Objavili smo

Sevnica Premium - kolektivna blagovna znamka

04 / 2023

KAŽIPOT TAKO ZA TURISTE KOT PONUDNIKE!
Turisti na odkrivanju Slovenije velikokrat vprašajo »Je domače, je pristno?« in pri tem so jim lahko v veliko pomoč tudi kolektivne blagovne znamke, ki nastajajo po modelu Izvorno Slovensko (Provital d.o.o.). Ena takšnih je Sevnica Premium in tokrat smo se odločili obiskati ponudnike, ki so nedavno prejeli certifikat in znamko za jedi, postrežene na gostinski način. 

JABOLČNA PITA PRVA DAMA 
Obiskali smo ponudnike, ki so se po treh letih zopet prijavili v obvezno obnovitev ali na novo pridobitev certifikata kolektivne blagovne znamke (krajše KBZ) Sevnica Premium, tokrat v kategoriji jedi in pijač, postreženih na gostinski način. Na ocenjevanje se je prijavilo 6 ponudnikov s 15 jedmi, pijače ni prijavil nihče. Po poti odkrivanja okusov nas je vodila Annemarie Culetto, svetovalka za turizem pri KŠTM Sevnica, ki je nosilec kolektivne znamke Sevnica Premium, njena lastnica pa je sicer Občina Sevnica. 
Naša pot se je začela v Sevnici, kjer se nahajajo Okusne dobrote, bolj znane kot Kavarna in pekarna Kruhek. »Že 30 let imamo pekarno, z njo sta se ukvarjala že mama in oče. Znani smo po kruhu, pekovskih izdelkih in pecivu, tudi poticah,« je kot zanimivost povedala Maja Kozole in dodala, da ima tudi njena sestra svojo pekarno, in sicer v Krškem. Da znajo svojim gostom in kupcem prisluhniti ter jih vedno znova presenetiti priča tudi to, da so v času letošnjega pusta pekli tako krofe klasične velikosti kot manjše, vseh pa je bilo samo na pustni torek okoli 5 tisoč! V ponovno certificiranje in pridobitev znaka Sevnica Premium je Maja prijavila jabolčno pito Prva dama. Zasnovali so jo v času Trumpovega predsednikovanja v čast njegovi ženi in Sevničanki Melaniji, v njej pa so združili obliko ameriške pite s slovensko obarvanim nadevom in sestavinami. Moko za krhko masleno testo kupujejo v mlinu Katić v Krškem, medtem ko jabolka za polnilo kupujejo pri posavskem pridelovalcu Evrosad. Monoporcijsko pito, ki jo imajo v dnevni ponudbi, označuje sladkorni vzorec s črko M (na fotografiji).

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

V članku so omenjeni:
-Kavarna in pekarna Kruhek
-Tončkov dom na Lisci
-Gostišče Močivnik
-Hotel Ajdovec, Restavracija Ajda in slaščičarna Julija
-Turistična kmetija Grobelnik
-Restavracija A3

Deli na
05 / 2024
Majerija, Slap pri Vipavi
MAJERIJA JE URESNIČITEV NAJINIH SANJ Le streljaj od Vipave, v smeri proti vasi Slap, med vinogradi in sadovnjaki stoji domačija Majerija. Za topel sprejem v tej podeželski restavraciji, ki ima tudi deset dvoposteljnih prenočišč, skrbita zakonca Nataša in Matej Tomažič s hčerko Tanito in ostalimi...
05 / 2024
Turistična kmetija Puhan, Bogojina
KJER SO DOMA GORIČKE »OLIVE«, PREKMURSKA ŠUNKA IN HUDOMUŠNA VINA Simpatična mlada zakonca Katarina in Dorian Puhan Gjerkeš na obronkih Goričkega, med vinogradi in s pogledom na znamenito Plečnikovo cerkev v Bogojini ter le 5 km od Moravskih toplic, vodita Turistično kmetijo Puhan. S pomočjo...
05 / 2024
Srečko Koklič - poklicna pot v gostinski stroki je lahko lepa, raznolika in zanimiva!
Srečko Koklič je po osnovni izobrazbi kuhar in po duši gostinec. Toda velik del svoje delovne kariere je gostinski stroki posvetil skozi pedagoško delo in zadnjih 25 let v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Dolga leta je bil gonilna sila pri organizaciji Gostinsko turističnih zborov Slovenije,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.