Objavili smo
07 / 2019
Le streljaj od portoroškega vrveža, v smeri proti Dragonji in mejnemu prehodu s Hrvaško, je na vrtu znanega Gostišča Ribič v Seči mogoče doživeti pravo oazo miru. Užitek je sedeti v senci starih oljk, se razvajati kozarcem dobrega vina in morskimi jedmi, ki nastajajo pod taktirko novega, mladega chefa Blaža Vodopivca, ter občudovati Sečoveljske soline, neme pričevalke zgodovine in zatočišče redkih ptic.
Seveda je potrebno imeti kanček sreče, saj poleti tudi tukaj ne manjka ljubiteljev morja in njegovih okusov. Ribič v Seči velja za gostilno z dolgo tradicijo, znano po dobri morski kuhinji. Od ribje paštete in sardel v šavorju za pozdrav, trisa ribjih solat, ribjega karpača in surovih škampov za hladno predjed. Do morsko obarvanih testenin in rižot, školjk na različne načine, ribe (tudi piranski brancin iz ribogojnice Fonda, ki je v neposredni bližini) in hobotnice v pečici ali na žaru. Med najdražje in cenjene morske specialitete sodi jastog, tudi kvarnerski škampi so iskani. »Vedno težje je dobiti dobre morske sestavine, zato je še toliko bolj pomembno, da imaš kuharja (in gosta!), ki jih zna ceniti,« ugotavlja dolgoletni gostinec Damir Pribac. Zato je še toliko bolj vesel, da je kuhinja v letošnjo turistično sezono vstopila z novim, mladim chefom Blažem Vodopivcem. Čeprav je star komaj 22 let, ima za sabo že kar nekaj izkušenj, tudi ambicioznosti mu ne manjka...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2019.
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
- Hobotnica s hladno grahovo kremo, krompirjevo-limetino peno in koprovo majonezo
- Kremna koromačeva juha s škampovimi repki, koromačevo solato in pomarančnim ragujem
- Tortelini s školjkami, kremo iz peteršiljeve korenine, zéleno in omako s penino
- Morska žaba v panko drobtinah s kremno polento, paradižnikovo marmelado in bombonom
- Sirova tortica (cheesecake) z limeto gin tonikom, limetinim sladoledom in piškotom