Objavili smo

Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi

02 / 2024

KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE

V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal tudi kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija. Restavracijo vodita zakonca Aifen Ji in Xiaowei Chen, ki sta v Slovenijo prišla pred 28 leti in si tukaj ustvarila tudi družino. K pogovoru smo povabili simpatično Aifen, dušo, srce in vodjo lokala.

Izsek iz intervjuja

Novoletna praznovanja so za nami, medtem pa se priprave na kitajsko novo leto približujejo vrhuncu. Imate takrat v restavraciji kaj več dela, kako ga praznujete?Aifen Ji: Kitajsko novo leto, ki mu pravimo tudi pozdrav pomladi, sledi luninim ciklom in vsako leto pride na drug dan med 21. januarjem in 20. februarjem. Letos nastopi natanko 9. februarja ob 17. uri. Naša družina že nekaj let novo leto praznuje kar na 31. decembra, saj februarja ni več tistega prazničnega vzdušja in tudi raket se ne sme spuščati. Za nas Kitajce pa je ognjemet, vsaj v kakšni mini izvedbi, obvezen. Letos smo se imeli res lepo. Na ta dan smo zvečer zaprli restavracijo in na praznovanje povabili sorodnike ter prijatelje. Dolga samopostrežna miza je bila bogato naložena z jedmi, ki takrat ne smejo manjkati. Tako kot karaoke, ob katerih se radi zabavamo. (smeh)

Jedilni list v vaši restavraciji je zelo dolg, vsak dan gostje lahko izbirajo med kar 150 jedmi. Kako vam to uspeva?
Aifen Ji: Vsega skupaj nas je 28 stalno zaposlenih, od tega je v kuhinji, kjer je sicer glavni moj mož, 14 kuharjev. Trije so zadolženi za pripravo predjedi, trije samo za cvrtje… Če je gneča, si med sabo pomagajo, tako da je dobra organizacija zelo pomembna. Krasno ekipo imamo tudi v strežbi, kjer sem sama prisotna skoraj ves čas. Rada pozdravim goste, z njimi poklepetam, veliko imamo stalnih obiskovalcev. Med natakarji so tudi trije Slovenci – Anže je z nami že 16 let, Duško 18. Dobri odnosi med zaposlenimi so zelo pomembni. Vsako leto v juliju za 25 dni restavracijo zapremo in gremo na kolektivni dopust. Tudi to zaposleni cenijo. Midva z možem takrat običajno obiščeva sorodnike na Kitajskem...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Pekoče zelje
-Gamberi na vroči plošči po domače
-Pekoč piščanec z indijskimi oreščki in papriko
-Riba v sopari
-Zelo pekoča govedina po sečuansko
-Riževe kroglice

Deli na
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
11 / 2024
Kruh in Vino, Vipolže
NE SAMO KRUH IN VINO, AMPAK ŠE VELIKO VEČ! Prav v novembru je sedem let, odkar je prve goste sprejel bistro Kruh in Vino, ki je svoj prostor našel v Vili Vipolže, eni najlepših in dovršeno prenovljenih podeželskih vil pri nas. Romantičnost vrta s stoletnimi cipresami in razgledom na Goriška...
10 / 2024
Posestvo Gjerkeš, Fikšinci
SOZVOČJE MODERNIH PREKMURSKIH OKUSOV NA KROŽNIKU IN V KOZARCU  Pred komaj dobrim letom dni se je v Prekmurju, na posestvu družine Gjerkeš, znanem po vrhunskih vinih, odprla restavracija. Glas o sodobnih in drznih kreacijah mladega chefa Roka Smonkarja se je hitro razširil, k čemur je pripomogel...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna