Objavili smo

Restavracija Sidart, Auckland - chef Sid Sahrawat

07 / 2019

Chef Sid Sahrawat ni zgolj še eno znano ime, ki kuha, ampak zadnja leta oblikuje presežnost novozelandske kulinarike. Številni kuharji v svoje krožnike vpletajo spomine in okuse mamine kuhinje, ne pa tudi Sid. 

Rodil se je v Indiji, v premožni družini očeta generala in mame profesorice. Odraščal je obkrožen s postrežbo in s starši obiskoval različne restavracije. Ker je drobne postave, mu ni padlo na pamet, da bi šel po očetovih stopinjah. Z nasmehom pove, da se je pri 14-ih letih raje vpisal v gostinsko šolo, ker se mu je zdelo, da se mu ne bo treba preveč učiti in garati. Prakso je nabiral po svetu v dobrih restavracijah in pred 20 leti prišel na Novo Zelandijo. Danes, pri 38-ih letih, ta umirjeni chef mehkih kretenj in skoraj sramežljivega nasmeha razvaja poznavalce dobre hrane v glavnem mestu Auckland. 

Od njegovih treh restavracij sem obiskala Cassio s ponudbo tipičnih indijskih krožnikov, predstavljenih na sodoben način, in »fine dining« restavracijo Sidart, v kateri sem uživala v degustacijskem meniju. Z njima je Sid v zadnjih letih pobral priznanja za najboljšo restavracijo in chefa. Maja lani je odprl še tretjo, v kateri se čuti vpliv francoske kuhinje, čeprav se v vseh njegovih restavracijah prepoznajo indijski okusi s prijemi sodobne kulinarike. Razen indijskih začimb v restavracijah uporablja izključno novozelandske sestavine in s svojo ženo Chand v domačem vrtu vzgaja vse možne okrasne rožice, začimbe in dišavnice. Po napornem dnevu, ko se okrog enih zjutraj vrne domov, ga žena vselej čaka in mu pripravi lahko večerjo. Ko sem ga gledala za delovnim pultom, me je navdušil s svojimi umirjenimi, elegantnimi kretnjami, brez nervoze, brez vpitja in v popolni sinergiji s številno mednarodno ekipo mladih kuharjev. Sid ustvarja krožnike, ki vzpodbudijo razmišljanje, v ustih pa pričarajo navdušujoče potovanje skozi različne teksture in eksplozijo usklajenih arom v objemu sladko-kislo-slanih okusov...

Celotna reportaža je objavljena v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2019.

Tekst, foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker 3)

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.