Objavili smo

Krompir naš vsakdanji

02 / 2023

Krompir je po količini pridelane hrane na svetu za koruzo, rižem in pšenico četrta najpomembnejša poljščina. Je osnovno škrobno živilo v številnih svetovnih kuhinjah – nepogrešljiv je v španskih tapasih, Danci ga kot tolažilno zimsko jed pripravljajo iz pireja, popečene čebule in slanine, na Irskem obožujejo krompir z zeljem, česnom in porom. Italijani obožujejo tradicionalne krompirjeve njoke, Korejci pa s cvrtjem naribanega krompirja z dodatkom česna, čebule, čilija in bučk pripravljajo posebno palačinko. Spisek krompirjevih jedi s celega sveta se nadaljuje v neskončnost in zdi se, da je za njihovo pripravo potrebne le nekaj domišljije in iznajdljivosti ... ter seveda ustrezna sorta. 
Ste vedeli, da krompir izvira iz Južne Amerike, da danes poznamo preko 3000 sort krompirja in da ga največ pridelajo na Kitajskem ter v Rusiji? V Sloveniji gojimo okoli 60 sort, ki jih tradicionalno pripravljamo v praženi obliki ob nedeljskem kosilu, pečenega ali kuhanega v olupku, kot pire, v krompirjevi solati ali ocvrtega. Za vsak način je potrebno izbrati ustrezno sorto, ki se med seboj ne razlikujejo le po barvi lupine in notranjosti, temveč tudi po teksturi in vsebnosti škroba – prav slednja določa njegovo uporabnost v kuhinji. Pri nas jo določamo s kuharskimi tipi A, B, C in D...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver / Stockfood

Recepti, objavljeni v članku:
-Pečen kremni krompirček
-Slastni pire s kozjim sirom
-Krompirjevi ocvrti polpetki
-Krompirjevi cekini z govedino na žaru in česnovo emulzijo (na fotografiji)
-Kremna krompirjeva solata s hrustljavo slanino

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.