Objavili smo

Sommelierska selekcija 2021

04 / 2021

V ISKANJU HARMONIJE MED VINOM IN JEDMI
Ocenjevanje Sommelierska selekcija, znano tudi kot Sommelier Selection, se je leta 2004 začela z izborom Špargelj - vina, ki se podajo k jedem s šparglji. Od takrat se je razširilo še na druge kategorije in kupcem ter vinoljubom postalo vsakoletni smerokaz pri nakupu vina in njihovemu povezovanju z jedmi. Marca se je tako v organizaciji Zavoda SloVino in pod okriljem Sommelier.si Academy odvilo že 18. zapored.

Letošnja selekcija je bila po številu prijavljenih vzorcev rekordna, saj je nanjo 94 vinarjev z vseh koncev Slovenije prijavilo kar 321 vin. Tekmovanje je zaradi upoštevanja vseh predpisov zaradi pandemije potekalo tri dni. V vsaki od štirih sommelierskih komisij, ki so jih vodili predsedniki Janez Verboten, Robert Puklavec, Zlatko Šparakl in Alojz Cedula, je vina ocenjevalo 10 oseb. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je bila »slepa«, degustatorji torej niso poznali nobenih podatkov o vinu. Pri ocenjevanju so upoštevali organoleptične lastnosti vin, najpomembnejša postavka točkovanja pa je bila skladnost vina z jedmi in uporabnost v kulinariki. Seštevek točk je na koncu povedal, katera vina so se v posameznih kategorijah odrezala najboljše. Le nanje bodo vinarji lahko nalepili znamko »Sommelierska selekcija 2021«. Dejan Baier, direktor Zavoda SloVino in gonilna sila izbora, je ob koncu zahtevnega, a uspešno izpeljanega izbora poudaril: »Vsi prisotni sommelierji so se strinjali, da je izvedba selekcije nujna tudi v teh, za vinarsko in gostinsko panogo zahtevnih časih, saj bo zmagovalcem tekmovanja nedvomno pripomogla tudi pri prodaji. Zmagovalci tekmovanja bodo lahko steklenice opremili z nalepkami, ki bodo potrošnikom olajšale odločitev o izbiri primernega vina k jedem.«

Članek s seznamom najbolje ocenjenih vin je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2021. Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Zavod SloVino

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU."

Deli na
08 / 2022
Nemška tradicija – pivo, kruh in klobase
Ko je govora o Nemčiji, kaj hitro pomislimo tudi na pivo. Pivska kultura je nepogrešljiva sestavina nemške družbe. Podobno je s kruhom in pekovskimi izdelki, saj se Nemčija ponaša tudi z edinstveno pekovsko kulturo. Če Nemca v tujini vprašate, kaj iz svoje domovine najbolj pogreša, bo med naštetimi...
07 / 2022
Vinska klet in restavracija Dveri-Pax, Jarenina - chef Gregor Šagi
V DVERI-PAXU ZDAJ POLEG ODLIČNIH VIN TUDI IZVRSTNA KULINARIKA! Na posestvu vinske kleti Dveri-Pax v Poličkem vrhu v Jarenini lahko obiskovalci uživajo ne le v pokušini vrhunskih vin, ampak tudi degustacijskih menijih izkušenega chefa Gregorja Šagija. V obokani kleti obnovljenega Jareninskega...
07 / 2022
Zebra Patisseries, Ljubljana - chef Tomi Češek
ZA PRIHODNOST SLAŠČIČARSTVA PRI NAS SE SPLOH NE BOJIM! Majhna slaščičarna v ljubljanskih Kosezah deluje kot zlatarna. V vitrinah z barvami in oblikami vabijo dragulji – sladke miniature, ki jih kupci izbirajo s svetlečimi očmi in odnašajo domov v lični embalaži. Tortice, sladice v kozarčkih,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.