Objavili smo

Oman, dragulj ob arabskem morju

02 / 2020

Po večmesečnem napornem delu so v glavi in utrujenem telesu goreli rdeči alarmi, oba sta zahtevala počitek. Razmišljala sem o najbližji destinaciji z obilico sonca in toplim morjem. Oman, dežela na jugovzhodni obali arabskega polotoka, se je ponujal kot idealna rešitev. 

Po deseturnem potovanju sem se namestila v idiličnem, luksuznem letovišču Al Baleed by Anantara v bližini mesta Salalah na jugu Omana. Nisem tip potnika, ki se nenehno premika in raziskuje, raje se predam počitku, poležavanju v senci z mrzlo pijačo, križankam v roki ter dobri hrani ob kozarcu vina. Uživala sem v res izvrstni in raznoliki hrani, ki jo ponuja letovišče. Vsak večer so goste razvajali z različnimi kuhinjami, od azijske in arabske do mesa kot glavne teme in morskih dobrot… Izbira vin je bila zadovoljiva, le cene so bile zasoljene. Po kratki pokušini sem naredila svojo izbiro. Med belimi vini sveži citrusni muscadet iz francoske doline Loare, med rdečimi pa lahkotni valpolicello superiore, piten in z mehkimi tanini, iz okolice italijanske Verone. Za vinsko ponudbo je skrbel glavni sommelier Abhi, ki mu pravijo vinski guru. Z užitkom sva klepetala o vinih, tudi slovenska sem mu predstavila.
Jutro po prihodu se mi je predstavil glavni izvršni chef Luke Borg z Malte, ki ima že zavidanja vredno kariero v najboljših hotelih na Bližnjem vzhodu in v Aziji. Bila sem počaščena, da je mojemu uživanju v hrani posvetil posebno pozornost. Pomagal mu je chef kuhinje Mohammed Ibrahim, ki mi je osebno pripravil veliko jedi. Hvaležna sem jima, ker sta mi na najvišjem nivoju približala omansko kulinariko in njene posebnosti...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2020.

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Wineakademiker)

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Buče, kraljice jeseni
Naj gre za pravljico o Pepelki in njeni polnočni kočiji ali za praznovanje noči čarovnic na zadnji oktobrski dan, v obeh primerih ima pomembno vlogo buča. Ta vrtnina je seveda zelo uporabna tudi za pripravo okusnih jesenskih in zimskih dobrot! Iz buče je mogoče hitro pripraviti okusne juhe,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.