Objavili smo

Krompir naš vsakdanji

02 / 2023

Krompir je po količini pridelane hrane na svetu za koruzo, rižem in pšenico četrta najpomembnejša poljščina. Je osnovno škrobno živilo v številnih svetovnih kuhinjah – nepogrešljiv je v španskih tapasih, Danci ga kot tolažilno zimsko jed pripravljajo iz pireja, popečene čebule in slanine, na Irskem obožujejo krompir z zeljem, česnom in porom. Italijani obožujejo tradicionalne krompirjeve njoke, Korejci pa s cvrtjem naribanega krompirja z dodatkom česna, čebule, čilija in bučk pripravljajo posebno palačinko. Spisek krompirjevih jedi s celega sveta se nadaljuje v neskončnost in zdi se, da je za njihovo pripravo potrebne le nekaj domišljije in iznajdljivosti ... ter seveda ustrezna sorta. 
Ste vedeli, da krompir izvira iz Južne Amerike, da danes poznamo preko 3000 sort krompirja in da ga največ pridelajo na Kitajskem ter v Rusiji? V Sloveniji gojimo okoli 60 sort, ki jih tradicionalno pripravljamo v praženi obliki ob nedeljskem kosilu, pečenega ali kuhanega v olupku, kot pire, v krompirjevi solati ali ocvrtega. Za vsak način je potrebno izbrati ustrezno sorto, ki se med seboj ne razlikujejo le po barvi lupine in notranjosti, temveč tudi po teksturi in vsebnosti škroba – prav slednja določa njegovo uporabnost v kuhinji. Pri nas jo določamo s kuharskimi tipi A, B, C in D...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver / Stockfood

Recepti, objavljeni v članku:
-Pečen kremni krompirček
-Slastni pire s kozjim sirom
-Krompirjevi ocvrti polpetki
-Krompirjevi cekini z govedino na žaru in česnovo emulzijo (na fotografiji)
-Kremna krompirjeva solata s hrustljavo slanino

Deli na
11 / 2023
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče
H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO! Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo,...
11 / 2023
Hiša Putr, Trzin
V PUTRU SO GOSTOM VRATA VEDNO ODPRTA Hitro se je razširil glas o trzinskem Putru, ki da je stalno poln, všečen tako tistim, ki tja zahajajo na malico ali kosilo, kot tistim, ki naročajo jedi po naročilu, cenovno prijazen. Ko ga je opazil in v svoj gastro vodnik za leto 2023 uvrstil še avstrijski...
11 / 2023
Jeruzalemske gorice
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se tokrat odpravili v Prlekijo. Odzvali smo se povabilu k odkrivanju lepot in dobrot destinacije Jeruzalem Slovenija in mesta Ormož, ki letos praznuje častitljivih 750 let od njegove prve pisne omembe. Skozi bogat dvodnevni program, ki so nam ga...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.