Objavili smo

Rajski otok Phu Cuoq, Vietnam

12 / 2020

Phu Quoc sodi med največje vietnamske otoke in je znan po palmah, peščenih plažah, čistem morju z obilico rib, rakov in polžev. Pa tudi po izdelavi vrhunske fermentirane ribje omake, pridelavi popra in vzgoji biserov. Tujim turistom je dostopen šele od leta 2014. Ko si želim osvetliti turoben zimski dan ali razvedriti misli, z veseljem pomislim na kakšno potovanje, pogledam fotografije in preplavijo me prizori, okusi in vonjave daljnih destinacij.

Vietnam je prelepa dežela prijaznih ljudi, ima čudovito naravo in je ena od najboljših kulinaričnih destinacij, ki jo je vredno obiskati. Evropejski kolonizatorji, Portugalci in Francozi, so pustili svoje kulinarične vplive, ki so jih domačini odlično vpletli v svoje tradicionalne jedi. Letošnjega februarja sem se po enournem poletu iz Kuala Lumpurja znašla na rajskem otoku Phu Quoc. Nahaja se v Tajskem zalivu na jugu Vietnama, celo bližje Kambodži (samo 15 km) kot matični državi. Znan je po zelo razvitem ribolovu, v čistem morju je namreč obilica rib, rakov, polžev. Pa tudi po farmah popra in vzgoji biserov, ki so jo pred nekaj desetletji uspešno razvili priseljeni Avstralci. Tu je doma tudi izdelava vrhunske ribje omake (fish sauce) in v drugih delih države vedno poudarijo, da je ta najboljša...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2020. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.