Objavili smo

Sommelierska selekcija 2021

04 / 2021

V ISKANJU HARMONIJE MED VINOM IN JEDMI
Ocenjevanje Sommelierska selekcija, znano tudi kot Sommelier Selection, se je leta 2004 začela z izborom Špargelj - vina, ki se podajo k jedem s šparglji. Od takrat se je razširilo še na druge kategorije in kupcem ter vinoljubom postalo vsakoletni smerokaz pri nakupu vina in njihovemu povezovanju z jedmi. Marca se je tako v organizaciji Zavoda SloVino in pod okriljem Sommelier.si Academy odvilo že 18. zapored.

Letošnja selekcija je bila po številu prijavljenih vzorcev rekordna, saj je nanjo 94 vinarjev z vseh koncev Slovenije prijavilo kar 321 vin. Tekmovanje je zaradi upoštevanja vseh predpisov zaradi pandemije potekalo tri dni. V vsaki od štirih sommelierskih komisij, ki so jih vodili predsedniki Janez Verboten, Robert Puklavec, Zlatko Šparakl in Alojz Cedula, je vina ocenjevalo 10 oseb. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je bila »slepa«, degustatorji torej niso poznali nobenih podatkov o vinu. Pri ocenjevanju so upoštevali organoleptične lastnosti vin, najpomembnejša postavka točkovanja pa je bila skladnost vina z jedmi in uporabnost v kulinariki. Seštevek točk je na koncu povedal, katera vina so se v posameznih kategorijah odrezala najboljše. Le nanje bodo vinarji lahko nalepili znamko »Sommelierska selekcija 2021«. Dejan Baier, direktor Zavoda SloVino in gonilna sila izbora, je ob koncu zahtevnega, a uspešno izpeljanega izbora poudaril: »Vsi prisotni sommelierji so se strinjali, da je izvedba selekcije nujna tudi v teh, za vinarsko in gostinsko panogo zahtevnih časih, saj bo zmagovalcem tekmovanja nedvomno pripomogla tudi pri prodaji. Zmagovalci tekmovanja bodo lahko steklenice opremili z nalepkami, ki bodo potrošnikom olajšale odločitev o izbiri primernega vina k jedem.«

Članek s seznamom najbolje ocenjenih vin je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2021. Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Zavod SloVino

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU."

Deli na
09 / 2021
Šunkarna in restavracija Kodila, Markišavci - chefa Boštjan Lačen in Daniel Sukič
V HIŠI PREKMURSKE ŠUNKE IN DRUGIH MESNIH DOBROT Družina Kodila je leta 2013 z novim kulinaričnim centrom, pod streho katerega so združene predelava in zorilnica mesa, trgovina in restavracija, še nadgradila svojo uspešno poslovno zgodbo. Šunkarna Kodila tako ni več le raj za ljubitelje mesnih...
09 / 2021
Norma 23, Ljubljana - chef Mickaël Alix
CRÊPES IN GALETTES Pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici po novem pečejo palačinke s francoskim stilom! Zakonca Mateja Todić Curk in Predrag Todić sta se namreč odločila, da svojemu lokalu Norma 23 poleg imena (prej Grand Cafe Ljubljana) spremenita tudi vsebino in v glavno...
09 / 2021
Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega
Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.