Objavili smo

Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo

07 / 2024

PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV!

Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali Jezeršek gostinstvu – prav tako družinskemu podjetju, ki se ponaša z več kot 40-letno tradicijo in izkušnjami na področju gostinstva in organiziranja pogostitev na raznovrstnih dogodkih. O tem, za kako velik izziv gre, smo se pogovarjali s chefom Luko Jezerškom, sicer tudi prepoznavnim obrazom kuharskega televizijskega šova MasterChef Slovenija. Zaupal nam je tudi, kakšne imajo načrte za Slovensko hišo na OI v Parizu, kako v gostinstvo privabijo mlade in kateri njihovi kuharski tečaji so med najbolj priljubljenimi.

Izsek iz intervjuja

Maja ste v Jezeršek gostinstvu prevzeli upravljanje grajske restavracije, kavarne in hotela na gradu ter posestvu Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem. Videti je, da se vas gradovi kar nekako držijo? 
Luka: (smeh) Res je – poleg blejskega in ljubljanskega smo zdaj prisotni še na gradu Taggenbrunn. Okoli novega leta se je na nas obrnila družina Riedl, ki se sicer ukvarja z izdelavo zelo znanih avstrijskih ročnih ur Jacques Lemans. Leta 2011 so kupili grad Taggenbrunn, ga skupaj s pripadajočimi objekti več let prenavljali in urejali ter odprli leta 2019. Nekaj časa so sami skrbeli za gostinstvo, vmes se je seveda zgodila še korona. Gre za zelo veliko posestvo, ki je od Celovca oddaljeno le nekaj več kot 20 km. Na gradu se nahajajo koncertna dvorana, ki sprejme skoraj 700 ljudi, po novem grajska restavracija in kavarna, pod gradom so med vinogradi še vinska klet in štirizvezdični hotel z 29 sobami, še en prostor za večje dogodke oz. skupine z 250 sedeži in vrt z 250 sedeži, zadaj kašča za dvakrat po 200 ljudi. Zares veliko! Mi smo na tem posestvu v vlogi gostinca in hotelirja, medtem ko z muzejem s stalno zgodovinsko razstavo in razstavo »Zeiträume«, ki jo je kuriral André Heller, trgovino ur Jacquesa Lemansa, športno adrenalinskim parkom, igrali in 45 ha velikim vinogradom še vedno upravlja družina Riedl...

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.7-8/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
01 / 2025
Ošterija Žogica, Solkan
DNEVI NAJOKUSNEJŠE ZIMSKE ROŽE V HIŠI SUKENSKEGA REGUTA  Ošterija Žogica, ki stoji na nabrežju reke Soče in v neposredni bližini znamenitega solkanskega kamnitega mostu, je lani praznovala okroglih 30 let obstoja. Zdaj je v družinsko gostinsko zgodbo že uspešno vpeta najmlajša generacija....
01 / 2025
Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - intervju
KAJ NA NAŠE KROŽNIKE PRINAŠAJO ŽIVILA Z OZNAKO »IZBRANA KAKOVOST – SLOVENIJA«? »Izbrana kakovost« je nacionalna shema kakovosti. Z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« so označena živila, pridelki in izdelki, ki so pridelani in predelani v Sloveniji, so višje kakovosti ter so deležni...
01 / 2025
Zakaj je smučanje z(a) okusom tako popularno že 15 let?
Zakaj, če pa je največja gneča na kočah s samopostrežnimi restavracijami, kjer dunajce cvrejo kot da bi prodajali kislo zelje na tržnici, carbonara pa je pogovorni jezik vseh petih kontinentov, ki vijugajo po »umetnem« snegu Alte Badie? Zato je vprašanje zelo umestno: zakaj je v Dolomitih smučanje...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna