Objavili smo

Gostilna Kunst

04 / 2020

Družina Kunst je znana po svoji Gostilni Šempeter v Bistrici ob Sotli, kjer so že leta glavne zvezde v ponudbi kopuni (skopljeni petelini). Ti veljajo za kozjansko kulinarično posebnost in Kunstovi jih gojijo sami. Ko so pred nekaj leti odprli še Hotel in gostilno Kunst v Leskovcu pri Krškem, ki je vključena tudi v projekt Okusi Posavja, pa so se odločili, da bodo tukaj v kulinariki promovirali drugo zvezdo – krškopoljskega ali črnopasastega prašiča.

Reja te avtohtone slovenske pasme prašičev, ki slovi po zelo okusnem mesu in ugodni maščobni sestavi, je bila nekoč značilna za rejo na dolenjski in štajerski strani Posavja. Danes jo gojijo tudi na drugih koncih Slovenije, jedi iz krškopoljca pa postajajo vedno bolj prepoznavna kulinarična posebnost Posavja. Meso in mesnine krškopoljskih prašičev so zaščitene z logotipom in blagovno znamko črno-belega prašiča, ki ga je registriralo Društvo rejcev krškopoljskih prašičev. Tako se je pred časom v okviru projekta Črno-belo bogastvo s Krškega polja v Gostilni Kunst odvil prav poseben »dvoboj«...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2020.

Tekst: Urša Cvilak   Foto: Gostilna Kunst

Recepti:
- Obara pujsa krškopoljca
- Jetra krškopoljca z matevžem in ajdovimi kokicami
- Kotlet krškopoljca s praženim krompirjem, kolerabino kremo in pečeno čebulo
- Čokoladni klobuk s špehom krškopoljca in bučnim sladoledom

Deli na
05 / 2020
Restavracija Strelec, Ljubljana - chef Igor Jagodic
VRTILJAK DOVRŠENIH OKUSOV NAD MESTOM V kuhinji ima rad urejenost in red. Pri kreiranju jedi pa ga najbolj navdihujejo zelenjava, sladice in letni časi. Ter to, da je lahko zvest samemu sebi. Je mojster kuharskih tehnik, barv, tekstur in harmonije okusov. To mu priznava tudi kulinarični vodnik...
05 / 2020
Chefs Care - kuharji in gostinci združili moči
Konec marca, natanko dva tedna po izbruhu korona virusa, je v Sloveniji na pobudo chefa Iztoka Gumzeja zaživel dobrodelni projekt Chefs Care, v katerem je več kot 130 kuharjev in gostincev pripravljalo malice in kosila za najbolj ranljive skupine ljudi v času pandemije. Brezplačno in srčno so skuhali...
05 / 2020
Jedi z žara - enostavno, hitro in lahkotno
Lepo vreme kliče po pripravi jedi na prostem, pikniku in druženju v naravi. Žar je kot nalašč ne samo za peko bogatih mesnih dobrot, ampak tudi za preprostejše in lahkotnejše jedi, pa naj gre za zelenjavo, ribe, meso ali sadje! Prav za vsakogar lahko pripravimo kaj okusnega. Če dodamo jedem še...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.