Objavili smo

Restavracija Salon 1905, Beograd - chef David Šimunić

07 / 2021

ODSEV TRADICIJE SKOZI NOVE OKUSE
Salon 1905 se nahaja v srcu starega mestnega jedra Beograda, v ikončni zgradbi Geozavod. Tukaj glavni chef David Šimunić na moderen način predstavlja dediščino srbske kulinarike skozi vrhunske nove okuse in umetniško prezentacijo. Pravi užitek za oči in brbončice! 

Slovenci radi obiskujemo srbsko prestolnico Beograd. Veliko razlogov je za to. Srčni domačini, sproščena atmosfera in dobra zabava, odlične »pečenjarnice« z obiljem mesa, popularni rečni splavi, s katerih se razlega glasba … vse to so vabe za uživače. A Beograd se lahko pohvali tudi s fine dining restavracijami, ki ustvarjajo kulinarične presežke. Med najboljšimi je Salon 1905 v prvem nadstropju čudovite obnovljene stavbe iz začetka 20. stoletja. Zato tudi nosi tako ime. V tem prekrasnem baročnem interierju smo uživali v prepletanju razkošnega, pozlačenega vpliva preteklosti in svežega vetrca sedanjosti. 
Lastniki restavracije in glavni chef David Šimunić prisegajo na organsko pridelane domače sestavine, s katerimi na moderen način predstavljajo dediščino srbske kulinarike skozi nove okuse in artistično prezentacijo. Ta zagotavlja užitek za oči, medtem ko okusi prefinjeno zapeljujejo. Vinska ponudba je bogata, okrog 230 etiket z vsega sveta. Na večer našega kulinaričnega razvajanja smo prosili za sprehod po vinski Srbiji. Bil je odličen, spoznali smo več avtohtonih sort, med drugim smo poskusili vino iz sorte prokupac. 
Zastor se je dvignil in kulinarično predstavo smo začeli z dimljenim govejim karpačem, naribanim kravjim sirom, mastjo mangulice in domačim kruhom z aronijo in makom. Prepletanje dimnih okusov s sladkobnostjo in slastno maščobo smo spirali z odličnim penečim se vinom Trijumf 2017 rose brut kleti Aleksandrović iz srca Šumadije, kjer na pobočjih Oplenca pridelujejo odlična vina. Peneči rose iz modrega pinota, pridelan po klasični metodi, je s svojimi sadnimi aromami po citrusih, rdečem jagodičevju in skorji kruha odlično spremljal bogat okus pozdrava iz kuhinje...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
08 / 2022
Nemška tradicija – pivo, kruh in klobase
Ko je govora o Nemčiji, kaj hitro pomislimo tudi na pivo. Pivska kultura je nepogrešljiva sestavina nemške družbe. Podobno je s kruhom in pekovskimi izdelki, saj se Nemčija ponaša tudi z edinstveno pekovsko kulturo. Če Nemca v tujini vprašate, kaj iz svoje domovine najbolj pogreša, bo med naštetimi...
07 / 2022
Vinska klet in restavracija Dveri-Pax, Jarenina - chef Gregor Šagi
V DVERI-PAXU ZDAJ POLEG ODLIČNIH VIN TUDI IZVRSTNA KULINARIKA! Na posestvu vinske kleti Dveri-Pax v Poličkem vrhu v Jarenini lahko obiskovalci uživajo ne le v pokušini vrhunskih vin, ampak tudi degustacijskih menijih izkušenega chefa Gregorja Šagija. V obokani kleti obnovljenega Jareninskega...
07 / 2022
Zebra Patisseries, Ljubljana - chef Tomi Češek
ZA PRIHODNOST SLAŠČIČARSTVA PRI NAS SE SPLOH NE BOJIM! Majhna slaščičarna v ljubljanskih Kosezah deluje kot zlatarna. V vitrinah z barvami in oblikami vabijo dragulji – sladke miniature, ki jih kupci izbirajo s svetlečimi očmi in odnašajo domov v lični embalaži. Tortice, sladice v kozarčkih,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.