Objavili smo

Hotel in restavracija Lipa, Kranjska Gora

07 / 2021

ZA LJUBITELJE NARAVE IN MIRU, A TUDI KULINARIČNEGA RAZVAJANJA!
Butični družinski hotel Lipa v Kranjski Gori, ki ga vodita dve generaciji družine Perkolič, je po prenovi leta 2015 zasijal v novi podobi. Od nekdaj je Lipa znana tudi kot restavracija, ki s kulinaričnim in vinskim izborom ter postrežbo želi zadovoljiti tudi zahtevnejše goste. Dirigentsko palico v kuhinji že vsa leta vihti Zora Perkolič, ki zna s svojo predano kuharsko ekipo poskrbeti tako za ljubitelje morskih in mesnih jedi kot vegetarijance in sladkosnede.

Ne le pozimi, tudi poleti je pestro 
Če je še pred desetletjem v Kranjski Gori za glavno sezono veljala zima in z njo povezana smučarija, so v zadnjih nekaj letih opazne spremembe. »Vedno več je gostov, ki nas obiščejo poleti, ko se umaknejo pred vročino v mestih. Zelo priljubljeno je pohodništvo, kolesarjenje, raftanje, golf. V porastu je gorski turizem,« pravi Stella Perkolič Railič, ki skupaj s staršema, mamo Zoro in očetom Nikolo, ter možem Bojanom vodi družinski hotel in restavracijo. Sestra Katja, ki sicer živi in dela v prestolnici, kot grafična oblikovalka skrbi za vizualno podobo Lipe. 

Nikola in Zora Perkolič danes veljata za legendi kranjskogorskega gostinstva in sta še vedno vpeta v delo. »To je enostavno naš način življenja,« pravita. Zanimivo je bilo prisluhniti njuni zgodbi, kako ju je usoda povezala prav v Kranjski Gori, kjer sta si ustvarila družino. Svojo gostinsko pot sta sprva začela kot najemnika, a želja po nečem svojem ju je vzpodbudila k nakupu parcele in gradnji. Tako je leta 1986 svoja vrata odprl penzion z vrtom, na katerem je rastla lipa, od tod tudi njegovo ime. Senčni vrt je še danes privlačen magnet za goste Lipe...

Razvajanje za dobrojedce in vinoljube
Leta 2000 sta Zora in Nikola obiskala restavracijo slavnega chefa Alaina Ducassa v Parizu. Dobila sta priložnost celo pogledati v njegovo kuhinjo in bila nad celotnim doživetjem očarana. Zora, ki se je od takrat že večkrat pogumno in uspešno preizkusila na kuharskem tekmovanju na festivalu kulinarike v Kranjski Gori, pripoveduje: »Priznam, name je pariška izkušnja naredila tako velik vtis, da sem tudi sama takrat sklenila delati drugače, bolj pogumno. To je bil zame osebno preskok v mojem kuharskem ustvarjanju.« Pred dvema letoma so se v Lipi odločili, da kulinarično in vinsko ponudbo dvignejo na še višjo raven in obenem zaključijo s sicer uspešno zgodbo dodatne ponudbe s picami.

Danes so jedi v restavraciji Lipa sodobno in sezonsko obarvane. V njih chefica Zora v sodelovanju s svojimi kuharicami prepleta svoj, kot pravi, prirojeni občutek za okuse. V kuhinji med drugim sami pripravljajo grisine, kruh, testenine, štruklje, potice in ostale sladice, tudi že legendarno čokoladno kroglo »after eight«...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Goveji tatar s tartufi in popečenim toastom
-Koromačeva juha
-Buratta s paradižnikom, pinjolami in zeleno omako
-Hišni ravioli s škampi in omako
-File brancina z grahovim pirejem in zeleno čipko
-Jagenjčkova zarebrnica z bučkino rolico
-Breskov tart tatin z meringo
-Domači grisini (YouTube video)

Deli na
07 / 2021
Gostilna Jež, Jagnjenica pri Radečah - chef Rok Martinčič
TAKO DOMAČE, A VENDAR ZAPELJIVO DRUGAČE!  V Posavju, le nekaj kilometrov pred Radečami, se razteza vas z nenavadnim imenom Jagnjenica. Stari zapisi ga omenjajo že leta 1351, od kod izvira, pa ni čisto jasno. In prav tukaj stoji domača Gostilna Jež, ki se ponaša z več kot 100-letno tradicijo....
07 / 2021
Čas je za kokos
KOKOS, TROPSKI RAJ V DOMAČI KUHINJI Ste se že kdaj ujeli, da sanjarite o počitnicah, nekje daleč v tropih, kjer se na plaži v vetrcu nežno zibajo kokosove palme? Na njih pa kokosovi orehi, ki se predvsem v tajski, vietnamski in indijski kuhinji uporabljajo že stoletja. Kokosovo mleko je v azijski...
07 / 2021
Restavracija Salon 1905, Beograd - chef David Šimunić
ODSEV TRADICIJE SKOZI NOVE OKUSE Salon 1905 se nahaja v srcu starega mestnega jedra Beograda, v ikončni zgradbi Geozavod. Tukaj glavni chef David Šimunić na moderen način predstavlja dediščino srbske kulinarike skozi vrhunske nove okuse in umetniško prezentacijo. Pravi užitek za oči in brbončice!  Slovenci...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.