Objavili smo

Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024

04 / 2024

GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM

V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta 2024 je postal David Žefran iz kranjskogorske Restavracije Milka, med prejemniki posebnih nazivov pa sta letos kar dva slaščičarja.

DESET RESTAVRACIJ S 4 KAPAMI
V Hotelu Slon so se zbrali povabljeni gostinci, chefi in drugi visoki gostje v pričakovanju razglasitve, ki je razkrila, kdo se je letos uvrstil na seznam najboljših po izboru gastronomskega vodiča Gault&Millau Slovenija. Ob sprejemu s kozarcem šampanjca, ki je bil, kot je to že tradicija, poklon francoskim koreninam tega prestižnega vodiča, je povabljene sprejela in pozdravila Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija. Sledila je podelitev priznanj najvišje ocenjenim restavracijam. Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so šesto leto zapored prečesali gastronomsko Slovenijo in ovrednotili več kot 200 gostinskih lokalov. Restavracije so obiskovali skozi vse leto, brez najave, anonimno. Svojo izkušnjo so celovito ovrednotili – od prihoda na vrata lokala do zaključnega pozdrava, vmes pa seveda kulinarično, vinsko, estetsko, strežno doživetje pa tudi vzdušje in vodenje. Najvišja nagrada je 5 kuharskih kap in maksimalno število točk 20, k čemur se je s 4 kapami najbolj približalo 10 restavracij. 
Prva
 med njimi je Hiša Franko s chefinjo Ano Roš na čelu, ki je prejela za pol točke višjo oceno od lanske (18,5). Za pol točke višjo oceno so glede na lani prejele tudi restavracije Grič, Milka in Strelec (17,5). Mira Šemić je izpostavila: “V Sloveniji sicer še nismo podelili 5 kap, a glede na to, da število zbranih točk iz leta v leto raste, restavracije se izpopolnjujejo, verjamem, da je leto, ko bomo lahko naredili tudi to, zelo blizu.”...

NAZIV CHEF LETA DAVIDU ŽEFRANU
Še bolj napeto je bilo ob razkritju posebnih nagrad, ki jih Gault&Millau Slovenija vsako leto podeli posameznikom. Kuverte z imeni je odpirala pevka Jana Šušteršič, ki je sicer skozi večer goste razvajala s svojim izjemnim vokalom in temperamentnim glasbenim nastopom...

Celoten članek s foto utrinki je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.4/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
05 / 2024
Majerija, Slap pri Vipavi
MAJERIJA JE URESNIČITEV NAJINIH SANJ Le streljaj od Vipave, v smeri proti vasi Slap, med vinogradi in sadovnjaki stoji domačija Majerija. Za topel sprejem v tej podeželski restavraciji, ki ima tudi deset dvoposteljnih prenočišč, skrbita zakonca Nataša in Matej Tomažič s hčerko Tanito in ostalimi...
05 / 2024
Turistična kmetija Puhan, Bogojina
KJER SO DOMA GORIČKE »OLIVE«, PREKMURSKA ŠUNKA IN HUDOMUŠNA VINA Simpatična mlada zakonca Katarina in Dorian Puhan Gjerkeš na obronkih Goričkega, med vinogradi in s pogledom na znamenito Plečnikovo cerkev v Bogojini ter le 5 km od Moravskih toplic, vodita Turistično kmetijo Puhan. S pomočjo...
05 / 2024
Srečko Koklič - poklicna pot v gostinski stroki je lahko lepa, raznolika in zanimiva!
Srečko Koklič je po osnovni izobrazbi kuhar in po duši gostinec. Toda velik del svoje delovne kariere je gostinski stroki posvetil skozi pedagoško delo in zadnjih 25 let v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Dolga leta je bil gonilna sila pri organizaciji Gostinsko turističnih zborov Slovenije,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.