Objavili smo

Osvežilni napitki za vroče poletje - barman Rok Dobnikar

07 / 2021

KO KLASIKA ZAŽIVI V NOVIH OKUSIH
Sangrija in bovla sta priljubljena poletna napitka, ki ju lahko pripravimo vnaprej in postrežemo tudi takrat, ko se zbere več gostov. »V sangrijo gre rdeče vino in jo pred postrežbo lahko zalijemo s poljubnimi mehurčki, medtem ko gre v bovlo belo vino in tik pred postrežbo največkrat penina,« je osnovne zakonitosti razložil barman Rok Dobnikar.
Za naše bralce je pripravil nekaj klasičnih osvežilnih napitkov, a po svojem navdihu in v kombinacijah, ki so nenavadne, a preizkušeno odlične. Najbolj posebna je Sangrija fantazija, v katero je poleg rdečega vina dodal temno pivo in tik pred postrežbo dolil še tonic water. »Pri poletnih napitkih si lahko privoščimo nekoliko več drznosti, tudi z dekoracijo. Kljub temu pa vedno pazimo na usklajenost okusov, da ne pretiravamo z vsebnostjo alkohola in da napitek postrežemo dobro ohlajen,« svetuje Rok, ki se kot član Društva barmanov Slovenije z mešanjem pijač ukvarja že skoraj dve desetletji. Uspešen je tudi na barmanskih tekmovanjih. Med svoje največje uspehe šteje 6. mesto na svetovnem prvenstvu leta 2006, kjer je Slovenijo zastopal v kategoriji dolgih mešanih pijač (long drink), in 4. mesto na Mattoni svetovnem prvenstvu v pripravi brezalkoholnih koktajlov leta 2014. V njegovih mešanih napitkih lahko uživajo tudi gostje družinske Gostilne Dobnikar na Katarini pri Ljubljani, znani po okusni domači hrani (www.gostilna-dobnikar.com)...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Ledeni čaj malo drugače
-Limonada z okusom jagode
-Poletna bovla
-Sangrija fantazija

Deli na
08 / 2022
Nemška tradicija – pivo, kruh in klobase
Ko je govora o Nemčiji, kaj hitro pomislimo tudi na pivo. Pivska kultura je nepogrešljiva sestavina nemške družbe. Podobno je s kruhom in pekovskimi izdelki, saj se Nemčija ponaša tudi z edinstveno pekovsko kulturo. Če Nemca v tujini vprašate, kaj iz svoje domovine najbolj pogreša, bo med naštetimi...
07 / 2022
Vinska klet in restavracija Dveri-Pax, Jarenina - chef Gregor Šagi
V DVERI-PAXU ZDAJ POLEG ODLIČNIH VIN TUDI IZVRSTNA KULINARIKA! Na posestvu vinske kleti Dveri-Pax v Poličkem vrhu v Jarenini lahko obiskovalci uživajo ne le v pokušini vrhunskih vin, ampak tudi degustacijskih menijih izkušenega chefa Gregorja Šagija. V obokani kleti obnovljenega Jareninskega...
07 / 2022
Zebra Patisseries, Ljubljana - chef Tomi Češek
ZA PRIHODNOST SLAŠČIČARSTVA PRI NAS SE SPLOH NE BOJIM! Majhna slaščičarna v ljubljanskih Kosezah deluje kot zlatarna. V vitrinah z barvami in oblikami vabijo dragulji – sladke miniature, ki jih kupci izbirajo s svetlečimi očmi in odnašajo domov v lični embalaži. Tortice, sladice v kozarčkih,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.