Objavili smo
12 / 2020
Phu Quoc sodi med največje vietnamske otoke in je znan po palmah, peščenih plažah, čistem morju z obilico rib, rakov in polžev. Pa tudi po izdelavi vrhunske fermentirane ribje omake, pridelavi popra in vzgoji biserov. Tujim turistom je dostopen šele od leta 2014. Ko si želim osvetliti turoben zimski dan ali razvedriti misli, z veseljem pomislim na kakšno potovanje, pogledam fotografije in preplavijo me prizori, okusi in vonjave daljnih destinacij.
Vietnam je prelepa dežela prijaznih ljudi, ima čudovito naravo in je ena od najboljših kulinaričnih destinacij, ki jo je vredno obiskati. Evropejski kolonizatorji, Portugalci in Francozi, so pustili svoje kulinarične vplive, ki so jih domačini odlično vpletli v svoje tradicionalne jedi. Letošnjega februarja sem se po enournem poletu iz Kuala Lumpurja znašla na rajskem otoku Phu Quoc. Nahaja se v Tajskem zalivu na jugu Vietnama, celo bližje Kambodži (samo 15 km) kot matični državi. Znan je po zelo razvitem ribolovu, v čistem morju je namreč obilica rib, rakov, polžev. Pa tudi po farmah popra in vzgoji biserov, ki so jo pred nekaj desetletji uspešno razvili priseljeni Avstralci. Tu je doma tudi izdelava vrhunske ribje omake (fish sauce) in v drugih delih države vedno poudarijo, da je ta najboljša...
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)