Objavili smo

Gostilna Repovž, Šentjanž - chefinja Meta Repovž

06 / 2019

Pri vratih Gostilne Repovž, ki je tudi eko kmetija oziroma domačija s prenočišči, vas bo pozdravil simpatični napis »Za dobre duše in radovedne želodce«. Pred tremi leti je njeno vodenje od očeta Jožeta prevzel sin Grega, tudi odličen sommelier, ki skupaj z ženo Sabino nadaljuje družinsko gostinsko tradicijo. V kuhinji pa ustvarja mama Meta, ki jo je kulinarični vodnik Gaullt&Millau Slovenija izbral za Chefinjo tradicije 2019.

Prizna, da so se ji tresla kolena in so bila usta suha, ko je novembra 2019 na odru prevzela eno najvišjih priznanj kulinaričnega vodnika Gault&-Millau Slovenija – Chefinja tradicije 2019. Presenečenje je bilo popolno, a lepo, odkrito pove Meta Repovž, ki se je kuhanju zapisala pred 32 leti. Takrat se je priženila v Gostilno in na kmetijo Repovž v Šentjanžu na Dolenjskem, kjer sta z možem Jožetom nadaljevala z družinsko gostinsko tradicijo. On v strežbi in ona v kuhinji, najprej skupaj z Jožetovimi starši, nato samostojno. Kulinarično-vinski večeri z gostujočimi vinarji in vrhunskimi kuharji, ki so bili v izziv tudi domači kuhinji, so skozi leta spreminjali poglede in širili obzorja. Ter obenem krepili njuno zavedanje, da sta dolenjska kulinarična tradicija in domača zemlja bogastvo, iz katerega velja črpati navdih. Tako se je kmetija s 14 hektarji obdelovalnih površin, na katerih danes Repovževi pridelujejo žitarice (ajdo, piro), krompir in jabolka (prevladuje topaz), kaj kmalu preusmerila v ekološko...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Telečji jezik s hrenovim kruhom in zéleno
- Goveji karpačo z mladim zeljem, sirovim drobljencem in pirinim hrustavčkom
- Skutni štruklji s pregreto smetano, drobnjakovim želejem in arašidi
- Stročji fižol z gobami, smetano z ocvirki in vijoličnim krompirjem
- Kruhov cmok s suhim sadjem, krškopoljcem in fermentirano šalotko
- Snežena kepa s pasijonko, čokolado ruby in lešniki

Deli na
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
11 / 2024
Kruh in Vino, Vipolže
NE SAMO KRUH IN VINO, AMPAK ŠE VELIKO VEČ! Prav v novembru je sedem let, odkar je prve goste sprejel bistro Kruh in Vino, ki je svoj prostor našel v Vili Vipolže, eni najlepših in dovršeno prenovljenih podeželskih vil pri nas. Romantičnost vrta s stoletnimi cipresami in razgledom na Goriška...
10 / 2024
Posestvo Gjerkeš, Fikšinci
SOZVOČJE MODERNIH PREKMURSKIH OKUSOV NA KROŽNIKU IN V KOZARCU  Pred komaj dobrim letom dni se je v Prekmurju, na posestvu družine Gjerkeš, znanem po vrhunskih vinih, odprla restavracija. Glas o sodobnih in drznih kreacijah mladega chefa Roka Smonkarja se je hitro razširil, k čemur je pripomogel...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna