Objavili smo

Ledene trgatve 2021

02 / 2021

Zmrznjeno grozdje za žlahtno ledeno vino

Januarja se je na štajerskem koncu odvilo kar nekaj ledenih trgatev, ki so zaradi podnebnih sprememb in vedno bolj milih zim postale prava redkost. A narava je letos končno ponovno poskrbela za veselje vinogradnikov in vinarjev, ki so v upanju na mraz na trtah pogumno pustili še nekaj izbranega grozdje. Da sladkih rozin ne bi pozobali ptiči in druge živali, so ga skrbno zaščitili z mrežami. Za ledeno trgatev so zakonsko določeni parametri. Med drugim mora biti najmanj tri dni in noči temperatura največ -7°C. Na grozdju, ki mora v vinogradu pred trgatvijo dosegati sladkorno stopnjo najmanj 128 °Oe, pa mora biti prisotna tudi plemenita plesen ali žlahtna gniloba (Botrytis cinerea). Grozdje mora biti sprešano zmrznjeno, še preden se odtali. Vrenje zgoščenega sladkega soka se začne počasi in traja zelo dolgo, zato ima vino jantarno barvo ter poseben vonj in sladek okus, ki spominja na suho sadje.

Ne glede na to, ali štejemo januarske ledene trgatve kot zadnje lanske sezone ali prve letošnje, za vsakega vinarja so posebno doživetje, ki se ne zgodi vsako leto. Zato so ledena vina vse bolj dragocena redkost.

Kleti: 
1) Puklavec Family Wines - V Ilovcih pri -7 trgali chardonnay
2) Vino Gaube - Nepredvidljiva narava nagradila potrpežljivost
3) Vino Jamnik - Poleg posebne trgatve tudi nova klet

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Puklavec Family Wines

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.