Objavili smo

Restavracija Salon 1905, Beograd - chef David Šimunić

07 / 2021

ODSEV TRADICIJE SKOZI NOVE OKUSE
Salon 1905 se nahaja v srcu starega mestnega jedra Beograda, v ikončni zgradbi Geozavod. Tukaj glavni chef David Šimunić na moderen način predstavlja dediščino srbske kulinarike skozi vrhunske nove okuse in umetniško prezentacijo. Pravi užitek za oči in brbončice! 

Slovenci radi obiskujemo srbsko prestolnico Beograd. Veliko razlogov je za to. Srčni domačini, sproščena atmosfera in dobra zabava, odlične »pečenjarnice« z obiljem mesa, popularni rečni splavi, s katerih se razlega glasba … vse to so vabe za uživače. A Beograd se lahko pohvali tudi s fine dining restavracijami, ki ustvarjajo kulinarične presežke. Med najboljšimi je Salon 1905 v prvem nadstropju čudovite obnovljene stavbe iz začetka 20. stoletja. Zato tudi nosi tako ime. V tem prekrasnem baročnem interierju smo uživali v prepletanju razkošnega, pozlačenega vpliva preteklosti in svežega vetrca sedanjosti. 
Lastniki restavracije in glavni chef David Šimunić prisegajo na organsko pridelane domače sestavine, s katerimi na moderen način predstavljajo dediščino srbske kulinarike skozi nove okuse in artistično prezentacijo. Ta zagotavlja užitek za oči, medtem ko okusi prefinjeno zapeljujejo. Vinska ponudba je bogata, okrog 230 etiket z vsega sveta. Na večer našega kulinaričnega razvajanja smo prosili za sprehod po vinski Srbiji. Bil je odličen, spoznali smo več avtohtonih sort, med drugim smo poskusili vino iz sorte prokupac. 
Zastor se je dvignil in kulinarično predstavo smo začeli z dimljenim govejim karpačem, naribanim kravjim sirom, mastjo mangulice in domačim kruhom z aronijo in makom. Prepletanje dimnih okusov s sladkobnostjo in slastno maščobo smo spirali z odličnim penečim se vinom Trijumf 2017 rose brut kleti Aleksandrović iz srca Šumadije, kjer na pobočjih Oplenca pridelujejo odlična vina. Peneči rose iz modrega pinota, pridelan po klasični metodi, je s svojimi sadnimi aromami po citrusih, rdečem jagodičevju in skorji kruha odlično spremljal bogat okus pozdrava iz kuhinje...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
09 / 2021
Šunkarna in restavracija Kodila, Markišavci - chefa Boštjan Lačen in Daniel Sukič
V HIŠI PREKMURSKE ŠUNKE IN DRUGIH MESNIH DOBROT Družina Kodila je leta 2013 z novim kulinaričnim centrom, pod streho katerega so združene predelava in zorilnica mesa, trgovina in restavracija, še nadgradila svojo uspešno poslovno zgodbo. Šunkarna Kodila tako ni več le raj za ljubitelje mesnih...
09 / 2021
Norma 23, Ljubljana - chef Mickaël Alix
CRÊPES IN GALETTES Pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici po novem pečejo palačinke s francoskim stilom! Zakonca Mateja Todić Curk in Predrag Todić sta se namreč odločila, da svojemu lokalu Norma 23 poleg imena (prej Grand Cafe Ljubljana) spremenita tudi vsebino in v glavno...
09 / 2021
Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega
Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.