Objavili smo

Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - intervju

01 / 2025

KAJ NA NAŠE KROŽNIKE PRINAŠAJO ŽIVILA Z OZNAKO »IZBRANA KAKOVOST – SLOVENIJA«?

»Izbrana kakovost« je nacionalna shema kakovosti. Z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« so označena živila, pridelki in izdelki, ki so pridelani in predelani v Sloveniji, so višje kakovosti ter so deležni dodatnih, strožjih kontrol. Najdete jo na govejem, prašičjem in perutninskem mesu in mesnih izdelkih, mleku in mlečnih izdelkih, sadju in proizvodih iz sadja ter kmalu tudi na žitu in žitnih proizvodih. O tem, kaj na naše krožnike prinašajo živila z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, smo se pogovarjali z Matejo Čalušić, ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Izsek iz intervjuja

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v lanskem letu še aktivneje pristopilo k promociji sheme in oznake »izbrana kakovost – Slovenija«. Od kod pravzaprav ideja za shemo in kaj ta oznaka pove potrošniku?
Mateja Čalušić: Vse se je v okviru ministrstva pred leti začelo s projektom in spletno stranjo »Naša super hrana«, usmerjeno v informiranje potrošnika o prednostih in pomenu domače, lokalno pridelane in predelane hrane. Danes pod njenim okriljem poteka vrsta aktivnosti, med drugim vsakoletni projekt tradicionalni slovenski zajtrk in tudi promocija sheme »izbrana kakovost«. Shemo »izbrana kakovost« je ministrstvo vzpostavilo, da lahko potrošniku jasno sporočimo, da je vse, kar nosi to oznako, pridelano in predelano na domačih tleh. Mislim, da so pri promociji potrebni določen čas in aktivnosti, da naše jasno sporočilo, kaj »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni, pride do ciljne skupine, naj bodo to potrošniki ali gostinski sektor. Projekt iz leta v leto nadgrajujemo in lahko rečem, da smo na zelo dobri poti.

Videti je, da so nekatere kmetijske dejavnosti ali živila iz sheme »izbrana kakovost« deležna večje promocije kot druga. Zakaj je tako?
Za promocijske aktivnosti skrbi Sektor za promocijo, ki deluje v okviru našega ministrstva. Izvajanje promocijskih aktivnosti poteka v skladu z zakonom o promociji, ki določa, da se vanjo prostovoljno in aktivno vključujejo tudi deležniki oziroma sektorji. Ti morajo seveda pokazati interes za sodelovanje in tako promocijo. Prvi sektor, ki je izkazal željo in bil vključen v promocijo »izbrana kakovost – Slovenija«, je bil živinorejski z mesom in mesnimi izdelki ter mlekom in mlečnimi izdelki. Zakaj ravno ta? To je ena od najbolj razvitih in organiziranih panog v Sloveniji. Tako je na primer v sektorju živinoreje v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« vključenih in certificiranih 12.000 rejcev. Naj kot zanimivost povem, da je od tega 500 rejcev drobnice. Ta panoga se je v zadnjih letih tudi zaradi različnih državnih ukrepov in podpore lepo okrepila in organizirala ter ima zadostno ponudbo, da se je leta 2022 vključila v shemo. Tudi povpraševanje gostincev in potrošnikov se je na tem področju povečalo, tako da se je sklenil krog, in prav to je naš cilj...

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.1/2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv MKGP

Deli na
01 / 2025
Ošterija Žogica, Solkan
DNEVI NAJOKUSNEJŠE ZIMSKE ROŽE V HIŠI SUKENSKEGA REGUTA  Ošterija Žogica, ki stoji na nabrežju reke Soče in v neposredni bližini znamenitega solkanskega kamnitega mostu, je lani praznovala okroglih 30 let obstoja. Zdaj je v družinsko gostinsko zgodbo že uspešno vpeta najmlajša generacija....
01 / 2025
Zakaj je smučanje z(a) okusom tako popularno že 15 let?
Zakaj, če pa je največja gneča na kočah s samopostrežnimi restavracijami, kjer dunajce cvrejo kot da bi prodajali kislo zelje na tržnici, carbonara pa je pogovorni jezik vseh petih kontinentov, ki vijugajo po »umetnem« snegu Alte Badie? Zato je vprašanje zelo umestno: zakaj je v Dolomitih smučanje...
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna