Objavili smo

Hotel in restavracija Lipa, Kranjska Gora

07 / 2021

ZA LJUBITELJE NARAVE IN MIRU, A TUDI KULINARIČNEGA RAZVAJANJA!
Butični družinski hotel Lipa v Kranjski Gori, ki ga vodita dve generaciji družine Perkolič, je po prenovi leta 2015 zasijal v novi podobi. Od nekdaj je Lipa znana tudi kot restavracija, ki s kulinaričnim in vinskim izborom ter postrežbo želi zadovoljiti tudi zahtevnejše goste. Dirigentsko palico v kuhinji že vsa leta vihti Zora Perkolič, ki zna s svojo predano kuharsko ekipo poskrbeti tako za ljubitelje morskih in mesnih jedi kot vegetarijance in sladkosnede.

Ne le pozimi, tudi poleti je pestro 
Če je še pred desetletjem v Kranjski Gori za glavno sezono veljala zima in z njo povezana smučarija, so v zadnjih nekaj letih opazne spremembe. »Vedno več je gostov, ki nas obiščejo poleti, ko se umaknejo pred vročino v mestih. Zelo priljubljeno je pohodništvo, kolesarjenje, raftanje, golf. V porastu je gorski turizem,« pravi Stella Perkolič Railič, ki skupaj s staršema, mamo Zoro in očetom Nikolo, ter možem Bojanom vodi družinski hotel in restavracijo. Sestra Katja, ki sicer živi in dela v prestolnici, kot grafična oblikovalka skrbi za vizualno podobo Lipe. 

Nikola in Zora Perkolič danes veljata za legendi kranjskogorskega gostinstva in sta še vedno vpeta v delo. »To je enostavno naš način življenja,« pravita. Zanimivo je bilo prisluhniti njuni zgodbi, kako ju je usoda povezala prav v Kranjski Gori, kjer sta si ustvarila družino. Svojo gostinsko pot sta sprva začela kot najemnika, a želja po nečem svojem ju je vzpodbudila k nakupu parcele in gradnji. Tako je leta 1986 svoja vrata odprl penzion z vrtom, na katerem je rastla lipa, od tod tudi njegovo ime. Senčni vrt je še danes privlačen magnet za goste Lipe...

Razvajanje za dobrojedce in vinoljube
Leta 2000 sta Zora in Nikola obiskala restavracijo slavnega chefa Alaina Ducassa v Parizu. Dobila sta priložnost celo pogledati v njegovo kuhinjo in bila nad celotnim doživetjem očarana. Zora, ki se je od takrat že večkrat pogumno in uspešno preizkusila na kuharskem tekmovanju na festivalu kulinarike v Kranjski Gori, pripoveduje: »Priznam, name je pariška izkušnja naredila tako velik vtis, da sem tudi sama takrat sklenila delati drugače, bolj pogumno. To je bil zame osebno preskok v mojem kuharskem ustvarjanju.« Pred dvema letoma so se v Lipi odločili, da kulinarično in vinsko ponudbo dvignejo na še višjo raven in obenem zaključijo s sicer uspešno zgodbo dodatne ponudbe s picami.

Danes so jedi v restavraciji Lipa sodobno in sezonsko obarvane. V njih chefica Zora v sodelovanju s svojimi kuharicami prepleta svoj, kot pravi, prirojeni občutek za okuse. V kuhinji med drugim sami pripravljajo grisine, kruh, testenine, štruklje, potice in ostale sladice, tudi že legendarno čokoladno kroglo »after eight«...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Goveji tatar s tartufi in popečenim toastom
-Koromačeva juha
-Buratta s paradižnikom, pinjolami in zeleno omako
-Hišni ravioli s škampi in omako
-File brancina z grahovim pirejem in zeleno čipko
-Jagenjčkova zarebrnica z bučkino rolico
-Breskov tart tatin z meringo
-Domači grisini (YouTube video)

Deli na
11 / 2021
Gostilna s prenočišči Vovko, Ratež
DRUŽINSKA TRADICIJA IN DOLENJSKA KULINARIKA Z ROKO V ROKI Gostilna Vovko na Dolenjskem bo prihodnje leto praznovala 45 let obstoja in v vsem tem času ji je kljub menjavi generacije uspelo obdržati vzdušje in ponudbo pristne družinske domače gostilne. V njej boste uživali vsi, ki ljubite prasketanje...
11 / 2021
Ekološko vinogradništvo Rodica, Truške
ISTRA BI LAHKO BILA EKOLOŠKA VINSKA DESTINACIJA! Marinko Rodica je eden prvih istrskih vinarjev, ki je prešel na ekološko vinogradništvo in leta 2012, takoj, ko je zakonodaja to omogočila, certificiral tudi svoja ekološka vina. Po njegovem mnenju ima Istra vse pogoje, da bi lahko postala ekološka...
11 / 2021
Čas je za mandarine
DIŠEČE IN ZDRAVO ZIMSKO VESELJE Mandarine so sadež, ki ob koncu leta in prihajajočih praznikih ne smejo manjkati na mizi. Ne navdušujejo le s sočnostjo in edinstveno aromo, ampak so tudi prava zakladnica vitaminov. Večino mandarin se pri nas in v svetu poje svežih, mi pa vam tokrat ponujamo tudi...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.