Objavili smo

Ledene trgatve 2021

02 / 2021

Zmrznjeno grozdje za žlahtno ledeno vino

Januarja se je na štajerskem koncu odvilo kar nekaj ledenih trgatev, ki so zaradi podnebnih sprememb in vedno bolj milih zim postale prava redkost. A narava je letos končno ponovno poskrbela za veselje vinogradnikov in vinarjev, ki so v upanju na mraz na trtah pogumno pustili še nekaj izbranega grozdje. Da sladkih rozin ne bi pozobali ptiči in druge živali, so ga skrbno zaščitili z mrežami. Za ledeno trgatev so zakonsko določeni parametri. Med drugim mora biti najmanj tri dni in noči temperatura največ -7°C. Na grozdju, ki mora v vinogradu pred trgatvijo dosegati sladkorno stopnjo najmanj 128 °Oe, pa mora biti prisotna tudi plemenita plesen ali žlahtna gniloba (Botrytis cinerea). Grozdje mora biti sprešano zmrznjeno, še preden se odtali. Vrenje zgoščenega sladkega soka se začne počasi in traja zelo dolgo, zato ima vino jantarno barvo ter poseben vonj in sladek okus, ki spominja na suho sadje.

Ne glede na to, ali štejemo januarske ledene trgatve kot zadnje lanske sezone ali prve letošnje, za vsakega vinarja so posebno doživetje, ki se ne zgodi vsako leto. Zato so ledena vina vse bolj dragocena redkost.

Kleti: 
1) Puklavec Family Wines - V Ilovcih pri -7 trgali chardonnay
2) Vino Gaube - Nepredvidljiva narava nagradila potrpežljivost
3) Vino Jamnik - Poleg posebne trgatve tudi nova klet

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Puklavec Family Wines

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Deli na
04 / 2021
Gastrofuzija, Ljubljana - chef Boštjan Palčič
ŠAMPINJONI LJUBIJO ŠETRAJ, MAJARON IN TIMIJAN Nekateri ga boste prepoznali kot kuharja iz tv oddaje Dobro jutro, drugi kot idejnega vodjo in promotorja kulinaričnega festivala Zagorje ob žlici, morda pa ste se kdaj okrepčali na njegovi stojnici na pohodu od Litije do Čateža… Eno je zagotovo...
04 / 2021
Bužinel - restavracija, vina & sobe, Plešivo
NA KROŽNIKU NAJBOLJŠE IZ MORJA, V KOZARCU BRIŠKA SAPCA! Ste za surove ostrige, škampov karpačo, pečeno morsko ribo, vse skupaj začinjeno s prijaznostjo gostiteljev, čudovitim razgledom in odličnimi briškimi vini? Morska ponudba v Goriških Brdih je pred desetletji sprva naletela na začudenje,...
04 / 2021
Slovenski šampinjoni Smuk
KAKOVOST, SVEŽINA IN DOBER OKUS Slovenci smo strastni nabiralci divjih gob in morda se prav zato do gojenih včasih obnašamo nekoliko vzvišeno. Zato smo se odločili, da si pridelavo slovenskih šampinjonov ogledamo pobliže in obiščemo družino Smuk, ki je pri nas največji pridelovalec te,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.