Objavili smo

Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič

05 / 2023

V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON!
Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort. Obdan z naravo in vinogradi gostom nudi prijazen sprejem, umirjenost, udobje, tiha jutra in romantične sončne zahode. Ter prleško kulinariko s sodobnim pridihom in odlična vina iz bližnjih kleti.

Nov lastnik, velika prenova in novo ime 
Če ste že kdaj obiskali Jeruzalemske gorice – gričevje med Ljutomerom in Ormožem, v skrajnem jugovzhodnem delu Slovenskih goric – in pokusili tamkajšnja vina, potem zagotovo veste tudi to, kaj pomeni beseda sibon. Domačini namreč radi ponosno povedo zgodbo o tem, kako je po vsej verjetnosti šipon, najbolj prepoznavna sorta in vino jeruzalemskih kleti, dobil ime. V času Napoleonovih pohodov skozi naše vinorodne kraje naj bi vojaki ob pokušini žlahtne kapljice v francoščini vzklikali »C‘est bon!«, kar pomeni »Dobro je!«. Prleki so slišali malo po svoje in tako je nastalo ime šipon. Prav tej beli sorti, ki zapeljuje s svojimi sadnimi aromami, je posvečeno tudi ime novega, štirizvezdičnega butičnega hotela Sibon Wine & Spa Resort, ki se nahaja v središču goric, v majhnem zaselku z velikim imenom – Jeruzalem. Nekdanje gostišče Brenholc je pod novim lastnikom Robertom Žagarjem (Urban Group) po popolni prenovi zaživelo z novim imenom in novo vsebino.

Gostovo dobro počutje je na prvem mestu
Hotel je prve goste sprejel pred natanko letom dni, tako da se zdaj podaja v svojo drugo poletno sezono. Razkazal nam ga je Martin Šabec, vodja hotelov znotraj skupine Urban Group, Večina od 24 popolnoma prenovljenih sob različnih tipov, od standardnih do luksuznih suit, je v prvem nadstropju in so opremljene v sodobnem, a toplem stilu, z lesenimi detajli. »Goste v sobi pričakajo tudi kopalni plašči in copati, saj želimo, da se pri nas počutijo dobro in se sprostijo. V pritličju jim je na voljo manjši spa s savnama, kmalu bomo uredili še masažno sobo. Zunaj pa sta dva velika lesena čebra z vodo, ogrevano z drvmi, in prelivni bazen. Povsod so ležalniki, da lahko uživajo v razgledu na jeruzalemske griče in vinograde,« je razložil Šabec, ki zelo dobro razume, kako pomembno je gostovo dobro počutje. V hotelirstvu je že 20 let - vse od začetkov v turistični agenciji, različnih hotelih po Sloveniji in nazadnje v igralniškem turizmu, ko je bil med drugim pet let vodja hotela Perla v Novi Gorici. Največji referenci pa sta zagotovo karierna izziva v Londonu in Ameriki ...

Vodja hotela in chef stavi na prleške okuse
Že med prenovo Sibon Wine & Spa Resorta je lastnik k sodelovanju povabil Zorana Rističa, chefa, ki se ga spomnimo še iz časov, ko je delal v kar nekaj legendarnih restavracijah po Sloveniji. Rojeni Mariborčan je po končani srednji gostinski šoli iskal prakso na obali in leta 1998 svojo kuharsko kariero začel v Villi Andor v Ankaranu, ob boku danes priznanega izolskega chefa Ivice Evačića. »Ivek je bil moj prvi pravi kuharski mentor in od njega sem se veliko naučil. Zato še danes najraje pripravljam vse, kar prihaja iz vode,« je v smehu povedal Zoran. 
Čez dan je mogoče v restavraciji Sibon Wine & Spa Resorta naročiti jedi v bistrojskem stilu, vključno z odlično prleško gibanico izpod rok slaščičarke Janje. In popiti kozarec dobrega vina, ki ga priporoča natakar Aljaž ali kdo drug od prijaznega strežnega osebja. Zvečer, ko je na terasi pred hotelom romantika ob pogledu na sončni zahod in valovite jeruzalemske griče na vrhuncu, pa v popolnoma prenovljeni kuhinji pripravijo širšo ponudbo jedi. Tako hotelskim kot zunanjim gostom so na voljo trije degustacijski meniji – mesni, ribji in vegetarijanski...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 5/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Urban Group

Recepti, objavljeni v članku:
-Prleška tünka in »aglio e olio« z bučnim oljem
-Goveji karpačo z dijonsko gorčico in pomladno solato
-Prleška gobova juha z dušeno ajdovo kašo
-Postrv z žepki, polnjenimi s skuto in čemaževim pestom
-Pujskov file, sirov štrukeljc in pečeno karamelizirano korenje
-Prleška gibanica z medom in rozinami

Dodatne informacije:
SIBON WINE & SPA RESORT, Jeruzalem 18, 2259 Ivanjkovci

info@sibon.si / 031 - 379 752

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.