Objavili smo

LifeClass Portorož - slaščičarka Urška Dolinšek

02 / 2020

Urška Dolinšek bi gotovo postala pravnica, če je ne bi srečen splet naključij in ljubezni odpeljal v Pariz. Tam se je zaljubila v slaščice in odločila, da se jim posveti tudi poslovno. Danes s svojimi stvaritvami kot kreativni vodja slaščičarske delavnice hotelov LifeClass Portorož svojo strast deli z ljubitelji sladkih dobrot. Njene poročne torte pa krasijo marsikatero poroko. 
Objavljamo pogovor z njo...

Urška, koliko časa potrebujete za izdelavo ene poročne torte? Čisto odvisno od naročila, predvsem od velikosti torte in zahtevnosti dekoracije. Torta klasične oblike je pripravljena že isti dan, pri večnadstropni torti za 100 svatov, ki jo je treba še sestaviti na licu mesta ter tam okrasiti s cvetjem ali drugimi dodatki, pa gre za celotedenske priprave.

Koliko ljudi je vključenih v pripravo takšne, večnadstropne torte? Običajno takšen projekt prevzame ena oseba, ki dobi še kakšnega pomočnika. Ta izdela golo sredico torte, kdor prevzame naročilo, pa se loti dekoracije, odvoza na kraj poroke in postavitve.

Kot pri oblačilih se tudi v slaščičarstvu najbrž srečujete z nekaterimi trendi, ki jim tudi sledite? So moderne poročne torte vedno bele in bogato okrašene ali so lahko tudi drugačne? V Ameriki trenutno velja trend »naked« tort, ki v Sloveniji še ni zares opazen. »Naked« ali »gole« torte se jim reče zato, ker so brez glazure in z minimalno količino kreme, na način, da je biskvit viden. Poleg klasične bele se slovenski mladoporočenci vse bolj odločajo za naraven izgled torte, okrašene z užitnim cvetjem in zelenjem, kot so vrtnice, oljčni listi, sivka. Po drugi strani povpraševanje po tortah, okrašenih s sladkornimi glazurami in rožami umetnega izvora ter »ticino« masami, upada...

Celoten intervju z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2020.

Tekst: Lana Švab, LifeClass Hotels & Spa   Foto: LifeClass Hotels & Spa

Recept:
- Rahel malinov oblaček (valentinova restavracijska sladica po navdihu slaščičarke Urške Dolinšek)

Deli na
04 / 2020
Primož Dolničar
Širši javnosti je postal znan po avtorskih kuharskih oddajah na nacionalni televiziji in na mednarodnem tv kanalu 24Kitchen. Pred nekaj meseci je izšla tudi njegova prva kuharska knjiga Z vrta na mizo. A 46-letni Primož Dolničar je še veliko več kot zgolj uspešen kuharski in mizarski samouk....
04 / 2020
Čas je za jajčne jedi - Jajce, simbol novega začetka
Jajce že stoletja simbolizira plodnost, novo življenje, radost in blagostanje, v krščanski ikonografiji vstajenje Jezusa Kristusa, ponovnega rojstva in upanja. Od nekdaj so ob veliki noči jajca barvali rdeče, da bi ponazorili Kristusovo kri. Danes na velikonočni mizi ne smejo manjkati lepo pobarvani...
04 / 2020
Restavracija Dewakan, Kuala Lumpur - chef Darren Teoh
Velikokrat sem že poudarila, da so moje potovalne destinacije pogojene z izvrstno kulinariko, ki jo ponujajo, ali z odličnimi vini. Nič drugače ni bilo med letošnjimi zimskimi počitnicami. Začetek potovanja je bil obisk Kuala Lumpurja in restavracije Dewakan, ki jo je lani izbor 50 Best Restaurants...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.