Objavili smo

Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi

02 / 2024

KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE

V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal tudi kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija. Restavracijo vodita zakonca Aifen Ji in Xiaowei Chen, ki sta v Slovenijo prišla pred 28 leti in si tukaj ustvarila tudi družino. K pogovoru smo povabili simpatično Aifen, dušo, srce in vodjo lokala.

Izsek iz intervjuja

Novoletna praznovanja so za nami, medtem pa se priprave na kitajsko novo leto približujejo vrhuncu. Imate takrat v restavraciji kaj več dela, kako ga praznujete?Aifen Ji: Kitajsko novo leto, ki mu pravimo tudi pozdrav pomladi, sledi luninim ciklom in vsako leto pride na drug dan med 21. januarjem in 20. februarjem. Letos nastopi natanko 9. februarja ob 17. uri. Naša družina že nekaj let novo leto praznuje kar na 31. decembra, saj februarja ni več tistega prazničnega vzdušja in tudi raket se ne sme spuščati. Za nas Kitajce pa je ognjemet, vsaj v kakšni mini izvedbi, obvezen. Letos smo se imeli res lepo. Na ta dan smo zvečer zaprli restavracijo in na praznovanje povabili sorodnike ter prijatelje. Dolga samopostrežna miza je bila bogato naložena z jedmi, ki takrat ne smejo manjkati. Tako kot karaoke, ob katerih se radi zabavamo. (smeh)

Jedilni list v vaši restavraciji je zelo dolg, vsak dan gostje lahko izbirajo med kar 150 jedmi. Kako vam to uspeva?
Aifen Ji: Vsega skupaj nas je 28 stalno zaposlenih, od tega je v kuhinji, kjer je sicer glavni moj mož, 14 kuharjev. Trije so zadolženi za pripravo predjedi, trije samo za cvrtje… Če je gneča, si med sabo pomagajo, tako da je dobra organizacija zelo pomembna. Krasno ekipo imamo tudi v strežbi, kjer sem sama prisotna skoraj ves čas. Rada pozdravim goste, z njimi poklepetam, veliko imamo stalnih obiskovalcev. Med natakarji so tudi trije Slovenci – Anže je z nami že 16 let, Duško 18. Dobri odnosi med zaposlenimi so zelo pomembni. Vsako leto v juliju za 25 dni restavracijo zapremo in gremo na kolektivni dopust. Tudi to zaposleni cenijo. Midva z možem takrat običajno obiščeva sorodnike na Kitajskem...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Pekoče zelje
-Gamberi na vroči plošči po domače
-Pekoč piščanec z indijskimi oreščki in papriko
-Riba v sopari
-Zelo pekoča govedina po sečuansko
-Riževe kroglice

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
01 / 2024
Hotel in restavracija Pira, Hruševje
BUTIČNI PODEŽELSKI HOTEL V ZALEDJU POSTOJNE Postojnska podjetnika in gostinca Ana in Robert Čebokelj letos praznujeta 25-letnico Avio Puba in 10-letnico Kantine Pivka. Svoje bogate gostinske izkušnje sta nadgradila z novim izzivom na Notranjskem - prenovo več kot 300 let stare podeželske hiše,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.