Objavili smo

Gostilna Repovž, Šentjanž - chefinja Meta Repovž

06 / 2019

Pri vratih Gostilne Repovž, ki je tudi eko kmetija oziroma domačija s prenočišči, vas bo pozdravil simpatični napis »Za dobre duše in radovedne želodce«. Pred tremi leti je njeno vodenje od očeta Jožeta prevzel sin Grega, tudi odličen sommelier, ki skupaj z ženo Sabino nadaljuje družinsko gostinsko tradicijo. V kuhinji pa ustvarja mama Meta, ki jo je kulinarični vodnik Gaullt&Millau Slovenija izbral za Chefinjo tradicije 2019.

Prizna, da so se ji tresla kolena in so bila usta suha, ko je novembra 2019 na odru prevzela eno najvišjih priznanj kulinaričnega vodnika Gault&-Millau Slovenija – Chefinja tradicije 2019. Presenečenje je bilo popolno, a lepo, odkrito pove Meta Repovž, ki se je kuhanju zapisala pred 32 leti. Takrat se je priženila v Gostilno in na kmetijo Repovž v Šentjanžu na Dolenjskem, kjer sta z možem Jožetom nadaljevala z družinsko gostinsko tradicijo. On v strežbi in ona v kuhinji, najprej skupaj z Jožetovimi starši, nato samostojno. Kulinarično-vinski večeri z gostujočimi vinarji in vrhunskimi kuharji, ki so bili v izziv tudi domači kuhinji, so skozi leta spreminjali poglede in širili obzorja. Ter obenem krepili njuno zavedanje, da sta dolenjska kulinarična tradicija in domača zemlja bogastvo, iz katerega velja črpati navdih. Tako se je kmetija s 14 hektarji obdelovalnih površin, na katerih danes Repovževi pridelujejo žitarice (ajdo, piro), krompir in jabolka (prevladuje topaz), kaj kmalu preusmerila v ekološko...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Telečji jezik s hrenovim kruhom in zéleno
- Goveji karpačo z mladim zeljem, sirovim drobljencem in pirinim hrustavčkom
- Skutni štruklji s pregreto smetano, drobnjakovim želejem in arašidi
- Stročji fižol z gobami, smetano z ocvirki in vijoličnim krompirjem
- Kruhov cmok s suhim sadjem, krškopoljcem in fermentirano šalotko
- Snežena kepa s pasijonko, čokolado ruby in lešniki

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.