Objavili smo
10 / 2020
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO
Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala tako v zanimivi preteklosti in običajih kraja kot v sodobnih prehranjevalnih trendih. Ter tudi v sodelovanju z Biotehniško šolo v Šempetru, ki bistroju zagotavlja sveže, na velikem šolskem posestvu pridelane sestavine. Hotel in bistro Lipa sta lahko odlično izhodišče za raziskovanje Nove Gorice, vinorodnih Goriških brd, Krasa in Vipavske doline ter Posočja.
Nekoč so na trgu v Šempetru pri Novi Gorici, kjer se nasproti cerkve nahaja Hotel in bistro Lipa, stale tri krasne lipe, danes le ena. A še vedno je na "placu", kot mu pravijo domačini, živahen utrip. "Spominjam se, kako so se po nedeljski maši ljudje zbirali pod lipami in v gostilni, znani po tripah (vampih) s polento. Pod eno od lip je k nakupu vabil sladoledar z belo borelo, kot tukaj rečemo majhnemu, večnamenskemu vozku na dveh kolesih," je o mladostnih spominih na Šempeter, ki z Vrtojbo od leta 1998 tvori občino, začela pripovedovati Cvetka Benko. Aktivna je v Društvu žena in deklet Šempeter, katerega članice vestno zapisujejo in obujajo spomine, stare običaje in tudi recepte...
Od konca sedemdesetih let spada trizvezdični Hotel Lipa z 42 sobami, ki je bil v celoti prenovljen leta 1997, pod okrilje podjetja Hit. Ta je konec lanskega leta s prenovo gostinskega in recepcijskega dela objektu in njegovi ekipi vdahnil novo energijo. Vodja hotela Leon Mavrič je povedal: "Ob prenovi smo se povezali tudi s Pokrajinskim arhivom v Novi Gorici, Goriškim muzejem in Cvetko Benko iz Društva žena in deklet Šempeter. Tako zdaj naša hotelska restavracija, ki je po novem bistro in obenem zajtrkovalnica, gostom skozi ambient in kulinarično ponudbo razkriva vez med preteklostjo in sodobnostjo."
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 10/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
-Zeliščna frtalja
-Zavitek z bučnim pirejem in cvetačo
-Burger »Plac«
-Šempetrski štruklji
-Medeni kostanj