Objavili smo

Gostilna na Gradu, Ljubljana

07 / 2024

TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA!

Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda tudi zaradi raznolike in kakovostne gostinske ponudbe. Ena od njih je Gostilna na Gradu, ki se ponaša z Michelinovim priznanjem Bib Gourmand. Od leta 2020 je v upravljanju Jezeršek gostinstva. Njena ponudba temelji na tipičnih slovenskih jedeh v sodobni izvedbi in takšnih s chefovim podpisom ter pripravljenih iz sezonskih in lokalnih sestavin.

Od slovenske tradicije do chefovega podpisa
Dvorišče na Ljubljanskem gradu, s katerega je vhod v Gostilno na Gradu, je bilo v junijskem deževnem dopoldnevu polno radovednih turistov. V kuhinji gostilne je bilo delo v polnem teku in mlada kuharska ekipa, ki jo vodi chef Sebastjan Elbl, dobre volje. Kako tudi ne, saj je sezona na vrhuncu in pred dobrim mesecem dni so se razveselili celovite prenove majhne, med grajske zidove stisnjene kuhinje. »Tukaj ni dosti manevrskega prostora in vsak centimeter šteje. Najbolj smo veseli novega poda in novega stropa, ki je pravzaprav ena sama velika napa, tako da so delovni pogoji veliko boljši,« je poudaril nasmejani Sebastjan, medtem ko je s kuhinjsko pinceto na predjed premišljeno dodal še zadnjo malino...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.7-8/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Govedina in malina - kuhan dimljen goveji jezik, luštrekova majoneza, vložena rdeča čebula, čebulni kreker, ocvrt žajbelj, malina
-Por in polenta - počasi kuhan ožgan por, ocvrta polenta, omaka sladke koruze, kokice, okisan paradižnik
-Sipa in hren - črne testenine, polnjene z dimljeno postrvjo, koromačeva krema, hrenova omaka, sveži hren, olje koprca (
na recept)
-Teletina in krompir - telečji file, ocvrta krompirjeva tortica, prah rakovih oklepov, krema mlade špinače, v soli pečeno korenje
-Figa, bezeg in med - angleška krema z bezgom, bezgov sladoled z rožmarinom, fige, medenjak, cvetni prah
-Negroni
-Espresso martini

Deli na
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
05 / 2025
Café Central, Portorož
OD ZMAGOVALNEGA KROFA DO NOVIH TORTIC pri slaščičarskih mojstricah v Portorožu V kavarni in slaščičarni Café Central v Portorožu slaščičarska ekipa že vrsto let ustvarja prepoznavne ročno izdelane sladice, ki navdušujejo tako s kakovostjo kot inovativnostjo. Letos posebno pozornost vzbuja...
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna