Objavili smo
12 / 2020
JUHA IZ MORSKIH KAMNOV, LEBDEČE GNEZDO IN OLIVE, KI TO NISO!
Pred letom in pol odprta Restavracija Cob v Portorožu je prva v celoti doživljajska vrhunska restavracija pri nas. Degustacijski meni, najdaljši ima 15 hodov, gosta pri vsaki jedi popelje skozi zgodbe in okuse Istre, ki jih občuti z vsemi čutili. Pod do potankosti premišljene kuharske kreacije, ki poleg doživljajske izkušnje navdušujejo predvsem z okusi, se podpisuje chef Filip Matjaž. Kulinarična avantura izven okvirjev, ki se vam bo zagotovo vtisnila v spomin!
Drzne ideje dobile svoj dom
Z izjemo purističnih kulinaričnih poznavalcev in uživalcev, ki jih ob obisku vrhunske restavracije zanima izključno in samo okus, je kanček doživetja, ki pospremi in začini vse skupaj, marsikomu všeč. A nekateri slavni chefi po svetu so šli še dlje in gostu svoje kreacije v celoti ponudijo v doživljajski, celo avanturistični obliki. Takrat se hrana spremeni v zanimive zgodbe, gost v kuharskega soigralca, večer pa v nepozabno predstavo. Med takšnimi virtuozi je na primer slavni britanski chef Heston Blumenthal in prav enomesečni staž v Fat Ducku, eni od njegovih restavracij, je Filipu Matjažu dokončno potrdil, da je smer, v katero si želi kot kuhar, prava. »Že pred tem je bil moj idol chef Grant Achatz iz restavracije Alinea v Chicagu, znan po inovativnih pristopih v moderni kulinariki, razstavljanju klasičnih okusov, provokativnih oblikah in barvah jedi. Dolgo sem ga spremljal po spletu in v meni je zorela želja, da tudi sam svojim gostom ponudim nekaj zares drugačnega, nepozabnega, čeprav so doma pričakovali, da bom nadaljeval s tradicijo klasične morske restavracije,« pripoveduje Filip. Z bratom Patrikom predstavljata že peto generacijo družine Matjaž, ki se ukvarja z gostinstvom. Oba sta odraščala tesno povezana z gostinstvom in hotelirstvom, saj mama Darja in oče Mate desetletja vodita uspešen in znan portoroški hotel Tomi, ki je še do nedavnega imel tudi restavracijo. Ideje mladih, še posebej Filipa, so bile tako drzne in samosvoje, da sta se Darja in Mate po dolgem in resnem premisleku odločila: »Dajva mladim priložnost, da uresničijo svoje sanje!«...
Celoten članek s predstavljenimi jedmi je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Jedi (foto+opis):
-Juha iz morskih kamnov, lebdeče gnezdo in olive, ki to niso!
-Rutina: maslo in marmelada
-Sečoveljske soline in zajec
-Juha iz morskega kamna
-Kako so narejeni fuži (njoki po istrsko)
-Kamnita obala
-Degustacija oljčnega olja