Objavili smo

Pri Baronu, Planica nad Framom

09 / 2024

BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI

Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji lokaciji pa sta leta 1991 z dejavnostjo začela njegova starša. Bila je tudi med prvimi kmetijami z ekološkim certifikatom, ki ga je pridobila že leta 1999, kasneje pa še trajnostna certifikata Green Key in Slovenia Green Cuisine. Danes ta izletniška kmetija na Framskem Pohorju privablja obiskovalce od vsepovsod, saj je znana po pristnih okusih, tudi zgodovinskih jedeh projekta Heriterra, ekoloških izdelkih in zanimivih izobraževalnih programih, ki otrokom in odraslim predstavijo življenje na kmetiji ter jih osveščajo o ekologiji.

Izgubljeni (in najdeni) v raju
Prava romantika in svet zase se začneta na dovozu k turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu, kjer naju s fotografom pričaka simpatični in zgovorni gospodar Boris Uranjek. Posestvo od leta 2009, ko je bil mladi prevzemnik kmetije, vodita skupaj z ženo Mihelco, ki se je prav na dan našega prihoda veselila popolnoma prenovljene kuhinje. V njej ustvarjata skupaj s taščo Nado, medtem ko Boris v času, ko odprejo vrata za turiste, skrbi za strežbo. Večkrat mu na pomoč priskočita tudi hči Nana in sin Brin. 
Gostom sta na voljo 4 ali 5-hodno sezonsko kosilo. Njihove pecialitete so kruhov narastek z blitvo, gratiniran toskanski ohrovt, marinirana govedina, naribana surova pesa s hrenom, pesina juha, okisana zelenjava, pohorska gibanica, pirina pogača in pirini žepki, jabolčni cvrtnjak, po prednaročilu tudi enolončnica pohorski lonec in zgodovinska enoločnica. Poleg tipičnih jedi štajerskega in pohorskega konca namreč kot edini v Sloveniji v menije vključujejo zgodovinske jedi iz nabora znamke Heriterra, ki je leta 2019 zaživela po zaslugi mednarodnega projekta PalaeoDiversiStyria...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.9/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Solatka iz korenovk in lukanijska klobasica na pirini bombetki
-Okisana vložena zelenjava sladki komarček
-Govedina, kuhana v vinu, pirina polenta in pečeno korenje z medom
-Eliksir za dolgo življenje
-Jabolčni cvrtnjak z orehi in jurkino omako
-Sirup rdeče bazilike

Deli na
03 / 2025
Restavracija Cubo, Ljubljana
GOSTINSTVO ZAME NI SLUŽBA, AMPAK NAČIN ŽIVLJENJA Boštjan Trstenjak ni le gostinec, ki je restavracijo Cubo postavil na kulinarični zemljevid Slovenije, kar mu priznavata tudi vodiča Gault&Millau (3 kape) in Michelin (priporočilo). Je tudi oče in človek z vizijo, močno voljo, občutkom...
03 / 2025
Hotel Occidental Ljubljana
Nov sodoben hotel španske verige Barceló ne le za turiste, ampak tudi za Ljubljančane V strogem središču naše prestolnice, v neposredni bližini Kongresnega trga in nasproti gledališča SNG Drama Ljubljana, se je pred letom in pol odprl štirizvezdični hotel Occidental Ljubljana španske verige...
03 / 2025
Avstrija - Slovenija 82:10
Avstrijci imajo po 16 letih spet Michelinove zvezdice. Kaj njihovo veliko število pomeni za slovensko »majhnost«? 2:1 v neprimerljivih milijonih! Podelitev avstrijskih Michelinovih zvezdic v Hangarju 7 na salzburškem letališču, v katerem sicer domuje restavracija Ikarus (ki ima 2 zvezdici), so...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna