Objavili smo
02 / 2021
Zmrznjeno grozdje za žlahtno ledeno vino
Januarja se je na štajerskem koncu odvilo kar nekaj ledenih trgatev, ki so zaradi podnebnih sprememb in vedno bolj milih zim postale prava redkost. A narava je letos končno ponovno poskrbela za veselje vinogradnikov in vinarjev, ki so v upanju na mraz na trtah pogumno pustili še nekaj izbranega grozdje. Da sladkih rozin ne bi pozobali ptiči in druge živali, so ga skrbno zaščitili z mrežami. Za ledeno trgatev so zakonsko določeni parametri. Med drugim mora biti najmanj tri dni in noči temperatura največ -7°C. Na grozdju, ki mora v vinogradu pred trgatvijo dosegati sladkorno stopnjo najmanj 128 °Oe, pa mora biti prisotna tudi plemenita plesen ali žlahtna gniloba (Botrytis cinerea). Grozdje mora biti sprešano zmrznjeno, še preden se odtali. Vrenje zgoščenega sladkega soka se začne počasi in traja zelo dolgo, zato ima vino jantarno barvo ter poseben vonj in sladek okus, ki spominja na suho sadje.
Ne glede na to, ali štejemo januarske ledene trgatve kot zadnje lanske sezone ali prve letošnje, za vsakega vinarja so posebno doživetje, ki se ne zgodi vsako leto. Zato so ledena vina vse bolj dragocena redkost.
Kleti:
1) Puklavec Family Wines - V Ilovcih pri -7 trgali chardonnay
2) Vino Gaube - Nepredvidljiva narava nagradila potrpežljivost
3) Vino Jamnik - Poleg posebne trgatve tudi nova klet
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Puklavec Family Wines
MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!"