Objavili smo

Pivovarna Omnivar - Zvarili zmagovalno svetlo in temno pivo

04 / 2020

Za mlado ljubljansko kraft pivovarno Omnivar se je letošnje leto začelo vzpodbudno. Na tekmovanju za Naj pivo GastExpo 2020, ki ga je v okviru Sejma okusov organiziral Primorski sejem, je namreč zmagala tako v kategoriji svetlih kot temnih piv, kar je potrdilo vrhunskost njenih piv tudi s strani strokovne komisije. Kako jim to uspeva in kakšna je njihova filozofija, nam je razkril lastnik in glavni pivovar Miha Kovač. 

Miha je na področje pivovarstva, tako kot mnogi slovenski pivovarji, zašel ljubiteljsko in še med študijem veterine. Ker so bili prvi poskusi uspešni, je postopoma nadgrajeval pivovarsko opremo in znanje. Kaj kmalu pa je hobi prešel v malo večji projekt in nazadnje v pivovarno Omnivar, ki se nahaja na obrobju ljubljanskega Bežigrada. Njeno ime je sestavljeno iz besed »omnis«, ki latinsko pomeni vse, in »var«, ki je prvi del besede variti. Miha pojasni, da besedna zveza povzame etos njihovega kolektivnega mišljenja in nagnjenosti k eksperimentiranju. Že kot domači pivovar in član društva Ljubiteljev domačega pivovarstva se namreč nikoli ni omejeval s pivskimi stili in je zelo rad eksperimentiral.

Trenutno je njihovo najbolj prodajano pivo Tutti frutti, stila New England IPA, ki je letos dobilo zlato medaljo v kategoriji svetlih piv na tekmovanju Naj pivo GastExpo. Tutti frutti je eno izmed sedmih piv, ki jih v pivovarni varijo redno. Miha pojasni, da je, kot se za omenjeni stil piva spodobi, le-to na pogled motno, zlato rumene barve: »Zaradi kombinacije hmeljev ter posebnega seva pivskih kvasovk, aroma pričara vonj po tropskem sadju, grenivki, limeti in mangu, čeprav sadja v samem pivu sploh ni. Pivo po okusu nekoliko preseneti brbončice s prijetno grenčico hmelja.«

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2020.

Tekst: Urša Cvilak.  Foto: Pivovarna Omnivar

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.