Objavili smo

Gostilna Kunst

04 / 2020

Družina Kunst je znana po svoji Gostilni Šempeter v Bistrici ob Sotli, kjer so že leta glavne zvezde v ponudbi kopuni (skopljeni petelini). Ti veljajo za kozjansko kulinarično posebnost in Kunstovi jih gojijo sami. Ko so pred nekaj leti odprli še Hotel in gostilno Kunst v Leskovcu pri Krškem, ki je vključena tudi v projekt Okusi Posavja, pa so se odločili, da bodo tukaj v kulinariki promovirali drugo zvezdo – krškopoljskega ali črnopasastega prašiča.

Reja te avtohtone slovenske pasme prašičev, ki slovi po zelo okusnem mesu in ugodni maščobni sestavi, je bila nekoč značilna za rejo na dolenjski in štajerski strani Posavja. Danes jo gojijo tudi na drugih koncih Slovenije, jedi iz krškopoljca pa postajajo vedno bolj prepoznavna kulinarična posebnost Posavja. Meso in mesnine krškopoljskih prašičev so zaščitene z logotipom in blagovno znamko črno-belega prašiča, ki ga je registriralo Društvo rejcev krškopoljskih prašičev. Tako se je pred časom v okviru projekta Črno-belo bogastvo s Krškega polja v Gostilni Kunst odvil prav poseben »dvoboj«...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2020.

Tekst: Urša Cvilak   Foto: Gostilna Kunst

Recepti:
- Obara pujsa krškopoljca
- Jetra krškopoljca z matevžem in ajdovimi kokicami
- Kotlet krškopoljca s praženim krompirjem, kolerabino kremo in pečeno čebulo
- Čokoladni klobuk s špehom krškopoljca in bučnim sladoledom

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.