Objavili smo
02 / 2024
Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes Hotel Sabotin z restavracijo ne predstavlja le turističnega objekta, ampak je za domačine tudi pomembno kulturno in družabno srečevališče.
Hotel Sabotin je umeščen med Novo Gorico na eni strani ter grebenom Sabotin in Sveto Goro na drugi. Je tudi na poti v Goriška Brda ali Staro Gorico na drugi strani meje. Zato je odlično izhodišče za tiste, ki želijo raziskovati vinorodna Brda ali Vipavsko dolino, romarje, ki obiščejo Sveto goro, ljubitelje Soče, pohodništva in kolesarjenja. Hotel je kolesarjem prijazen, saj v njem poskrbijo za varno hrambo koles in tudi njihovo izposojo...
Za dobro počutje obiskovalcev skrbi vedno prijazna ekipa zaposlenih – od receptorjev (hotel ima 24 urno recepcijo), natakarjev in kuharjev. Chef Vasja Bernik je vodja kuhinje že deset let in prav v Sabotinu je pred 25 leti po končani gostinski šoli v Tolminu kot pripravnik stopil na kuharsko pot. Ekipa v kuhinji šteje sedem redno zaposlenih, saj med drugim dnevno pripravijo kar okoli 120 kosil. V jedilnem listu je med jedmi po naročilu mogoče najti tako nekaj med gosti priljubljene klasike, kot sta dunajski in ljubljanski zrezek ter pice, kot tudi hišne posebnosti, kot so ješprenjka, njoki in štruklji, ki jih sami izdelujejo. Med slednjimi je že dolgo znana Sabotinova hišna sladica - solkanski štruklji...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti, objavljeni v članku:
-Junčji tatarski biftek v kozarcu s hišno brusketo
-Ješprenova mineštra z domačo klobaso
-Njoki s sukenskim regutom in panceto
-File postrvi z bučnim štrukljem in koprovo omako
-Jelenov hrbet v omaki s pirejem gomoljnic in zimsko solato
-Hišna sladica: solkanski štruklji