Objavili smo

Oman, dragulj ob arabskem morju

02 / 2020

Po večmesečnem napornem delu so v glavi in utrujenem telesu goreli rdeči alarmi, oba sta zahtevala počitek. Razmišljala sem o najbližji destinaciji z obilico sonca in toplim morjem. Oman, dežela na jugovzhodni obali arabskega polotoka, se je ponujal kot idealna rešitev. 

Po deseturnem potovanju sem se namestila v idiličnem, luksuznem letovišču Al Baleed by Anantara v bližini mesta Salalah na jugu Omana. Nisem tip potnika, ki se nenehno premika in raziskuje, raje se predam počitku, poležavanju v senci z mrzlo pijačo, križankam v roki ter dobri hrani ob kozarcu vina. Uživala sem v res izvrstni in raznoliki hrani, ki jo ponuja letovišče. Vsak večer so goste razvajali z različnimi kuhinjami, od azijske in arabske do mesa kot glavne teme in morskih dobrot… Izbira vin je bila zadovoljiva, le cene so bile zasoljene. Po kratki pokušini sem naredila svojo izbiro. Med belimi vini sveži citrusni muscadet iz francoske doline Loare, med rdečimi pa lahkotni valpolicello superiore, piten in z mehkimi tanini, iz okolice italijanske Verone. Za vinsko ponudbo je skrbel glavni sommelier Abhi, ki mu pravijo vinski guru. Z užitkom sva klepetala o vinih, tudi slovenska sem mu predstavila.
Jutro po prihodu se mi je predstavil glavni izvršni chef Luke Borg z Malte, ki ima že zavidanja vredno kariero v najboljših hotelih na Bližnjem vzhodu in v Aziji. Bila sem počaščena, da je mojemu uživanju v hrani posvetil posebno pozornost. Pomagal mu je chef kuhinje Mohammed Ibrahim, ki mi je osebno pripravil veliko jedi. Hvaležna sem jima, ker sta mi na najvišjem nivoju približala omansko kulinariko in njene posebnosti...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2020.

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Wineakademiker)

Deli na
04 / 2020
Primož Dolničar
Širši javnosti je postal znan po avtorskih kuharskih oddajah na nacionalni televiziji in na mednarodnem tv kanalu 24Kitchen. Pred nekaj meseci je izšla tudi njegova prva kuharska knjiga Z vrta na mizo. A 46-letni Primož Dolničar je še veliko več kot zgolj uspešen kuharski in mizarski samouk....
04 / 2020
Čas je za jajčne jedi - Jajce, simbol novega začetka
Jajce že stoletja simbolizira plodnost, novo življenje, radost in blagostanje, v krščanski ikonografiji vstajenje Jezusa Kristusa, ponovnega rojstva in upanja. Od nekdaj so ob veliki noči jajca barvali rdeče, da bi ponazorili Kristusovo kri. Danes na velikonočni mizi ne smejo manjkati lepo pobarvani...
04 / 2020
Restavracija Dewakan, Kuala Lumpur - chef Darren Teoh
Velikokrat sem že poudarila, da so moje potovalne destinacije pogojene z izvrstno kulinariko, ki jo ponujajo, ali z odličnimi vini. Nič drugače ni bilo med letošnjimi zimskimi počitnicami. Začetek potovanja je bil obisk Kuala Lumpurja in restavracije Dewakan, ki jo je lani izbor 50 Best Restaurants...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.