Objavili smo

Izvorno slovensko - Idrija Izbrano

03 / 2021

DOŽIVITE IDRIJSKO SKOZI ZNAMKO »IDRIJA IZBRANO«
Na Idrijskem, kjer se je petstoletno rudarjenje zaključilo leta 1995, se lahko pohvalijo z izjemno bogato in dobro ohranjeno kulturno in naravno dediščino. Primerna skrb za ohranjanje dediščine ter njen razvoj je bila potrjena tudi z uglednimi priznanji (UNESCO, Eden, Alpsko mesto…). Tako je Idrija ob prepoznavni visoki tehnologiji tudi vedno bolj privlačna turistična destinacija, ki pritegne s celovito zaokroženo ponudbo UNESCO Globalnega geoparka Idrija.

V letu 2018 smo skupaj s takratnim Centrom za idrijsko dediščino in v sodelovanju z lokalnimi ponudniki vzpostavili kolektivno blagovno znamko (KBZ) Idrija izbrano po modelu Izvorno slovensko. Proces vzpostavitve KBZ je tekel s pomočjo evropskih sredstev v okviru projekta Danube GeoTour. Izhodiščni temi znamke sta kulinarika ter domača in umetnostna obrt, zato so bili v usposabljanja, svetovanja in ocenjevanja povabljeni: 1. ponudniki rokodelskih izdelkov ter izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja; 2. ponudniki pridelkov in prehranskih izdelkov; 3. ponudniki jedi in pijač, postreženih na gostinski način; 4. ponudniki prireditev oziroma dogodkov s kulinarično noto; 5. ponudniki turističnih produktov. Certifikat odličnosti »Idrija izbrano« pridobijo izdelki in storitve, ki ustrezajo visokim standardom kakovosti, vključujejo lokalno pridelane surovine in pripovedujejo o tradiciji, kulturi in načinu življenja ljudi, ki živijo na območju UNESCO Globalnega Geoparka Idrija.

S procesom vzpostavljanja znamke in vsa leta po njeni vzpostavitvi se Zavod za turizem Idrija (ZTI), ki je lastnik in upravljavec znamke »Idrija izbrano«, osredotoča na povezovanje lokalnih ponudnikov, njihovo sodelovanje pri razvoju ponudbe ter skupno predstavljanje širokega nabora kakovostnih pridelkov, izdelkov in storitev z Idrijskega...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: dr. Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: Bojan Tavčar (arhiv ZTI)

Deli na
11 / 2021
Gostilna s prenočišči Vovko, Ratež
DRUŽINSKA TRADICIJA IN DOLENJSKA KULINARIKA Z ROKO V ROKI Gostilna Vovko na Dolenjskem bo prihodnje leto praznovala 45 let obstoja in v vsem tem času ji je kljub menjavi generacije uspelo obdržati vzdušje in ponudbo pristne družinske domače gostilne. V njej boste uživali vsi, ki ljubite prasketanje...
11 / 2021
Čas je za mandarine
DIŠEČE IN ZDRAVO ZIMSKO VESELJE Mandarine so sadež, ki ob koncu leta in prihajajočih praznikih ne smejo manjkati na mizi. Ne navdušujejo le s sočnostjo in edinstveno aromo, ampak so tudi prava zakladnica vitaminov. Večino mandarin se pri nas in v svetu poje svežih, mi pa vam tokrat ponujamo tudi...
11 / 2021
Ekološko vinogradništvo Rodica, Truške
ISTRA BI LAHKO BILA EKOLOŠKA VINSKA DESTINACIJA! Marinko Rodica je eden prvih istrskih vinarjev, ki je prešel na ekološko vinogradništvo in leta 2012, takoj, ko je zakonodaja to omogočila, certificiral tudi svoja ekološka vina. Po njegovem mnenju ima Istra vse pogoje, da bi lahko postala ekološka...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.