Objavili smo

Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović

10 / 2020

MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO

Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala tako v zanimivi preteklosti in običajih kraja kot v sodobnih prehranjevalnih trendih. Ter tudi v sodelovanju z Biotehniško šolo v Šempetru, ki bistroju zagotavlja sveže, na velikem šolskem posestvu pridelane sestavine. Hotel in bistro Lipa sta lahko odlično izhodišče za raziskovanje Nove Gorice, vinorodnih Goriških brd, Krasa in Vipavske doline ter Posočja.

Nekoč so na trgu v Šempetru pri Novi Gorici, kjer se nasproti cerkve nahaja Hotel in bistro Lipa, stale tri krasne lipe, danes le ena. A še vedno je na "placu", kot mu pravijo domačini, živahen utrip. "Spominjam se, kako so se po nedeljski maši ljudje zbirali pod lipami in v gostilni, znani po tripah (vampih) s polento. Pod eno od lip je k nakupu vabil sladoledar z belo borelo, kot tukaj rečemo majhnemu, večnamenskemu vozku na dveh kolesih," je o mladostnih spominih na Šempeter, ki z Vrtojbo od leta 1998 tvori občino, začela pripovedovati Cvetka Benko. Aktivna je v Društvu žena in deklet Šempeter, katerega članice vestno zapisujejo in obujajo spomine, stare običaje in tudi recepte...
Od konca sedemdesetih let spada trizvezdični Hotel Lipa z 42 sobami, ki je bil v celoti prenovljen leta 1997, pod okrilje podjetja Hit. Ta je konec lanskega leta s prenovo gostinskega in recepcijskega dela objektu in njegovi ekipi vdahnil novo energijo. Vodja hotela Leon Mavrič je povedal: "Ob prenovi smo se povezali tudi s Pokrajinskim arhivom v Novi Gorici, Goriškim muzejem in Cvetko Benko iz Društva žena in deklet Šempeter. Tako zdaj naša hotelska restavracija, ki je po novem bistro in obenem zajtrkovalnica, gostom skozi ambient in kulinarično ponudbo razkriva vez med preteklostjo in sodobnostjo."

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 10/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Zeliščna frtalja
-Zavitek z bučnim pirejem in cvetačo
-Burger »Plac«
-Šempetrski štruklji
-Medeni kostanj

Deli na
11 / 2021
Gostilna s prenočišči Vovko, Ratež
DRUŽINSKA TRADICIJA IN DOLENJSKA KULINARIKA Z ROKO V ROKI Gostilna Vovko na Dolenjskem bo prihodnje leto praznovala 45 let obstoja in v vsem tem času ji je kljub menjavi generacije uspelo obdržati vzdušje in ponudbo pristne družinske domače gostilne. V njej boste uživali vsi, ki ljubite prasketanje...
11 / 2021
Čas je za mandarine
DIŠEČE IN ZDRAVO ZIMSKO VESELJE Mandarine so sadež, ki ob koncu leta in prihajajočih praznikih ne smejo manjkati na mizi. Ne navdušujejo le s sočnostjo in edinstveno aromo, ampak so tudi prava zakladnica vitaminov. Večino mandarin se pri nas in v svetu poje svežih, mi pa vam tokrat ponujamo tudi...
11 / 2021
Ekološko vinogradništvo Rodica, Truške
ISTRA BI LAHKO BILA EKOLOŠKA VINSKA DESTINACIJA! Marinko Rodica je eden prvih istrskih vinarjev, ki je prešel na ekološko vinogradništvo in leta 2012, takoj, ko je zakonodaja to omogočila, certificiral tudi svoja ekološka vina. Po njegovem mnenju ima Istra vse pogoje, da bi lahko postala ekološka...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.