Objavili smo

Slovenski šampinjoni Smuk

04 / 2021

KAKOVOST, SVEŽINA IN DOBER OKUS
Slovenci smo strastni nabiralci divjih gob in morda se prav zato do gojenih včasih obnašamo nekoliko vzvišeno. Zato smo se odločili, da si pridelavo slovenskih šampinjonov ogledamo pobliže in obiščemo družino Smuk, ki je pri nas največji pridelovalec te, po vsem svetu priljubljene, cenjene in tudi prehransko zanimive gobe. Letos Šampinjoni Smuk iz Bevk pri Ljubljani praznujejo 30 let obstoja in ob tem napovedujejo tudi nekatere »gobje« novosti.

GOBICE, KI NE POZNAJO SEZONE
Vstop v gojitveni prostor ali gobarno in pogled na šampinjone različnih velikosti, ki snežno beli rastejo iz črne zemlje na dolgih policah in v več nadstropjih, deluje nekako nezemeljsko. Natanko 17 dni potrebujejo, da pokukajo iz zemlje, ki prekriva kompost, in zrastejo dovolj, da jih lahko poberejo. »Takrat ročno poberemo prvo serijo ali prvi val gobic, v naslednjih dvajsetih dneh sledita še dva valova. Potem v celoti odstranimo substrat (ki je odlično gnojilo za vrtove), police operemo in razkužimo ter nanje položimo nov kompost in zemljo. Ker imamo več prostorov za gojenje, smo rastne cikluse časovno uskladili tako, da lahko kupcem praktično ves čas zagotavljamo sveže šampinjone – danes še rastejo, jutri so že v trgovini ali na krožniku. Ja, šampinjoni ne poznajo sezone,« v smehu razloži Jernej Smuk, ki z ženo Matejo nadaljuje dejavnost družinskega podjetja Smuk. V lanskem letu so vzgojili kar 420 ton belih šampinjonov (na kvadratni meter jih zraste do 35 kg) in pri tem ničesar ne prepuščajo naključju...

Celotna predstavitev je objavljena v reviji Pet zvezdic, št. 4/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
09 / 2021
Šunkarna in restavracija Kodila, Markišavci - chefa Boštjan Lačen in Daniel Sukič
V HIŠI PREKMURSKE ŠUNKE IN DRUGIH MESNIH DOBROT Družina Kodila je leta 2013 z novim kulinaričnim centrom, pod streho katerega so združene predelava in zorilnica mesa, trgovina in restavracija, še nadgradila svojo uspešno poslovno zgodbo. Šunkarna Kodila tako ni več le raj za ljubitelje mesnih...
09 / 2021
Norma 23, Ljubljana - chef Mickaël Alix
CRÊPES IN GALETTES Pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici po novem pečejo palačinke s francoskim stilom! Zakonca Mateja Todić Curk in Predrag Todić sta se namreč odločila, da svojemu lokalu Norma 23 poleg imena (prej Grand Cafe Ljubljana) spremenita tudi vsebino in v glavno...
09 / 2021
Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega
Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.