Objavili smo

Sommelierska selekcija 2021

04 / 2021

V ISKANJU HARMONIJE MED VINOM IN JEDMI
Ocenjevanje Sommelierska selekcija, znano tudi kot Sommelier Selection, se je leta 2004 začela z izborom Špargelj - vina, ki se podajo k jedem s šparglji. Od takrat se je razširilo še na druge kategorije in kupcem ter vinoljubom postalo vsakoletni smerokaz pri nakupu vina in njihovemu povezovanju z jedmi. Marca se je tako v organizaciji Zavoda SloVino in pod okriljem Sommelier.si Academy odvilo že 18. zapored.

Letošnja selekcija je bila po številu prijavljenih vzorcev rekordna, saj je nanjo 94 vinarjev z vseh koncev Slovenije prijavilo kar 321 vin. Tekmovanje je zaradi upoštevanja vseh predpisov zaradi pandemije potekalo tri dni. V vsaki od štirih sommelierskih komisij, ki so jih vodili predsedniki Janez Verboten, Robert Puklavec, Zlatko Šparakl in Alojz Cedula, je vina ocenjevalo 10 oseb. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je bila »slepa«, degustatorji torej niso poznali nobenih podatkov o vinu. Pri ocenjevanju so upoštevali organoleptične lastnosti vin, najpomembnejša postavka točkovanja pa je bila skladnost vina z jedmi in uporabnost v kulinariki. Seštevek točk je na koncu povedal, katera vina so se v posameznih kategorijah odrezala najboljše. Le nanje bodo vinarji lahko nalepili znamko »Sommelierska selekcija 2021«. Dejan Baier, direktor Zavoda SloVino in gonilna sila izbora, je ob koncu zahtevnega, a uspešno izpeljanega izbora poudaril: »Vsi prisotni sommelierji so se strinjali, da je izvedba selekcije nujna tudi v teh, za vinarsko in gostinsko panogo zahtevnih časih, saj bo zmagovalcem tekmovanja nedvomno pripomogla tudi pri prodaji. Zmagovalci tekmovanja bodo lahko steklenice opremili z nalepkami, ki bodo potrošnikom olajšale odločitev o izbiri primernega vina k jedem.«

Članek s seznamom najbolje ocenjenih vin je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2021. Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Zavod SloVino

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU."

Deli na
04 / 2021
Gastrofuzija, Ljubljana - chef Boštjan Palčič
ŠAMPINJONI LJUBIJO ŠETRAJ, MAJARON IN TIMIJAN Nekateri ga boste prepoznali kot kuharja iz tv oddaje Dobro jutro, drugi kot idejnega vodjo in promotorja kulinaričnega festivala Zagorje ob žlici, morda pa ste se kdaj okrepčali na njegovi stojnici na pohodu od Litije do Čateža… Eno je zagotovo...
04 / 2021
Bužinel - restavracija, vina & sobe, Plešivo
NA KROŽNIKU NAJBOLJŠE IZ MORJA, V KOZARCU BRIŠKA SAPCA! Ste za surove ostrige, škampov karpačo, pečeno morsko ribo, vse skupaj začinjeno s prijaznostjo gostiteljev, čudovitim razgledom in odličnimi briškimi vini? Morska ponudba v Goriških Brdih je pred desetletji sprva naletela na začudenje,...
04 / 2021
Slovenski šampinjoni Smuk
KAKOVOST, SVEŽINA IN DOBER OKUS Slovenci smo strastni nabiralci divjih gob in morda se prav zato do gojenih včasih obnašamo nekoliko vzvišeno. Zato smo se odločili, da si pridelavo slovenskih šampinjonov ogledamo pobliže in obiščemo družino Smuk, ki je pri nas največji pridelovalec te,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.