Objavili smo

Jed z zgodbo - Frika in jota

07 / 2018

Geografski položaj Slovenije na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana je skozi stoletja omogočal spoznavanje in sprejemanje jedi iz sosednjih okolij. Vendar smo šele v okviru sodobnega množičnega potrošništva začeli prevzemati ali kopirati najrazličnejše jedi. Naši predniki so nova, tuja spoznanja vedno najprej spoznali in potem prilagodili svojim vsakdanjim in prazničnim jedilnim obrokom ter splošnim prehranskim potrebam. Med številnimi takimi primeri sta tudi frika in jota.

Frika je okusna jed s sirom, v Sloveniji znana le na območju doline Soče, saj se prav ta del našega ozemlja stika s sosednjo Furlanijo Julijsko krajino, od koder frika tudi izvira. Vendar je v Sloveniji niso kopirali, ampak je dobila izvirne inačice. Domovina ocvrtega sira ali kot ga imenujejo frico je v Karniji, kjer se najbolj temeljna oblika te jedi imenuje gozdarski ali karnijski friko (frico dal boscador). Jed pripravijo tako, da več kot leto in pol star nariban sir Montaž (Montasio) stopijo na vroči ponvi in ga previdno popečejo na obeh straneh...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2018.

Tekst in foto: dr. Janez Bogataj

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.