeta najmlajša generacija....
01 / 2025
Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - intervju
KAJ NA NAŠE KROŽNIKE PRINAŠAJO ŽIVILA Z OZNAKO »IZBRANA KAKOVOST – SLOVENIJA«? »Izbrana kakovost« je nacionalna shema kakovosti. Z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« so označena živila, pridelki in izdelki, ki so pridelani in predelani v Sloveniji, so višje kakovosti ter so deležni...
01 / 2025
Zakaj je smučanje z(a) okusom tako popularno že 15 let?
Zakaj, če pa je največja gneča na kočah s samopostrežnimi restavracijami, kjer dunajce cvrejo kot da bi prodajali kislo zelje na tržnici, carbonara pa je pogovorni jezik vseh petih kontinentov, ki vijugajo po »umetnem« snegu Alte Badie? Zato je vprašanje zelo umestno: zakaj je v Dolomitih smučanje...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna