Objavili smo

Michelin 2022 - v tretjem izboru kar štiri nove zvezdice!

10 / 2022

Seznam slovenskih restavracij, vključenih v Michelinov rdeči gastronomski vodnik in tistih z zvezdicami, se daljša! V tretjo izdajo je skupno vključenih 58 restavracij, od tega jih deset nosi zvezdice. Najvišje ocenjena ostaja Hiša Franko s chefinjo Ano Roš, ki se ponaša z dvema zvezdicama (in zeleno zvezdico za trajnost). Petim restavracijam z eno zvezdico pa so se pridružile štiri nove – Hiša Linhart v Radovljici (chef Uroš Štefelin na novi lokaciji), Strelec, Cob in Milka. 

Vse do dneva razglasitve so bile nagrade gastronomskega vodiča Michelin za Slovenijo skrbno varovana skrivnost. Prejemniki so bili znani le nekaj ur pred prireditvijo v Cankarjevem domu, ko jih je Michelin objavil na svoji spletni strani. Novica, zlasti o novih zvezdicah, se je razširila bliskovito hitro. Ob že obstoječih – dve zvezdici za Hišo Franko in Ano Roš ter po ena za Restavracijo Atelje, Dam, Grič, Gostilno Pri Lojzetu in Hišo Denk – je Slovenija bogatejša za štiri oziroma tri zvezdice. Chefu Urošu Štefelinu so namreč inšpektorji tudi na novi lokaciji, v Hiši Linhart v Radovljici, pripeli zvezdico (Vila Podvin, ki ima nove lastnike in ekipo, pa je prejela Michelinovo priporočilo). Med novinci z eno zvezdico je po mnenju marsikoga končno in zasluženo pristala Restavracija Strelec (Kaval Group) na Ljubljanskem gradu, kjer je vrhunska kulinarika s podpisom chefa Igorja Jagodica stalnica. Pridobila jo je tudi restavracija COB v Portorožu, kjer se mladi chef Filip Matjaž rad igra s transformacijo določene istrske jedi in lokalnih sestavin v nepričakovano obliko ali teksturo. Za marsikoga največje presenečenje je bila zvezdica za pred komaj nekaj meseci odprto restavracijo in butični hotel Milka v Kranjski Gori. Po popolni prenovi in pod novim lastništvom je vodenje kuhinje v rokah chefa Davida Žefrana...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 10/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Michelin

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.