Objavili smo

Gostilna Rajh, Bakovci

07 / 2024

NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL!

V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec tekmovanja European Young Chef Award, od leta 2020 kot peta generacija uspešno nadaljuje družinsko gostinsko tradicijo v Bakovcih. Pred tremi leti ga je vodič Gault&Millau Slovenija nagradil z nazivom »Mladi kuharski talent 2021«.

Elton John pohvalil bograč, Luka Dončič gibanico
Si predstavljate, kakšni so občutki, ko ti sam Elton John pošlje krožnik z avtogramom in napisom »Simply delicious« (enostavno odlično)? Lepo priznanje iz leta 2019 danes stoji v vitrini Gostilne Rajh, 30-letni chef Leon Pintarič, ki je že peta generacija te prekmurske družinske gostilne, pa obudi spomine: »Z očetom sva bila takrat na košarkarski tekmi v Clevelandu, na kateri je igrala naša velika zvezda Luka Dončič in so nas povabili, da za vip goste pripravimo slovensko kulinariko. Med drugim smo postregli bograč, ki je bil očitno tako všeč slavnemu pevcu, da nas je potem, ko smo bili že nekaj časa doma, prijetno presenetila pošiljka s podpisanim krožnikom. Zapomnil sem si tudi, da je bil Luka navdušen nad našo prekmursko gibanico, tako da jo je vzel še za s sabo.« Tudi velika francoska chefa Alain Ducasse in Joël Robuchon sta že pokusila Rajhov bograč in ga pohvalila. Znanje o njegovi pripravi se pri Rajhu prenaša iz roda v rod, tako kot številni drugi recepti – za esih flajš ali govedino v solati, pravo govejo juho, ki se v tej hiši kuha vsak dan, dödole - znamenite prekmurske krompirjeve žgance, piščančji paprikaš, gibanico…

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.7-8/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Pozdravi iz kuhinje
-Krema pečenih jajčevcev s paradižnikom, kozjim sirom, bučnim oljem in langašem (
na recept)
-Rdeči file šarenke z mangom, zeliščnim prelivom in sumacom
-Rajhov esihflajš
-Krompirjev cmok z ocvirki, redkvijo daikon in lisičkinim paprikašem
-Pistacijeva krema z malinami in limoninim sladoledom

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna