Objavili smo

Izvorno slovensko - znamka Srce Slovenije

02 / 2021

Bogastvo zaledja glavnega mesta
Blagovna znamka Srce Slovenije je prepoznavna po simpatičnem logotipu s srcem in sloganu »Za ljudi, ki znajo in hočejo živeti bolje«. Nastala je leta 2008 na pobudo Razvojnega centra Srca Slovenije in iz potrebe po povezovanju 16 občin na območju osrednje Slovenije (od tod tudi njeno ime). Za pravico do uporabe kolektivne tržne znamke Srce Slovenije lahko kandidirajo ponudniki iz občin v zaledju glavnega mesta Ljubljana (Dol pri Ljubljani, Domžale, Hrastnik, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Lukovica, Mengeš, Moravče, Radeče, Šentrupert, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Trzin in Zagorje ob Savi).
Model povezovanja ponudnikov, projektov in iniciativ v znamko Srce Slovenije se je kmalu izkazal kot dobra osnova za nadaljnji razvoj območja. Tako je leta 2014 nastala mreža rokodelcev Srca Slovenije, ki povezuje občine, društva in posamezne rokodelce v okolici Ljubljane z namenom ohranjanja tradicionalnih rokodelskih znanj. S sodobnimi podjetniškimi pristopi pa obenem spodbuja k večji kakovosti izdelkov, njihovi širši promociji in skupnemu trženju doma ter po svetu. V mrežo, katere koordinator je Razvojni center Srca Slovenije, je vključenih že več kot 100 članov, mnogi med njimi so pristopili tudi k certificiranju izdelkov (znamčenju).
Na prehranskem področju je z rdečim srcem označene izdelke »posvojila« Zadruga za razvoj podeželja Jarina, ki je bila prav tako vzpostavljena s strani Razvojnega centra Srca Slovenije. Kot prva v Sloveniji je vzpostavila kratko dobavno prehransko verigo med pridelovalci hrane in javnimi zavodi, kasneje pa tudi s hoteli in gostilnami ter končnimi potrošniki, ki jim dobavlja živila neposredno s kmetij...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: dr. Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: arhiv RC Srca Slovenije

Deli na
09 / 2021
Šunkarna in restavracija Kodila, Markišavci - chefa Boštjan Lačen in Daniel Sukič
V HIŠI PREKMURSKE ŠUNKE IN DRUGIH MESNIH DOBROT Družina Kodila je leta 2013 z novim kulinaričnim centrom, pod streho katerega so združene predelava in zorilnica mesa, trgovina in restavracija, še nadgradila svojo uspešno poslovno zgodbo. Šunkarna Kodila tako ni več le raj za ljubitelje mesnih...
09 / 2021
Norma 23, Ljubljana - chef Mickaël Alix
CRÊPES IN GALETTES Pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici po novem pečejo palačinke s francoskim stilom! Zakonca Mateja Todić Curk in Predrag Todić sta se namreč odločila, da svojemu lokalu Norma 23 poleg imena (prej Grand Cafe Ljubljana) spremenita tudi vsebino in v glavno...
09 / 2021
Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega
Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.