Objavili smo

LifeClass Portorož - slaščičarka Urška Dolinšek

02 / 2020

Urška Dolinšek bi gotovo postala pravnica, če je ne bi srečen splet naključij in ljubezni odpeljal v Pariz. Tam se je zaljubila v slaščice in odločila, da se jim posveti tudi poslovno. Danes s svojimi stvaritvami kot kreativni vodja slaščičarske delavnice hotelov LifeClass Portorož svojo strast deli z ljubitelji sladkih dobrot. Njene poročne torte pa krasijo marsikatero poroko. 
Objavljamo pogovor z njo...

Urška, koliko časa potrebujete za izdelavo ene poročne torte? Čisto odvisno od naročila, predvsem od velikosti torte in zahtevnosti dekoracije. Torta klasične oblike je pripravljena že isti dan, pri večnadstropni torti za 100 svatov, ki jo je treba še sestaviti na licu mesta ter tam okrasiti s cvetjem ali drugimi dodatki, pa gre za celotedenske priprave.

Koliko ljudi je vključenih v pripravo takšne, večnadstropne torte? Običajno takšen projekt prevzame ena oseba, ki dobi še kakšnega pomočnika. Ta izdela golo sredico torte, kdor prevzame naročilo, pa se loti dekoracije, odvoza na kraj poroke in postavitve.

Kot pri oblačilih se tudi v slaščičarstvu najbrž srečujete z nekaterimi trendi, ki jim tudi sledite? So moderne poročne torte vedno bele in bogato okrašene ali so lahko tudi drugačne? V Ameriki trenutno velja trend »naked« tort, ki v Sloveniji še ni zares opazen. »Naked« ali »gole« torte se jim reče zato, ker so brez glazure in z minimalno količino kreme, na način, da je biskvit viden. Poleg klasične bele se slovenski mladoporočenci vse bolj odločajo za naraven izgled torte, okrašene z užitnim cvetjem in zelenjem, kot so vrtnice, oljčni listi, sivka. Po drugi strani povpraševanje po tortah, okrašenih s sladkornimi glazurami in rožami umetnega izvora ter »ticino« masami, upada...

Celoten intervju z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2020.

Tekst: Lana Švab, LifeClass Hotels & Spa   Foto: LifeClass Hotels & Spa

Recept:
- Rahel malinov oblaček (valentinova restavracijska sladica po navdihu slaščičarke Urške Dolinšek)

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Izvorno slovensko - Bohinjsko, From Bohinj
ZGODBE, V KATERIH STA UJETA BOHINJSKO SRCE IN DUŠA Bohinjci so odgovorni, trmasti in dosledni ljudje. Izklesala jih je dolga era železarstva pa tudi oddaljenost od udobja urbanega okolja. Že stoletja se borijo s težkimi pogoji življenja v gorskem alpskem prostoru, ki ohranjen, kot je, dokazuje,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.