Objavili smo

Letos je sadje leta sočna lubenica

07 / 2021

MEDNARODNO LETO SADJA IN ZELENJAVE
Leta 2007 so se zbrali nekdanji študenti socialnega dela z Univerze za uporabne znanosti v Berlinu in se pogovarjali o svojih poklicnih področjih in področjih delovanja. Prišli so do zaključka, da ljudi in organizacije povežejo z osnovno družbeno temo: delitev obroka. Ideja, tesno povezana z danes vedno bolj aktualnim vidikom trajnosti, se je nato razvila v pobudo, da 1. julij postane Mednarodni dan sadja. Marsikje po svetu ga obeležijo tako, da ljudje svoje najljubše sadje delijo z drugimi. 

Sočasno z razglasitvijo Mednarodnega dneva sadja je padla tudi odločitev, da bo vsako leto posvečeno določeni vrsti sadja in spremljevalnemu motu. Tako je prvo leto (2007) pripadlo jagodam, lani so bile v ospredju mandarine, sadež leta 2021 pa je lubenica. Ker je zdrava in kot nalašč, da jo razrežemo ter delimo z drugimi, je njen moto »skupaj ustvariti spremembe«. Morda boste to storili prav 3. avgusta, ko se v svetu sicer praznuje Nacionalni dan lubenice. Ste vedeli, da se je gojenje lubenic po vsej verjetnosti začelo v dolini Nila že v drugem tisočletju pred našim štetjem in da so njihova semena našli celo v grobnici egipčanskega faraona Tutankamona?!
In še to - Združeni narodi so prav leto 2021 razglasili za Mednarodno leto sadja in zelenjave, da bi povečali ozaveščenost o prehranskih in zdravstvenih koristih ter zmanjšali izgube in odpadke v prehrambenih sistemih.

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Ali ste vedeli? (št. 7-8/2021).   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Shutterstock

V članku tudi:
-Svetovni dan čokolade: oboževana grenko sladka pregreha
-Piña colada, mojito in daiquiri: okus po rumu in karibskem morju
-Mesec in dan za sladoled: vroč sladoledni sendvič in slavni chef 

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.