Objavili smo

Restavracija Lûmé, Melbourne, Avstralija - chef Shaun Quade

03 / 2019

Tik preden je slavni avstralski chef Shaun Quade (Gault&Millau chef leta 2017), odpotoval odpreti svojo novo restavracijo na drugi konec sveta, sem imela v Lûméju v Melbournu priložnost doživeti in okusiti njegov izjemni, 14-hodni meni z naslovom »Pot«.

Pogosto se šalim, da imam več sreče kot pameti. Nisem se zavedala, da bom uživala v eni od zadnjih večerij, pripravljenih v znameniti Restavraciji Lûmé v Melbournu (vodnik Gault&Millau ji je podelil 18 od 20 točk). Njen slavni lastnik in chef Shaun Quade je v svoji restavraciji zadnjič kuhal za silvestrovo 2018. Po večerji sem se s tem zelo visokim, prijaznim kuharskim mojstrom prijaznega, deškega obraza še dolgo pogovarjala. Neverjetno, kako je umirjeno in z blagim glasom govoril o svoji ustvarjalnosti in ljubezni do kulinarike. Neznansko sem uživala v njegovem 14-hodnem meniju, ki mu je dal ime »Road« - Cesta ali Pot. Kako simbolično: z januarjem je Shaun ubral novo pot, svojo kariero nadaljuje na drugem koncu sveta, v kalifornijskem Los Angelesu.

Zelo cenjen kreativni chef je Restavracijo Lûmé odprl leta 2015, ki je bila že naslednjega leta razglašena za najboljšo restavracijo v Avstraliji. Shaun ostaja njen solastnik in direktor, vlogo glavnega chefa pa je prevzel mladi, talentirani in že večkrat nagrajeni John Rivera.

Ni bilo poceni, a z domišljeno in kreativno hrano ter odlično vinsko spremljavo (porušila sem jim ustaljeni ritem, saj sem prosila za izključno avstralska vina) se je ekipa res izkazala. Minimalistično opremljena restavracija z mizami brez belih prtov se razteza v dveh nizkih tipičnih viktorijanskih pritličnih zgradbah. Eden od njenih glavnih ambientalnih adutov, ki prevzame goste, je odprt šank, za katerim kuharji ustvarjajo nadvse okusne krožnike ob precej glasni glasbeni spremljavi. Ta me za čuda ni prav nič motila...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2019.

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
11 / 2024
Kruh in Vino, Vipolže
NE SAMO KRUH IN VINO, AMPAK ŠE VELIKO VEČ! Prav v novembru je sedem let, odkar je prve goste sprejel bistro Kruh in Vino, ki je svoj prostor našel v Vili Vipolže, eni najlepših in dovršeno prenovljenih podeželskih vil pri nas. Romantičnost vrta s stoletnimi cipresami in razgledom na Goriška...
10 / 2024
Posestvo Gjerkeš, Fikšinci
SOZVOČJE MODERNIH PREKMURSKIH OKUSOV NA KROŽNIKU IN V KOZARCU  Pred komaj dobrim letom dni se je v Prekmurju, na posestvu družine Gjerkeš, znanem po vrhunskih vinih, odprla restavracija. Glas o sodobnih in drznih kreacijah mladega chefa Roka Smonkarja se je hitro razširil, k čemur je pripomogel...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna