Objavili smo

Michelin 2022 - v tretjem izboru kar štiri nove zvezdice!

10 / 2022

Seznam slovenskih restavracij, vključenih v Michelinov rdeči gastronomski vodnik in tistih z zvezdicami, se daljša! V tretjo izdajo je skupno vključenih 58 restavracij, od tega jih deset nosi zvezdice. Najvišje ocenjena ostaja Hiša Franko s chefinjo Ano Roš, ki se ponaša z dvema zvezdicama (in zeleno zvezdico za trajnost). Petim restavracijam z eno zvezdico pa so se pridružile štiri nove – Hiša Linhart v Radovljici (chef Uroš Štefelin na novi lokaciji), Strelec, Cob in Milka. 

Vse do dneva razglasitve so bile nagrade gastronomskega vodiča Michelin za Slovenijo skrbno varovana skrivnost. Prejemniki so bili znani le nekaj ur pred prireditvijo v Cankarjevem domu, ko jih je Michelin objavil na svoji spletni strani. Novica, zlasti o novih zvezdicah, se je razširila bliskovito hitro. Ob že obstoječih – dve zvezdici za Hišo Franko in Ano Roš ter po ena za Restavracijo Atelje, Dam, Grič, Gostilno Pri Lojzetu in Hišo Denk – je Slovenija bogatejša za štiri oziroma tri zvezdice. Chefu Urošu Štefelinu so namreč inšpektorji tudi na novi lokaciji, v Hiši Linhart v Radovljici, pripeli zvezdico (Vila Podvin, ki ima nove lastnike in ekipo, pa je prejela Michelinovo priporočilo). Med novinci z eno zvezdico je po mnenju marsikoga končno in zasluženo pristala Restavracija Strelec (Kaval Group) na Ljubljanskem gradu, kjer je vrhunska kulinarika s podpisom chefa Igorja Jagodica stalnica. Pridobila jo je tudi restavracija COB v Portorožu, kjer se mladi chef Filip Matjaž rad igra s transformacijo določene istrske jedi in lokalnih sestavin v nepričakovano obliko ali teksturo. Za marsikoga največje presenečenje je bila zvezdica za pred komaj nekaj meseci odprto restavracijo in butični hotel Milka v Kranjski Gori. Po popolni prenovi in pod novim lastništvom je vodenje kuhinje v rokah chefa Davida Žefrana...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 10/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Michelin

Deli na
11 / 2022
Gostilna Zlato runo, Dobrova
GRUZIJA NI SAMO VINO IZ AMFORE, AMPAK TUDI ODLIČNA HRANA! Na obrobju Ljubljane je gostilna Zlato runo, na vrtu katere stojita največja glinena amfora in vrč pri nas. Oba prepoznavna simbola Gruzije, katere bogato kulinarično in vinsko tradicijo Slovencem že desetletja z ljubeznijo predstavlja simpatična...
11 / 2022
Irena Orešnik: Kmečko sirarstvo je v vzponu
Sirarka Irena Orešnik je energična sogovornica, ki je do slovenskega kmečkega sirarstva in državnih vatlov, ki krojijo njegovo usodo, kritična, a obenem tudi optimistična. Več mandatov je bila predsednica in gonilna sila Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, zdaj je podpredsednica Evropske mreže...
11 / 2022
Izvorno slovensko - Iz Doline Soče
SOČA, ZELENA NIT KOLEKTIVNE ZNAMKE Dolina Soče, ena izmed vodilnih turističnih destinacij Slovenije, privablja obiskovalce od vsepovsod. Edinstvena barva reke Soče, vršaci Julijskih Alp, dediščina prve svetovne vojne ter čarobna mešanica Mediterana in Alp v kulturi in gastronomiji ponujajo izjemne...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.