Objavili smo

Grega Repovž, Najboljši sommelier 2021

03 / 2021

O PRIZNANJU, POTENCIALU MODRE FRANKINJE IN CVIČKU PRIHODNOSTI
Svet vina ga obdaja odkar pomni. Nenazadnje je odraščal v družinski Gostilni Repovž v Šentjanžu na Dolenjskem, katere tradicijo zdaj nadaljujeta z ženo Sabino. Poleg tega je študiral agronomijo in delal diplomo iz enologije, že dolgo ima tudi diplomo sommelierja 3. stopnje. Je glasnik dolenjskih in posavskih vin, o katerih govori strastno, a tudi kritično. Pogovarjali smo se z 33-letnim Grego Repovžem, ki ga je kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija nagradil z naslovom Najboljši sommelier za leto 2021.

Intervju:

Čestitke za priznanje! Lepa potrditev, da kot sommelier in gostinec delate in razmišljate v pravi smeri, kajne?
Grega: 
Priznanje je bilo po eni strani presenečenje, prijetno seveda! Po drugi strani pa res veliko vlagam v odnose z vinarji in regijo, da izpostavljam tisto, kar se mi zdi vredno, pa čeprav mogoče trenutno še ni na tistem najvišjem nivoju. V gostilni se veliko ukvarjamo z gosti in prenašamo idejo naše skupnosti naprej. Trudimo se za dobrobit vseh, ne samo naše gostilne. Zaradi tega se mi zdi, da lahko opravičim dobljeni naziv. Drugače pa se še zdaleč ne počutim, da kot sommelier vem vse. Toliko je še neznanih vin in vedno rad poizkusim kaj novega. Želim si čim več raziskovati. 

Nositi naziv Najboljši sommelier je najbrž tudi odgovornost – ne le do gostov, tudi do vinarjev? 
Grega: Prepričan sem, da se ne moreš odločati o tem, katero vino boš ponudil gostu, samo na podlagi tega, ker ti je tako predlagal nek distributer. Potrebno je poznati zgodbo vinarja, kleti, vedeti, kje raste trta, in podobno. Zdi se mi, da imamo na koncu mi, ki natočimo vino v kozarec, privilegij, da lahko povemo zgodbo vinarjev. To je hkrati velika odgovornost, zato nikoli ne smemo govoriti, da je neko vino slabo ali koga poniževati. Meni je povsem jasno, koliko je dela v vinogradu in kleti, da vinar pride do vina. Konec koncev ima vsak vinar v svojem življenju samo kakšnih 40 poskusov, da naredi odlično vino...

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
07 / 2021
Gostilna Jež, Jagnjenica pri Radečah - chef Rok Martinčič
TAKO DOMAČE, A VENDAR ZAPELJIVO DRUGAČE!  V Posavju, le nekaj kilometrov pred Radečami, se razteza vas z nenavadnim imenom Jagnjenica. Stari zapisi ga omenjajo že leta 1351, od kod izvira, pa ni čisto jasno. In prav tukaj stoji domača Gostilna Jež, ki se ponaša z več kot 100-letno tradicijo....
07 / 2021
Hotel in restavracija Lipa, Kranjska Gora
ZA LJUBITELJE NARAVE IN MIRU, A TUDI KULINARIČNEGA RAZVAJANJA! Butični družinski hotel Lipa v Kranjski Gori, ki ga vodita dve generaciji družine Perkolič, je po prenovi leta 2015 zasijal v novi podobi. Od nekdaj je Lipa znana tudi kot restavracija, ki s kulinaričnim in vinskim izborom ter postrežbo...
07 / 2021
Čas je za kokos
KOKOS, TROPSKI RAJ V DOMAČI KUHINJI Ste se že kdaj ujeli, da sanjarite o počitnicah, nekje daleč v tropih, kjer se na plaži v vetrcu nežno zibajo kokosove palme? Na njih pa kokosovi orehi, ki se predvsem v tajski, vietnamski in indijski kuhinji uporabljajo že stoletja. Kokosovo mleko je v azijski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.