Objavili smo

Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024

04 / 2024

GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM

V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta 2024 je postal David Žefran iz kranjskogorske Restavracije Milka, med prejemniki posebnih nazivov pa sta letos kar dva slaščičarja.

DESET RESTAVRACIJ S 4 KAPAMI
V Hotelu Slon so se zbrali povabljeni gostinci, chefi in drugi visoki gostje v pričakovanju razglasitve, ki je razkrila, kdo se je letos uvrstil na seznam najboljših po izboru gastronomskega vodiča Gault&Millau Slovenija. Ob sprejemu s kozarcem šampanjca, ki je bil, kot je to že tradicija, poklon francoskim koreninam tega prestižnega vodiča, je povabljene sprejela in pozdravila Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija. Sledila je podelitev priznanj najvišje ocenjenim restavracijam. Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so šesto leto zapored prečesali gastronomsko Slovenijo in ovrednotili več kot 200 gostinskih lokalov. Restavracije so obiskovali skozi vse leto, brez najave, anonimno. Svojo izkušnjo so celovito ovrednotili – od prihoda na vrata lokala do zaključnega pozdrava, vmes pa seveda kulinarično, vinsko, estetsko, strežno doživetje pa tudi vzdušje in vodenje. Najvišja nagrada je 5 kuharskih kap in maksimalno število točk 20, k čemur se je s 4 kapami najbolj približalo 10 restavracij. 
Prva
 med njimi je Hiša Franko s chefinjo Ano Roš na čelu, ki je prejela za pol točke višjo oceno od lanske (18,5). Za pol točke višjo oceno so glede na lani prejele tudi restavracije Grič, Milka in Strelec (17,5). Mira Šemić je izpostavila: “V Sloveniji sicer še nismo podelili 5 kap, a glede na to, da število zbranih točk iz leta v leto raste, restavracije se izpopolnjujejo, verjamem, da je leto, ko bomo lahko naredili tudi to, zelo blizu.”...

NAZIV CHEF LETA DAVIDU ŽEFRANU
Še bolj napeto je bilo ob razkritju posebnih nagrad, ki jih Gault&Millau Slovenija vsako leto podeli posameznikom. Kuverte z imeni je odpirala pevka Jana Šušteršič, ki je sicer skozi večer goste razvajala s svojim izjemnim vokalom in temperamentnim glasbenim nastopom...

Celoten članek s foto utrinki je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.4/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
05 / 2025
Café Central, Portorož
OD ZMAGOVALNEGA KROFA DO NOVIH TORTIC pri slaščičarskih mojstricah v Portorožu V kavarni in slaščičarni Café Central v Portorožu slaščičarska ekipa že vrsto let ustvarja prepoznavne ročno izdelane sladice, ki navdušujejo tako s kakovostjo kot inovativnostjo. Letos posebno pozornost vzbuja...
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna